Arbetshästar med attityd – mångas favoriter

Publicerad 3/5, 2018 kl. 16:18

Efterfrågan på lätta lastbilar, pickuper, skåpbilar etc fortsätter att öka. Under helåret 2017 nyregistrerades 55 501 lätta lastbilar upp till 3,5 ton, en ökning med 7,5% jämfört med 2016. Största märke blev Volkswagen med 30,2% marknadsandel, därefter Ford med 14,6% och Renault med 10,6%.

Alternativa bränslen, framför allt eldrift, kommer allt mer men än väntar vi på det stora genombrottet för dessa. Andelen eldrivna fordon i den här klassen på våra gator var under 2017 så lågt som 0,3%, eller ca 2000 fordon.

Rent praktiskt är de intressanta för att slippa de begränsningar som är förknippade med städernas ökande tillträdesrestriktioner. Elbilarna erbjuder en nästan helt tyst motordrift, vilket innebär att det inte förekommer några vibrationer, inget mekaniskt oljud och inga växlingar. Drivlinan på en elbil levererar ett omedelbart vridmoment och en jämn acceleration. För föraren innebär det en stressfri körning och för boende i stadskärnorna sker leveranser och upphämtning av gods med mycket mindre störningar.

 

Isuzu 

På Tokyo Motor Show visade Isuzu nyligen en elektrifierad lätt lastbil. Nu bekräftar fabriken att den blir verklighet redan i år. Man avslöjar också att batteritekniken kommer att användas i fler av tillverkarens lätta lastbilar inom en icke avlägsen framtid. Utställningsbilen var en Isuzu ELF, som är en 3,5-tons lastbil. Den var utrustad med en elmotor på 150 kW och med två litium-jon-batterier på 40 kWh vardera. Konceptet är klart för produktion och Isuzu kommer att leverera de första bilarna redan under 2018.

Samtidigt meddelar fabriken att man avser implementera tekniken även i sina andra transportfordon. Detta innebär att även Isuzu-pickupen är aktuell för elektrifiering. Något definitivt lanseringsdatum är inte offentliggjort. Isuzu har enligt uppgift inga planer på att överge dieselmotorerna. 

 

Ford testar laddhybrid

Till motoralternativen sällar sig också en plugin-hybrid med Fords enliters EcoBoost-motor, som vunnit årets motor sex år i följd. Bilen testas nu i stor skala i London i ett projekt tillsammans med bland andra Londons stad. Plug-In hybriden ska enligt Ford finnas tillgänglig för allmänheten från 2019.

 

Iveco - Van of the Year 2018

Iveco har med sin nylanserade Daily Blue Power familj av transportfordon lanserat tre olika tekniska lösningar på utsläppsproblematiken. Daily Hi-Matic Natural Power som enligt Iveco är det första CNG-drivna fordonet med 8-stegad automatisk. Daily Euro 6 RDE Ready är en teknik som syftar på att klara testkraven 2020 Real Driving Emissions samt en elektrisk drivlina i Daily Electric som har sin största nytta då den gör det möjligt att köra i städer med mycket stränga trafikbegränsningar. 

 

Nissan

Under våren kommer Nissan att lansera den nya utsläppsfria skåpbilen e-NV200. Med ett nytt 40kWh batteri förlängs räckvidden upp till 280 km enligt Nissan. Det innebär en ökning med mer än 60 % jämfört med tidigare generation och gör det möjligt för förarna att köra längre. E-NV200 utnyttjar samma batteriteknik som för nya Nissan LEAF, som nyligen lanserades i Europa. Tack vare att batteriet inte är större än tidigare, har man inte behövt kompromissa med lastutrymmet. 

 

Renault ökar räckvidden

Nya Renault Kangoo Z E Power+ klarar 270 km på en laddning, enligt Renault. Det är en ökning med mer än 50 % jämfört med föregångaren. I verklig körning motsvarar det en räckvidd på 120 – 200 km på en laddning. Kangoo Z.E. Power+ kommer med fyra nyheter; nytt batteri som ger längre räckvidd, ny motor, ny laddare och en värmepump. Den nya laddaren är dubbelt så kraftfull och bilens batteri är fulladdat på sex timmar. En timmas lunchavbrott är tillräckligt för att ladda upp till 35 km extra körsträcka.

Bilen är utrustad med en ny generation enfas växelströmsladdare på 7kW (32A, 230 V) som ger full laddning på cirka 6 timmar när den är ansluten till en 7,4 kW Wallbox laddstation. Detta jämfört med 7 timmar på den tidigare modellen samtidigt som räckvidden har fördubblats.

Att ladda upp med 35 km extra räckvidd går på bara en timma. Det motsvarar en vanlig lunchpaus eller den tid det tar att lasta bilen med varor inför en ny leverans. Bilen kan därmed köras under hela dagen och användas under två leveransrundor för en förbättrad service. 

