En sommar med nya markvibratorer

Publicerad 30/5, 2018 kl. 12:56

Inom produktområdet markvibratorer händer en hel del på den svenska marknaden. En del nya produkter har sett dagen ljus samtidigt som produktserier bytt ägare och andra varumärken har ökat exponeringen på marknaden.

Vi börjar med att Husqvarna Construction Products förvärvat Atlas Copcos betong- och kompakteringsverksamhet och ger sig in i ett helt nytt verksamhetsområde som dock ligger ganska nära det man redan sysslar med. Förutom markvibratorerna har man övertagit sortimentet av betongglättare.

Nytt från Weber

En annan nyhet är att tyska tillverkaren Weber fått en betydligt starkare representation i Sverige genom nya generalagenten Fredsunds Maskin. Fredsunds Maskin ägs av Magnus Kanerfalk och Tomas Ulander. I en separat artikel på sidan 16 kan du läsa om bolaget och Weber-sortimentet. Dock vill vi i denna temaartikel nämna om en rykande ny produkt från Weber som lanserades på mässan Intermat i april. Weber lanserade i sin monter nya Weber SRE 300, en eldriven och därmed helt utsläppsfri markvibrator som bara väger 33kg och är anpassad för arbetsuppgifter i till exempel diken och slutna utrymmen. Den nya eldrivna markvibratorn drivs av en elmotor och får ström från ett batteripaketet som är placerat i en ryggsäck på ryggen för lättare hantering, istället för att monteras direkt på markvibratorn. Batteriet är ett litiumjonbatteri som har utvecklats av den franska tillverkaren Pellenc. Batteriet väger 7,8kg och har ett energiinnehåll på 1,22kWh och ger en max driftstid på 75 minuter.

 

Nytt från Bomag och Solum

En annan stark aktör som släppt nyheter under våren är Bomag, också från Tyskland. I Sverige säljs produktsortimentet av företaget StigMachine i Bålsta. På mässan Intermat släppte man Bomag BPR70/70D som enligt tillverkaren är den kraftfullaste vibroplattan i 500-kilosklassen med 70kN och slagkraft på 570 kg. En av flera viktigaste egenskaper är ett nytt komforthandtag för lägre vibrationer som ligger under 2,5 i HAV-värde (Hand-Arm-Vibration). En annan nyheter från StigMachine är Solum Compaction SR18/45. Produkten är en ny svensktillverkad rundplatta som först lanserades under Svensk maskinmässan 2016. Maskinen har, enligt Niclas Gedahl på StigMachine, upp till 30 procent mer kraft än konkurrenterna. Plattan går fem procent snabbare och med den unika utformningen blir driften på remmen 30 procent längre. Även denna product har låga HAV-värden på runt 3,0. Plattan är dessutom fem procent högre vilket ger bättre ergonomi för användare.

www.stigmachine.se

 

Nya batteridrivna markvibratorer från Wacker Neuson

Inom området för utsläppsfri komprimeringsteknik positionerade sig Wacker Neuson redan 2015 med lanseringen av de första batteridrivna stampmodellerna. 2018 utökar företaget sin nollutsläppsserie med den framåtgående batteridrivna vibratorplattan AP1850e.

Wacker Neusons nollutsläppsserie där ett grönt ”e” betyder noll utsläpp, högre användarkomfort och höga prestanda. Nu utökas serien ytterligare med den framåtgående batteridrivna vibratorplattan AP1850e. Förutom klassiska komprimeringsarbeten på mark eller asfalt, samt sättning av marksten, underlättar den också arbeten inomhus och i utsläppskänsliga områden såsom i djupa diken och slutna utrymmen . Också för insatser i vattenskyddsområden lämpar sig den batteridrivna plattan, i motsats till förbränningsmotorer som inte får användas här. 

”Med den nya vibratorplattan med nollutsläpp förhöjer vi avsevärt våra kunders ekonomi eftersom de kan driva såväl vibratorplattan som Wacker Neusons batteridrivna stamp med samma uppladdningsbara batteri. Redan i utvecklingsprocessen av den batteridrivna plattan AP1850e arbetade vi intimt tillsammans med våra kunder, vilket nu givit resultat”, berättar Direktör Stefan Pfetsch på Wacker Neuson Produktion GmbH & Co.KG i Reichertshofen. ”Ett krav som företag och användare har på en utsläppsfri vibratorplatta är t.ex. att den ska kunna utnyttjas en hel arbetsdag utan mellanladdning - och det kan vi erbjuda med AP1850e.”

En stor fördel med den batteridrivna plattan är dess modulära koncept. Både för det uppladdningsbara batteriet och laddaren handlar det om samma moduler som används hos Wacker Neusons batteridrivna stamp. Det förhöjer flexibiliteten och framför allt ekonomin. På detta sätt kan kunden vid behov använda batteriet i båda maskintyperna och dela ytterligare ett extrabatteri som står på uppladdning. Det uppladdningsbara batteriet går att demontera utan verktyg så att användaren kan byta ut det urladdade batteriet mot ett fulladdat, med endast några få handgrepp. Systemet med uppladdningsbara batterier är egenutvecklat av Wacker Neuson och speciellt utformat för vibrerande maskiner och för tuffa arbetsplatsförhållanden. 

Ytterligare en fördel med den batteridrivna plattan är de låga driftskostnaderna: Typiska underhållsarbeten för konventionella modeller, t.ex. med förgasaren, behöver inte utföras. Dessutom minskar energikostnaderna med ända upp till 70 %. Vibratorplattan AP1850e är den enda framåtgående vibratorplattan på marknaden utan kilremmar eftersom motorn är monterad direkt på basplattan. Detta besparar också ytterligare underhållsbehov och kostnader. Vibratorplattan AP1850e kan levereras med eller utan vattentank.

Eldrift blir allt viktigare inom byggindustrin. I synnerhet för uthyrningsfirmor innebär dessa lösningar en intressant utökning av materialutbudet, många kunder som kräver maskiner för speciella projekt, exempelvis vid inomhussanering eller vid tunnelbyggnation, kan nu enkelt hyra dem. Byggentreprenörer är bundna av stränga föreskrifter för att hålla sig inom de gällande utsläppsgränsvärdena, många markbyggare är generellt öppna för batteridrivna produkter eftersom de arbetar mycket i tätbebyggda områden, parkeringsanläggningar och privata trädgårdar där både buller- och avgasutsläpp bör undvikas.

www.wackerneuson.se

www.wackerneuson.com/zeroemission 

 

Nya betongslodor från Swepac

Tillverkaren Swepac skriver på sin hemsida att man i januari lanserade nya vibratorslodor i FBP-H och FBP-HP. Dessa är bensindrivna och anpassade för aluminiumprofiler med längder 1,5-5 m. FBE respektive FBP är mindre vibratorslodor i el- eller bensinutförande, arbetsbredd 1,5-3m. FBH är en handsloda i bredder 1,2-2,2m. Golvvibratorn SV 23E är en eldriven golvvibrator anpassad till alla betongtyper och konsistenser. Arbetsbredd 1,6-4,2m. Kanske inte exakt den typ av markvibrator vi täcker in i temat men väl värda att nämna. Swepac ställde ut på World of Concrete i Las Vegas.

www.swepac.se

 

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×