Bauma slutar aldrig att överraska

Publicerad 31/5, 2016 kl. 13:56

Bauma fortsätter att hålla ställningarna. Ytan på Münchens gamla flygplats är utnyttjad till bristningsgränsen vilket gör att mässan inte kan öka så mycket mer i antal utställare. Men besökarantalet ökad med över 50 000 personer på årets mässa.

Nu är mässfesten över för den här gången, den tyska alltså som vi kallar Bauma. Och mässan gjorde ingen missnöjd den här gången heller. Trots att det inte fanns några extra utställarytor den här gången lyckades man ändå öka antalet utställare till 3423 från 58 olika länder. Dock endast med blygsamma två utställare och ett mera land. I år besöktes mässan av 580 000 personer från 200 olika länder som är nästan 50 000 fler besökare än 2013.

 

Integration var snackisen

Går man på mässa så är det lite inbyggt att man vill se nyheter. Men med de senaste åren kraftiga ökning av mässor är det en omöjlighet för våra tillverkare att prestera nyheter till varje mässa. Det håller på att svänga tillbaka där branschen var på 1970- och 1980-talen att nyheter lanserades när de var klara oavsett om det var en mässa eller inte lämpligt i tiden.

Men då det gäller Bauma så är det lite speciellt. Alla tillverkare vet att mässan är den bästa för att kraftfullt marknadsföra nya produkter och även trender. För ett antal år sedan introducerades på allvar högfrekvenstekniken just på Bauma. Det var också här som slipning av betonggolv tog fart såsom användandet av hydraulhammare, betongsaxar, liftar och markvibratorer. När det gäller HF-tekniken var trenden tydlig att detta var den nya tekniken som skulle komma att regera inom håltagningsbranschen framöver. Idag är the HF som gäller för det flesta håltagningsentreprenörer i alla fall i Europa. På årets mässa var trenden “integration”. Men i det här fallet handlade det inte om flyktingar utan framförallt stora väggsågar med integrerad kraftenhet i själva sågen med bibehållande av en hyfsat låg vikt. Små väggsågar med integrerad elbox har funnits på marknaden ett tag tack vare Tyrolit och Hilti men nu var det alltså dags för stora sågar. Pentruder visade en prototyp på 15kW, Pentruder RS2, öppet i montern. En prototyp som beräknas komma i produktion senare i höst. Hiltis nyhet var det en hel del hemlighetsmakeri omkring och den visades för utvalda i Hiltis lounge intill hall A1. Här handlar det om en 18kW såg helt i titan. Ingen av tillverkarna lämnade ifrån sig några specifikationer så branschen får hålla sig ett tag till.

 

Många nyheter men färre innovationer

Årets utgåva av Bauma bjöd annars inte på några riktigt stora innovationer men väl en hel del intressanta produktnyheter och uppgraderingar av existerande produkter. Den här artikeln ger mera en övergripande bild av vad som visades under mässan och kommande utgåvor kommer vi att gå in mera i detalj. Husqvarna imponerade som vanligt med en stor monter och en hel del nya produkter. En del av dom har vi redan berättat om och som även visades på World of Concrete. Husqvarnas stora powerpack till Prime-serien PP490 gör nu att alla verktygen kan köras kraftfullt i serien. Nytt var också fjärrstyrda golvslipen PG 680 RC. Man visade också den uppgraderade elkapen K6500, den nya sågvagnen för K760, nya verktygsserien Redi Lock och det nya serviceprogrammet UpCare. Men som alltid har Husqvarna några kort i rockärmen och man passade på att visa två nya väggsågar för bland annat läggning av fiberkabel, FS 5000D och FS7000D, ett projekt som Husqvarna arbetat med under en längre tid. En annan intressant nyhet var en sticksågsmodul som enkelt appliceras på någon av Husqvarnas väggsågar. Sticksågsmodulen har beteckningen WSC 40 och kan med några enkla moment installeras på väggsågen för att exempelvis eliminera översågning.

Tyrolit visade sin nya lätta väggsåg WSE811*** med integrerat kraftaggregat som marknaden hunnit bekanta sig med ett tag. Nytt var också torrborrningssystemet DME19DP, en ny handhållen ringsåg kallad HRE400***, handsågen HBE350*** och ett utvidgning av våtborrningssystemet. Nyheter från Hilti förutom den nya hemliga stora integrerade väggsågen så visade man även sin lilla integrerade väggsåg samt hela sitt borrsystemprogram med integrerade E-boxar. Man visade också flertalet nya diamantverktyg samt den nya utbytbara modulen för borrkronor som innebär att håltagaren inte länge behöver släpa runt på en massa borrstål utan byte bara ut segmentdelen som är en ring med bajonettfattning.