 

Fler nyheter

”Årets Pick-Up” -utmärkelser finns det flera av. Den mest etablerade, The International Pickup Award (IPUA) delas endast ut vartannat eller vart tredje år av samma jury som utser International Van of the Year och som består av välrenommerade transportbilsjournalister från 25 länder, däribland Sverige. Till bästa pick-up för 2018 har man utsett Volkswagen Amarok. En mer lokal variant är den engelska tidningen ”WhatVan?” som utsett Isuzo till ”Pick-Up of the year 2018”.

 

Volkswagen

V6-motor, rymlig interiör och hög komfort fällde avgörandet när juryn beslutade att get Amarok utmärkelsen Pick-Up of the Year”. Juryn beskrev Amarok som själva symbolen för begreppet ”work hard, play hard” som i mångt och mycket är vad en riktig pickup handlar om. Designen, känslan och detaljkvaliteten nämndes också speciellt av juryn som avgörande faktorer i deras beslut. Den rymliga dubbelhytten med gott om plats för fem personer imponerade liksom ergoComfort-stolarnas bekvämlighet. Detta tillsammans med de tre olika V-6 motorernas (120-190 kW) kopplat till den 8-växlade automatlådan sätter en ny standard i segmentet.

Förutom komfortaspekterna erbjuder ingen annan pickup lika mycket utrymme mellan hjulhusen enligt Volkswagen. Lastbredden på 1222 mm tillåter att Europapallar lastas på bredden. Lastytan är 2,52 m2 och lastutrymmets sidor är 508 mm höga. Den praktiskt låga lasttröskelhöjden är 780 mm. I öppnat läge kan bakluckan belastas med 200 kg och fungerar som en förlängning av flakytan.

På den svenska marknaden har nya Amarok fått ett gott mottagande och har ökat sin försäljning med 57,1 % jämfört med förra året och är den odiskutabla ledaren med över 30 % marknadsandel i sitt segment. 

“De svenska kunderna uppskattar särskilt att Amarok kombinerar användbarhet, komfort och prestanda med en för biltypen rimlig verklig bränsleförbrukning”, säger Hans Turemark, chef för Volkswagen Transportbilar Sverige.  

 

Isuzo

Den engelska tidningen WhatVan? har utsett Isuzu till ”Pick-Up of the Year 2018”.

”Den som söker en seriös arbetshäst som passar lika bra på gården som på bygget utan att för den skull ge avkall på komfort, behöver inte leta längre”, säger tidningen. 

“Sedan vi relanserade Isuzu för knappt två år sedan kan vi konstatera att det saknades något på marknaden. Vi erbjuder tio skräddarsydda modeller, baserade på de vitt skilda behov en pickup-köpare kan ha. Vår bedömning har visat sig korrekt och vi har snudd på fördubblat försäljningen”, säger Gustav Freij, varumärkesdirektör för Isuzu Sverige.

Isuzu Pickup har klassledande dragvikt på hela 3 500 kg samt en bränsleeffektiv motor med låg förbrukning och ett koldioxidutsläpp på 183 g/km, vilket innebär låga driftskostnader och låg vägskatt. Sedan 2017 har Isuzu tio modeller i sitt program - allt från Base Single Cab till Isuzu AT 35.

 

Ford

Ford har precis börjat sälja nya Ford Transit Custom. Modellen har bland annat försetts med en nytt utseende, en helt ny interiör och motorer med optimerad bränsleförbrukning. Ford Transit Custom är Europas mest sålda transportbil inom sitt segment och har toppat försäljningen där sedan 2015. Fram till september förra året hade modellen sålts i 86 400 exemplar. 

Nya Transit Custom kan utrustas med Fords tvåliters EcoBlue-dieselmotor som introducerades 2016, med 105, 130 eller 170 hästkrafter. Motorn har minskat sin bränsleförbrukning med 13 procent, jämfört med den tidigare 2,2-litersdieseln. För de som söker en bränslesnålare motor, erbjuder Ford motorn i en ny ECOnetic-variant med en förbränning på 0,57 liter per mil, och en koldioxidutsläppsmängd runt 148 gram per kilometer.

Nya Transit Custom har också fått ett uppfräschat utseende, där fronten nu är försedd med en trapetsformad grill och slimmade strålkastare, likt Fords senaste personbilar. Bilen är även utrustad med LED-ljus och kraftfulla HID Xenon-strålkastare. 

Modellen har en helt ny interiör, med en attraktiv och användarvänlig instrumentpanel som inspirerats av hur vi interagerar med smarta telefoner och läsplattor. Instrumentpanelen är fylld med praktiska funktioner som underlättar för föraren, som i många fall har bilen som sitt mobila kontor. Nya Transit Custom innehåller dessutom en rad nya förarassistansfunktioner är bland annat utrustad med förfinade sensorer, radar och kameror som tillsammans ger föraren information om bilens omgivning. Den nya versionen är den första av Fords transportbilar som utrustats med intelligent farthållare, som läser av den skyltade hastighetsbegränsningen. 

Den befintliga modellen av Transit Custom är en av de populäraste transportbilarna i Sverige. Modellen ligger på en andraplats sett till marknadsandel för segmentet med 14,5 procent. Transit Customs popularitet är också en av anledningarna till att Fords försäljning av transportbilar går så bra i Sverige.

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×