Dags att tänka om ett samhälle i balans

Publicerad 3/11, 2017 kl. 10:51

Denna ledare ägnas åt reflektion. Senaste tidens debatt i media har handlat om värderingar och beteenden eller rättare sagt om oönskade diton.

Vi fostras tidigt i livet in i roller som vi förväntas leva upp till och att följa. Det präglar också väldigt mycket av vilka lekar vi leker som barn, vad och hur vi är mot varandra, vilka som skall bestämma över andra, hur vi bor, hur och vad vi konsumerar, vilka jobb som har status och vilka som inte har det. I många stycken har mänskligheten inte lämnat grottstadiet ännu. Hur är det till exempel ens möjligt att överväga att starta ett kärnvapenkrig idag? Hur kan vissa män fortfarande anse att de har ”dispositionsrätt” på kvinnor och använda sin ställning i yrket som vapen? Hur kan så många sitta på sidan och titta på utan att våga fräsa ifrån?

Vi behöver på riktigt tänka om och att det är hos oss män som förändringen måste starta. För en gångs skull kan vi ju faktiskt utnyttja det faktum att vi satt agendan på det mesta sedan grottstadiet. Vi sitter således på makten att förändra. Det kommer säkerligen att göra ont och det kommer sannolikt att vara svårt att lära in nya beteenden och värderingar men ack så nödvändigt för att uppnå ett samhälle i balans. Vi måste starta i oss själva och i samtalet med varandra. Vi måste öppna upp och blottlägga hur vi tänker och varför. Vi måste rannsaka och våga kalibrera oönskade beteenden. Vi behöver sannolikt skapa tillstånd där vi blir mer trygga och stabila som personer för att just våga. Vi måste tona ned behov av att erövra och vinna alla slag.  

Jag skulle vilja lyfta fram ett utmärkt exempel i företagsvärlden som gett mig en tilltro på att det går att förändra. Exemplet handlar varken om världskrig eller manligt/kvinnligt men det handlar om insikten och viljan att skapa balans. 

Nudie Jeans är ett vanligt svenskt jeansföretag som agerar i en mode- och klädesbransch där ökad konsumtion anses vara lag. -Köp! -Köp ännu mer! -Släng!! Kolla det är så billigt unna dej! -Köp! Nudie har bestämt sig för att gå på tvärs mot detta. Istället för att uppmana oss att köpa mer erbjuder Nudie istället att laga byxorna när de går sönder – dessutom GRATIS. När väl brallorna inte håller ihop längre och det trots allt blir nödvändigt att köpa nya då erbjuder Nudie sina kunder att komma in och få pant för de gamla.  De uttjänta kan i nästa vända säljas som trasmattor, shorts eller second hand. Nudies mål är att skapa produkter som håller länge och som kan återanvändas i fler varv. I och med detta påverkar de vårt sätt att tänka och agera. Går vi tillräckligt långt tillbaka i tiden så återfinner vi denna typ av grundvärderingar i det som då kallades ”bondesamhället”. I mångt och mycket präglades det av att värna om och vara rädd om de resurser man förfogade över. Det var fattigt och det gällde att kunna lappa och laga för att få saker att räcka till. Fattigdom är inget tillstånd som någon av oss vill in i. Däremot så bygger Nudies affärsmodell på just insikten om att vi inte kan fortsätta konsumera som vi gör idag. Jordens resurser räcker inte till om vi fortsätter att trampa på i nuvarande riktning.  

Om Nudie vågar och kan visa vägen ”mot alla odds” där det nu visar sig att de vinner över alltfler köpare så är jag övertygad om att vi människor kan åstadkomma beteendeförändringar när vi faktiskt vågar stå upp, säga ifrån och sedan bryta mönster.  

Jag känner mej tacksam och stolt över att få arbeta i en bransch vars affärsidé i mångt och mycket går ut på att dela resurser med varandra. Varje gång vi hyr ut en maskin betyder det att en kund har gjort valet att det är bättre att hyra än att köpa. De sällar sig då till målgruppen som säger ”låt oss dela och byta grejer med varandra”.  De bidrar till att skapa bättre balans. Alltfler väljer den vägen. Det finns hopp.

Avslutningsvis hoppas jag att den dag vi gör bokslut från jordelivet så sker det med ett bokslut i bättre balans, det vill säga vi lämnar över något till kommande generationer som vi vet är mer hållbart än att skjuta raketer på varandra och vi har reducerat och helst utplånat samhällen som bygger på modellen; herrar o tjänstefolk.

Mikael Öberg

 

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×