Jerneviken Maskins härliga gäng.

Expansion är det som gäller för Jerneviken nu

Publicerad 8/12, 2017 kl. 17:32

Nu laddar Jerneviken Maskin i Göteborg för fullt inför framtiden men flera nya produkter. En an nyheterna är att man på allvar ger sig in i rentalbranschen med bland annat ett för Sverige helt nytt sortiment av amerikanska maskiner för slipning och polering av betonggolv.

För drygt ett år sedan, mitt under brinnande DEMCON-mässa, möttes vi av budet att Jerneviken Maskins grundare Owe Persson gått ur tiden efter en tids sjukdom. Med den position som Owe haft både i branschen och i sitt företag var hans död ett hårt slag. Owe var en av de som var med när den svenska håltagningsbranschen startade och en av de nyckelpersoner som haft stor betydelse för branschens utveckling.

 

Samma riktning men många förändringar

Att allt skulle bli annorlunda efter Owes bortgång både i branschen som sådan men framförallt inom det bolag han älskade så högt, rådde ingen tvekan om. En ofrånkomlighet när en person som Owe försvinner från verksamheten. Under de dryga 14 månader som gått har en hel del hänt i både branschen och på Jerneviken Maskin. Företaget har alltid haft en stark förankring bland håltagarna och många andra leverantörer vill naturligtvis ha en bit av den kakan.

Under året har en hel del förändringar skett inom Jerneviken Maskin. Förändringarna handlar både om inriktning- och personal. Eva Dahlberg utsågs omedelbart efter Owes bortgång till företagets VD. Personalstyrkan har förändrats under det senaste året. Några har lämnat företaget medan tre nya ansikten tillkommit. Peter Niklasson är ny övergripande Affärsansvarig och ansvarig för Göteborgsregionen, Andrée Bergström är Affärsansvarig för Mellansverige samt att Andreas Kihlgren har anställts som Produkt- & Affärskoordinator. Torsten Lindvall har varit med Jerneviken Maskin sedan länge och är Affärsansvarig för södra Sverige. Inom administration och produktion är personalstyrkan i princip den samma sedan tidigare. 

När Svensk Rental Tidning besökte Jerneviken Maskin i oktober berättar Eva Dahlberg om bolagets nya strategi. Eva berättar att strategin är att aktivt förstärka sin ställning på håltagningsmarknaden samt inom rentalbranschen. “Inom håltagning har vi sedan länge de rätta produkterna och det tror jag de flesta håltagare känner till sedan länge. Vi har ett mycket brett sortiment av bra och prisvärda diamantverktyg och maskiner för håltagning. En av våra styrkor är också alla de olika typer av hjälpmedel som finns i vårt sortiment och som gör vardagen enklare för både håltagare och byggentreprenörer. Här har Owe Perssons och våra anställda lagt ner ett stort utvecklingsarbete sedan många år tillbaka”, berättar Eva.

En del i Jernevikens satsning är att man vill bredda sig på hela den svenska marknaden.

Göteborgsområdet är förstärkt av Peter Niklasson som kommentarer: “Det känns fantastiskt spännande att arbeta på Jerneviken Maskin och i den här branschen. För mig är dock håltagning ganska nytt men med bra stöd från både kollegor och kunder går det ganska smidigt att komma in i arbetet. Jag har dock lång erfarenhet från att ha arbetat med infästningar och annat inom byggbranschen, där jag känner mig hemma”, säger Peter. 

 

Ny filial i Stockholm

I södra Sverige har man sedan länge ett starkt fäste bland håltagare och nu vill man stärka sin ställning i andra delar av landet. 

Företagets inriktning är inte annorlunda. Istället ökar man sin satsning och gör den mera målmedveten. Rentalmarknaden kommer man dock att prioritera mer än tidigare. Jerneviken satsar på bred front i Mellansverige och i Stockholm förstärker man sin närvaro genom att öppna eget kontor i Skärholmen. Jerneviken Maskin har sedan länge ett nära samarbete med Pelles Diamant i Skärholmen söder om Stockholm. “Den 18 januari nästa år kommer vi att hålla ett öppet hus i våra nya lokaler i Stockholm på Strömsätravägen 18 i Skärholmen”, berättar Peter. 

