Giganten fyller tio

Publicerad 26/6, 2017 kl. 16:06

Vilken tioåring slår med en kraft som motsvarar tio elefanters, eller landningstrycket för en Airbus 380? Svaret är Atlas Copco HB 10000, världens störst serietillverkade hydraulhammare.

Ända sedan den lanserades 2007 har jättemaskinen HB 10000 varit en framgångssaga som har hjälpt bergbrytare över hela världen bli exceptionellt produktiva.

Lanseringen av HB 10000 var en viktig anpassning till ett framväxande marknadssegment – användning av hydraulhammare som kostnadseffektiva produktionsmaskiner för primärbrytning och ett verkligt ekonomiskt alternativ när möjligheterna till borrning och sprängning är begränsade.

HB 10000 har en brytkraft som har blivit legendarisk. Den kraft som genereras vid en enda träff mellan kolv och arbetsverktyg motsvarar en massa på ungefär 760 ton, och slagfrekvensen är upp till 380 slag per minut. En entreprenör som hade fått i uppgift att hantera massbrytning av 34 000 kubikmeter berg i New York: ”HB 10000 träffar som ett godståg. Det är nästan otroligt vad den kan klara!”

Jim Dupuis, vd och ägare till Earthmoving Contractors Pty Ltd (EMC) i Brisbane i Australien, tillägger: “HB 10000 bryter mer än dubbelt så mycket som vår vanliga sjutons hammare. Om man räknar på det per timme, dag, vecka, månad och år blir det en väldig produktionsökning”.

Torsten Ahr, Vice President Marketing Hydraulic Attachment Tools, ser tillbaka: ”Redan i prototypfasen stod det klart att HB 10000 skulle bli en fullträff. Vi fick flera seriösa förfrågningar från företag där våra prototyper hade testas redan innan produktionsmodellen började säljas.”

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×