Pentruder, som delade monter med tyska Hydro Tec, visade förutom prototypen av sin stora väggsåg, Pentruder RS2, med integrerat kraftaggregat många nyheter och uppgradering. RS2 kommer för övrigt att väga cirka 25 kg. Nyheter var exempelvis att borrstativen försetts med vattenpass för exakt positionering och kan fås med hjulsats, samtliga maskiner kan nu köras med trådlös fjärrkontroll, vajersågen har fått en ny fotplatta, nytt klingskydd vid sågning med dubbla klingor. Borrsystemen kan nu vinklas steglöst på borrstativet och en ny stämp är under utveckling.

Andra stora namn som ställde ut och visade nyheter var Gölz, Heger, ICS Blount, Lissmac, Dr Schulze, Braun, Solga, Stihl, Cedima, WEKA, WideCut, Dr Bender, Adamas, Otto Baier, Hakken, Ehwa Diamond och många fler. Så här långt har vi bara redogjort för utställare inom sektorn håltagning i hall A1. Stihl var för övrigt först med att lansera en batteridriven handhållen betongkap.

 

Slipning och polering av betonggolv fortsatt starkt

I samma hall fanns också en rad utställare av maskiner och utrustningar för slipning och polering av betonggolv. En nyhet inom denna sektor, som vi redan nämnt om, var Husqvarnas nya radiostyrda golvslip.

Scanmaskin visade sin nya smarta golvslip, Scan Combiflex 650 DSP, med ett effektivt databaserat system som leder operatören genom arbetet. En annan nyhet var att Scanmaskin offentliggjorde sitt nya samarbete med tyska tillverkaren Heger Diamond Tools som kommer ta hand om marknadsföring och försäljning av Scanmaskiners produkter på den tyska marknaden. En bra distributör och ett viktigt steg för Scanmaskins utveckling i Tyskland.

 

Tyska Schwamborn visa sin nya stora golvslip Schwamborn DSM 800.

Ställde ut gjorde även bulgariska tillverkaren Superabrasive som visade en ny serie självgående golvslipar med slipytedimensioner från 650 till 800 mm. Fredrik Andersson, som är ansvarig för försäljningen i Tyskland och Österrike berättar att detta är en ekonomivariant för golvslipning. “Det är inte alltid man behöver en radiostyrd golvslip utan det går lika bra med en självgående som kan ställas in och som följer en exakt position exempelvis när det är stora ytor som ska slipas eller poleras. Att välja bort radiostyrningen gör i vårt fall en upp till 30% billigare maskin med samma prestanda som en radiostyrd”, berättar Fredrik. Fredrik har arbetat för Superabrasive i två år nu och jobbade tidigare för HTC på den tyskspråkiga marknaden.

HTC visade sina nyheter som lanserats under det senaste halvåret. Bland annat visade man en ny app samt en översikt över diamantverktyg som förenklar valet för användaren. Bolaget meddelade att man nyligen anställt en ny chef för avdelningen för diamantverktyg samt att Magnus Titus anställts som exportchef. Titus startar sin anställning under maj och har tidigare arbetat för Ångpanneföreningen och Sandvik. Andra tillverkare inom sektorn slipning och polering av betonggolv som visade upp sig var Blastrac, Janser, Airtec, Contec, Klindex med flera.

Företaget Impacts ställde också ut som på Bauma lanserade amerikanska bolaget National Flooring Equipments produkter samt även den välkända Prepmastern som tillverkas av amerikanska STI.

Inom sektorn maskiner och utrustningar för stofthantering och luftrening gjorde Pullman Ermator ett starkt avtryck med en stor monter med bra placering precis i början av hall A1. Företaget har lanserat ett stort antal maskiner under de senaste åren så det var kanske inte så många sprillans nyheter i monter men man visade en stor del av sitt sortiment. Nytt var dock företagets breda sortiment av dammkåpor som lanserades redan på World of Concrete. I närheten till Pullman Ermator ställde Dustcontrol ut, med sitt tyska dotterbolag, som bland annat visade sina nya “Tromber“ med tredjepartintag och som godkänts för den tuffa tyska marknaden där miljökraven är extremt höga. Ett stycke därifrån ställde danska Brøndum ut som visade nya  Ronda 2800. Tyska Heylo visade också en rad nyheter bland annat en luftrenare kallad FT 1200. Du hittar mera information om produkten på sidan 18.