Man har också anställt Thomas Johansson som teknisk konsult, utbildare och säljare på norra Sverige. Thomas har lång erfarenhet från håltagningsbranschen och han kommer att vara ett viktigt stöd för hela bolaget och på alla regioner. Thomas grundade ursprungligen Falkenbergs Håltagning som sedan 1987 drivs av Thomas bror Urban Johansson. Falkenbergs Håltagning tilldelades för övrigt det Svenska Demoleringspriset 2016. 

Utrustning för slipning och polering av betonggolv

Att Jernevikens sortiment är stort både ifråga om diamantverktyg och maskiner råder ingen tvekan om. Sedan några år tillbaka säljer man det nya egenutvecklade diamantverktygsprogrammet Dimacx som man fått mycket fin kritik för. Inom maskiner och hjälpmedel har man sedan några år marknadsfört Oxysan där man genom joniseringsteknik bekämpar det skadliga dammet på byggarbetsplatser. Men den stora nyheten när Svensk Rental besöker är företagets nya satsning på maskiner och verktyg för slipning och polering av betonggolv. “Vi har nyligen slutit ett samarbetsavtal med den amerikanska tillverkaren SASE Company, LLC som är en av de största tillverkarna av maskiner och verktyg för slipning och polering av betonggolv i USA”, berättar Peter.

SASE är inget obekant varumärke. I synnerhet inte i USA där man har en stor andel marknadsandelar men man har även sålt sina produkter på den europeiska marknaden sedan ett tiotal år tillbaka. SASE har ett brett sortiment som inte bara består av golvslipar. Man tillverkar även andra typer av maskiner och verktyg för golvbearbetning som på engelska kallas Floor Scrapers, Shavers, Scarifiers, Burnisher, golvfräsar samt en rad andra hjälpmedel och tillbehör för behandling av både betong och terrazzo-ytor. Företaget har även sina egna stofthanterare. Men för Jernevikens del satsar man först och främst på SASE program för slipning och polering av betonggolv med tillhörande dammsugare. “Vi säljer fyra modeller av slip- och poleringsmaskiner från SASE, PDG 5000, PDG 6000, PDG 8000 och PDG 9500. Samtliga modeller finns både med och utan fjärrstyrning. I sortimentet finns också sex olika modeller av stofthanterare varav vi främst kommer att fokusera på tre som passar bäst för slipning och polering”, säger Peter. Den största modellen av slipmaskinerna, RDG 9500, som klarar att slipa en yta på upp till nästan en meter i diameter är försedd med ett lågt utstickande parti som klarar av att gå in under och slipa under socklar vilket är en smart lösning för mera effektivt golvslipningsarbete. SASE verktygssortiment för slipning och polering omfattas av alla de typer av verktyg som behövs för renovering, sanering, slipning och polering av betonggolv. Verktygen för polering är uppdelade i sju olika steg och hårdheter och som finns i en rad olika “grits”.

“Just nu siktar vi in vår marknadsföring och försäljning av SASE produkter i Sverige men vi har option på att även börja sälja i Danmark och Norge. På mässan DEMCON i september nästa år kommer vi på Jerneviken visa och demonstrera vårt sortiment från SASE”, berättar Eva.

SASE har sin utveckling och tillverkning i Rockford utanför Knoxville i USA. Knoxville i Tennesse klingar lite extra i svenska öron då det var här som HTC startade sin verksamhet i USA. HTC och fabriken i Knoxville är som bekant numera i Husqvarnas ägo. SASE grundades redan i slutet av 1950-talet och till en början tillverkade man så kallade scarifiers och fräsar. På 1980-talet började man satsa på golvslipar för att under 1990-talet och framåt på allvar ge sig in i den nya planetväxlade tekniken för slipning och polering.

www.jerneviken.se

 

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×