Don Ahern på Hyresmötet

Publicerad 26/6, 2017 kl. 16:31

Hyreskedjans årsstämma i april fick finbesök. Don Ahern Snorkel Lifts nye ägare sedan 2013, Don Ahern och hans kollegor kom från Las Vegas direkt till Stockholm för att föreläsa vid Hyresmötet.

På Hyreskedjans årsstämma och 40 års jubileumsfirande i april överraskades deltagarna ordentligt då de fick besök av Ahern Rentals högste chef och ägare. Don Ahern kom för att träffa dess svenska återförsäljare Zip-Up Svenska AB.

Rickard Holmlund såg chansen att låta flera inspireras av denna ytterst trevliga och initiativrika person. 

“Jag bad Don prata inför mötesdeltagarna om sina erfarenheter i ett växande hyresföretag. Jag hade själv hört historien om starten i hans fars bensinstation och sett resultatet av många års slit på några av depåerna ”over there” samt sett siffrorna som talar sitt eget språk med en omsättning inom hyresdelen 2016 på lite drygt 600 miljoner dollar.” 

 

Intressant inslag på stämman

“Jag blev lite förvånad själv när Don ringde och sa att han var på väg till Stockholm och att han gärna ville närvara vid Hyresmötet”, säger Rickard Holmlund på Zip-Up.

Don Ahern presenterade med lätthet sin verksamhet i både text och bilder och lyckades hålla Hyreskedjans medlemmar intresserade under den dryga timmen som han föreläste.

Ahern Rentals kanske inte är så välkända i Sverige men de är den störta privatägda hyresaktören på den amerikanska marknaden med huvudkontor i Las Vegas. Ett mera välbekant namn i Sverige är däremot Snorkel Lifts som numera ägs av Don Ahern.

Ahern Rentals grundades 1953 av Dons far och sedan tog Don över verksamheten som han har lyckats att förvalta bra. Idag har man 85 uthyrningsdepåer i USA och nio internationella. Omsättningen inom Aherns koncern ligger idag på cirka 900 miljoner dollar inkluderat ca 300 miljoner i den tillverkningsindustri som Snorkellift ingår i.

 

“Allt började på en bensinmack i Las Vegas. Min pappa drev bensinmacken och vid sidan om tillverkade han utrustning till olika typer av fordon. Utrustningen såldes eller hyrdes ut. Det var så vi kom in i uthyrningsbranschen”, berättar Don Ahern.

Med en växande uthyrningsflotta köptes naturligtvis mängder av produkter och utrustningar in. Bland annat har Ahern Rentals förvärvat stora mängder Snorkel-lifter under åren. Don berättar att man hade vid en tidpunkt 3000 snorkelliftar och Snorkel Lifts var dessutom till försäljning. “Snorkel hade finansiella problem, det kände vi till. Vi hade dessutom svårt att få delar till våra liftar från dem så vi började tillverka egna snorkeldelar. Jag gillade verkligen Snorkels produkter som höll en mycket hög kvalitet. Jag tänkte att eftersom vi var så stora kunder och dessutom redan tillverkade reservdelar till Snorkel, borde vi kanske förvärva hela bolaget. Sagt och gjort, i slutet av 2013 förvärvade vi Snorkel Lifts”, säger Don.

 

Tufft innan vändning

Don berättar att det var tufft under de första åren med Snorkel. Bolaget var på många sätt kört i botten och mycket arbete behövdes för att återupprätta bolagets status. Under åren sedan bolaget bildades av Art Moore 1959 har det haft sju olika ägare. “Snorkel ansågs länge vara mycket innovativa, den delen ville vi återskapa så snart det bara var möjligt. Vi ville med våra erfarenheter göra liftar ”för uthyrare av uthyrare. Det tog tre och ett halvt år att vända de röda siffrorna till ett marginellt plus. Men nu har det vänt. Vi har lanserat en helt ny serie av saxliftar för inomhusbruk och bomliften Snorkel 660SJ. Snorkel kommer att omsätta 150 miljoner dollar i år tror vi. Vi ser också ett uppsving för bygg- och anläggningsindustrin i USA som ser ut att hålla i sig. Kina har också vänt uppåt efter några tröga år och likaså delar av Europa. OEM-tillverkning är också en viktig del i vår verksamhet och här har vi sett en hel del ökning också”, säger Don.

Koncernen har idag fem fabriker fördelat på tre länder, USA, Australien och Storbritannien. USA är såklart hemmamarknad och den starkaste. Man är framförallt starka i de västra delarna av USA och är representerade i 27 stater. Don Ahern framhåller att det är genom organiskt tillväxt man väljer att växa, inte genom uppköp. Där är Snorkel ett undantag. Förutom Snorkel och Ahern Rentals äger man bolaget Xtreme som tillverkar teleskoplastare, lastbilar och Xtreme Cubes som är ett modulsystem liknande våra byggbodar, men Xtreme kuberna är gjorda av stål. 

Don Ahern är ganska okonventionell i sitt sätt. Han är dock en typisk ”jänkare” men samtidigt inte. Han går sin egen väg och vill vara självständig. Han har fått en del kritik i USA för att han både är uthyrare och tillverkare och vissa tycker att han konkurrerar med sina kunder. Sådan kritik bekommer inte Don Ahern. “It is a free market and everyone can do what he or she thinks is right”. 

När Don Ahern är färdig med sin presentation på Hyreskedjans årsstämma säger han i sann amerikansk anda till åhörarna: “I hope God pours his blessings over the Swedish rental industry”.

www.snorkellifts.com

www.zipup.se

 

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×