 

Nyheter inom rivningsutrustning

Vad gäller andra produkter som vi bevakar i SRT som rivningsverktyg, rivningsrobotar, grävare, utlastningsutrustning, mobila krossar och siktar, krosskopor, vattenkanoner med mera så återfanns dessa produkter på utomhusområdet eller spridda över de övriga 15 hallarna. Rivningsverktyg som hydraulhammare, betongsaxar, pulveriserar och annat återfanns framförallt i hall B4 och på utomhusområdet.

Brokk ställde ut utomhus tillsammans med systerföretagen Darda, Kinshofer och Demarec. Brokk har hållit ett högt tempo i sin produktutveckling och det var nog ingen som hade väntat att man skulle lanserar ytterligare en ny robot på Bauma då man släppte sin lilla dieseldrivna robot Brokk 120D på World of Concrete. Så man överraskade med att visa nya Brokk 280 på mässan. Brokk 280 levererar 20% mera kraft än Brokk 260. Den är försedd med ett helt nytt elsystem och datasystemet Brokk Smart System™. Maskinen har fått en ny design, man har ökat robotens stabilitet, strålkastarna är skyddade mot nedfallande rivningsmaterial, en del ingående material har gjorts mera hållfast för att klarar tuffa arbeten. Roboten väger 3150 och är lite tyngre än föregångaren Brokk 260. Eva Skinner på Brokk tror att 280:an kommer att bli populär bland användarna. Andra nyheter som visades var en ny simulator och så förstås Brokk 120D. Även Darda och Demarec introducerade ett antal nya rivningsverktyg på mässan.

Också på utomhusområdet återfanns Atlas Copco som visade en rad nya produkter. Bland annat visade man nya rotationsfräsen CC 5000, nya betongsaxen CB 2500, man visade sitt sortiment av stålsaxar i SC-serien, MH-seriens materialhanterare och den nya serien Hydro Magnet som finns i två versioner samt nya hammaren SB 1102.

Utomhus visade också Furukawa en rad nyheter som vi berättat om tidigare såsom nya FXj-serien. Man visade även nya betongsaxen V22ER S samt nya betongsaxen VMX. Ny är också rälsklippen RC22ER.

Italienska tillverkaren Indeco lanserade ett nytt bränslesparande system på alla sina hammare kallat FS. Indeco serier av fasta och roterande pulveriserar har uppgraderats och även försetts med utbytbara tänder. Indecos multiprocessor och sin serie av rivningsgriper har designats om och finns nu i fem storlekar.

På utomhusområdet ställde även Avant Tecno ut och visade en rad nya produkter. Mer om dem kan du läsa i ett separat reportage i tidningen. Man visade också sin rivningsrobot men inga nya modeller lanserades i fråga om rivningsrobotar från Avant Tecno. I hall B4 flockades leverantörerna av rivningsverktyg såsom Simex, Ramtec, Rotar, VTN, Promove, Mantovanibenne, Italmek, Trevi Benne och många fler.

Trevi Benne visade sina senaste nyheter och bland annat sitt nya booster system. Man passade även på att lansera en påkostad kundtidning på över 100 sidor med en rad intressant reportage runt om i världen om företagets produkter.

Återigen utomhus visade leverantörerna av mobil återvinningsutrustning upp sina nyheter. Mer om det går att läsa i den separata temaartikeln i det här numret. Men utställarna var bland andra Doppstadt, Rubble Master, Metso, Rockster, dsb innocrush, Kleemann och Powerscreen. Med mängden utställare och nyheter är det omöjligt att ge rättvisa till alla med bara en artikel på några få sidor. Därför kommer vi att dela upp nyhetsrapportering i flera artiklar framöver där vi separat redogör för nya produkter som visades på Bauma.

De produkter som vi också förknippar med rentalbranschen är olika typer av liftar, markvibratorer, kompressorer, generatorer, tvättutrustningar och mycket mera. På liftsidan fanns en uppsjö av utställare och samtliga av de kända märkena som vi skriver om i SRT var naturligtvis representerade.

I Manitous monter stötte SRTs utsände på företagets All Access nyckelpersoner Jessica Huhtala och Josefine Bratowski som visade på särskilt en intressant produkt som man kommer satsa på i Sverige, Manitou 160 ATJ.

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×