Affärerna för Fort Rent får fart när kriget är över

Publicerad 21/2, 2018 kl. 12:36

För att nå ut till den stadigt ökande maskinuthyrningen i Ukraina driver Ramirent och Cramo maskinuthyraren Fort Rent. Men så länge kriget fortgår i de östra provinserna är utsikterna för expansion begränsade.

Text och bild: Staffan Ringskog

Ukraina kunde ha präglats av stark ekonomisk tillväxt men är i stort behov av upprustning. Infrastrukturen är svag. Vägarna gropiga och med många hål. Husen i dåligt skick. Under senare år har landet backat ekonomiskt. Orsaken är kriget i öster. Kriget i Luhansk och Donetsk måste upphöra innan ekonomin tar fart i Ukraina.

Ukraina kunde vara så mycket annat än just vad det är. Ukraina kunde slå världen med häpnad. Landet fick sin självständighet 1991. Under de inledande åren fanns här ett tydligt hopp. Nu var landet fritt. Mycket fanns att förbättra. 

“Inledningsvis gick det åt rätt håll”, berättar Alexander Gural. De förväntade resultaten har dock uteblivit.

Alexander Gural är en av cheferna vid Fort Rent i Ukraina. Fort Rent är ett samarbete mellan två hårda konkurrenter i Sverige, nämligen Ramirent och Cramo. I Ukraina samarbetar dessa om marknaden genom samägda bolaget Fort Rent.

 

Skandinaviska företag gott rykte

Fort Rent har sitt ukrainska huvudkontor i staden  Bieologorodka, en timmes bilfärd från huvudstaden Kiev. Utbudet av entreprenadmaskiner är stort hos Fort Rent. Här finns maskiner av märkena Volvo, Komatsu, Case, Bobcat, Kaeser, Caterpillar med flera.

Vid företagets ekonomiavdelning möter vi Alona Varjagina. Medarbetarna vid Fort Rent är stolta över sitt företag.

“Fort Rent är ett mycket fint företag. Vi har de bästa entreprenadmaskiner. I konkurrensen med andra ligger vi bra till. Skandinaviska företag har ett mycket gott rykte i Ukraina. Fort Rent är inget undantag”, säger Alona Varjagina.

Utomhus bland entreprenadmaskinerna möter vi Juri, en av företagets yngre medarbetare. Han verkar tillhöra de nyanställda teknikerna.

“Fort Rent är ett bra företag. Svensk och nordisk kvalitet är känt i detta land. Kvalitet innebär att det du utlovar håller. Kvalitet är ett annat ord för ärlighet. Skandinaver är kända för sin ärlighet”, säger han.

 

2000 entreprenadmaskiner

Fort Rent har totalt 2000 entreprenadmaskiner till uthyrning. En stor del nyttjas också, på så vis går det bra för företaget. Alla inser dock att företagets ekonomi hade kunnat göra bättre ifrån sig, men så har inte skett. 

Orsaken är det spända läget i Ukraina. Ukraina och Ryssland är i konflikt med varandra. I östra delen av landet pågår ett krig. Separatister har här utropat en oberoende republik. Separatister som anses ha ett direkt stöd från makthavarna i Kreml.  

Hittills har 10 000 unga ukrainare fått sätta livet till i kriget. Allt startade med att Ryssland annekterade Krim. Att Krim blev ryskt utan att blodspillan bidrog till att separatister tog till vapen. 

Om det nu var separatister. Ukraina hävdar att Ryssland stod bakom den militära aggressionen. Att Kreml skapat styrkan som krigar i främst städerna Luhansk och Donetsk.

“Många befarande att kriget skulle sprida sig. Att Ryssland skulle bidra till att hela Ukraina sattes i brand. Att landet så småningom skulle upphöra. Så har dock inte skett”, säger Sergej Gratiov, en annan av medarbetarna vid Fort Rent.

“Nu tror många i Ukraina att Ryssland vill ha kriget på sparlåga. Allt i avsikt att hålla tillbaka framsteg i Ukraina. Vad många säger, är att Ryssland i grund och botten inte vill Ukraina väl. 

Ryssland vill inte att Ukraina närmar sig Europa. Att Ukraina blir ett nytt ekonomiskt mirakel, som Polen eller Tjeckien. Om så blev fallet, skulle det innebära ett hot mot makten i Kreml. “Ökad levnadsstandard i Ukraina skulle få den vanlige ryssen att blicka mot Ukraina och säga: Så vill vi också ha det”, säger Gratiov.

 

Fortsatt samarbete EU

Samarbetet med EU fortskrider dock. Under förra året slöt Ukraina och EU avtal om resor för ukrainare till EU. Medborgare i Ukraina kan nu resa utan visum till EU, i alla fall inte för besök längre än tre månader.

Ukraina och EU har också ett frihandelsavtal. Ett avtal som gladde särskilt landets odlare. 25 procent av allt som Ukraina exporterar är från jordbruket. I huvudsak grönsaker och spannmål. Ukraina kallades länge världens kornbod. Landet har goda jordar men svag infrastruktur håller tillbaka resultaten.

Fort Rent har hittills backat i omsättning under senare år, precis som landets ekonomi i stort. Under 2015 minskade företaget med 35 procent i omsättning. Året dessförinnan krympte omsättningen med 15 procent. 

“När kriget är över kommer detta land lyfta ekonomiskt. Men där är vi ännu inte”, säger  Alexander Gural.

I Ukraina hoppas många på ett medlemskap i EU. Att frihandelsavtalet bara är en början. Medlemskap i EU skulle innebära ökad trygghet från rysk aggression. Men är detta möjligt? 

Om Ryssland motsätter sig detta blir det inget medlemskap.  Ryssland anser att Ukraina tillhör den ryska maktsfären. Ukraina tillhörde ju Sovjetunionen en gång i tiden. Trots detta kan man se människor i Ukraina som agiterar på gator och torg för ett medlemskap. Känslan är lite av ett Sverige före svenska inträdet i gemenskapen. 

“Om några år är nog allt bättre. Det finns ju så mycket som behöver rustas upp här. Om några år  sjuder nog vårt land av tillväxt och optimism. Var så säker”, säger Alexander Gural.

 

Senaste nytt

Ramirent och Cramo har meddelat att de överväger försäljningen av deras joint venture-bolag

Fortrent. Fortrent, som bildades i mars 2013 av Ramirent och Cramo, är ett ledande uthyrningsföretag som arbetar på ryska och ukrainska marknader. Det redovisade helårsomsättningen på 29,2 miljoner euro 2016 och resultatet före ränta, skatter och avskrivningar (EBITA) på 3,2 miljoner euro.

Ramirent har också tillkännagivit att de överväger att sälja sin tillfälliga uthyrningsverksamhet i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Cramo har under 2017 avyttrat ett antal av sina verksamheter, de senaste är verksamheten i Lettland och Kaliningrad, Ryssland, samt uthyrningsföretaget Storent.

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×