Grattis till 40 år i uthyrningens tecken

Publicerad 26/6, 2017 kl. 16:55

Hyrexkedjan, numera Hyreskedjan, höll sin årsstämma i april och passade samtidigt på att fira att man fyller 40 år. En händelserik dag med intressanta föreläsningar och diskussioner, bland annat om ett ökat samarbete med Swedish Rental Association.

Det blev ett hejdundrande årsmöte när Hyrexkedjan, numera Hyreskedjan, samlades och dessutom firade 40-årsjubileum. Årstämma och jubileumsmiddag hölls på Scandic Hotel Victoria Tower i Kista strax norr om Stockholm, torsdagen den 27 april. Totalt samlade årsmötet den här gången drygt 100 deltagare fördelat på uthyrare och leverantörer. Många kom redan på kvällen den 26 april för att vara redo när konferensen drog igång på torsdagsmorgonen. Även på torsdagskvällen hade man en gemensam middag.

För er som inte känner till så heter alltså uthyrarföreningen numera Hyreskedjan då rätten till namnet Hyrex ägs av en byggställningsuthyrare. I samband med årsstämman lanserades också föreningens nya hemsida med nya namnet www.hyreskedjan.se. 

 

Ökat samarbete med Swedish Rental Association

Torsdagens möte började klockan 09.00 med att föreningens ordförande Thomas Truedsson hälsade alla välkomna. Årsmötet hölls på hotellets nästan översta våning med en magnifik utsikt över Stockholm med omnejd. Härifrån kunde man se ända till Globen söder om Stockholm. Hade hotellet bara varit några våningar högre hade man till och med kunnat se spirorna på domkyrkan i Uppsala. Intill konferensrummet hade en utställning ordnats där leverantörerna Altrex, Alimak-Hek, Epox Maskin, Midhage, Ergofast, HeatWork, Infobric med flera passade på att informera om sina produkter.

Efter årsmötets inledning av Trudesson var det dags för den första punkten på agendan, samarbete med SRA, Swedish Rental Association. För några år sedan diskuterades frågan om ett samarbete intensivt och det var mycket nära att de både föreningarna, SRA och Hyreskedjan blev en organisation. Men den gången strandade förhandlingarna. Nu har det gått några år och frågan om ett ökat samarbete är återigen aktuellt. SRAs ordförande, Mikael Öberg och SRAs kanslichef Leena Habma Hintze samt kanslist Jenny Forsell närvarade vid mötet och berättade om SRAs verksamhet. Som konstaterats tidigare finns en rad gemensamma nämnare mellan de både branschföreningarna och ett närmare samarbete skulle stärka maskinuthyrningsbranschen totalt sett. En förnyad diskussion om ökat samarbete mottogs positivt bland mötets deltagare. Kollegorna från SRA närvarade under hela årsmötet och på jubileumsfesten på kvällen. Resterande tid fram till lunch ägnades till grupparbeten där man diskuterade samarbete med SRA och en rad specifika branschfrågor såsom arbetsmiljö, utbildningar, bodar och branschpraxis. 

 

Minimässa och Jänkare

Efter lunch och tid på minimässan fortsatte dagen med den sedvanliga årsstämman för Hyreskedjans medlemmar. På agendan stod naturligtvis diskussionspunkten “SRA - Hyreskedjan i samarbete”. Vad är medlemsnyttan med ett samarbete med utgångspunkt från bland annat SRA-koderna, PSI, arbetsutskottens arbete med mera? Man diskuterade också nya medlemstariffer, planering och hantering av vår- och höstmöten, nya medlemmar och mycket mera. En mycket intressant och överraskande programpunkt var när amerikanaren Don Ahern, VD för bland annat Ahern Rental och Snorkel, Lifts dök upp med sitt team. Don Ahern är ett välkänt namn på den amerikanska rentalmarknaden och det var ganska överraskande när man valde att förvärva Snorkel Lifts för en tid sedan. Det var Rickard Holmlund från Zip Up Svenska AB som hade ordnat föreläsningen. Mer om Don Ahern och Ahern Rental kan läsas i en separat artikel på sidorna 37-41. Senare på eftermiddagen presenterade Henrik Dahl, från webbföretaget Dreamscape, Hyreskedjans nya hemsida. Efter lite frågor runt nya hemsidan fortsatte eftermiddagen med fika och mingel på minimässan.

Efter någon timmes vila var det dags för kvällens begivenhet att fira fyrtiåringen Hyreskedjan. Först bjöds på fördrink samt underhållning från Johan Wennerstrand. Sedan var det dags för kvällens middag och jubileumsfirande. Stämningen var som alltid på topp och på tre stora TV-skärmar visades bilder från olika kedjans möten under nära 30 år tillbaka. Naturligtvis fanns Hyreskedjans verklige grundare och första ordförande, Gunnar Lund, på plats. Gunnar Lund driver uthyrningsfirman Hyrlund i Uppsala som han grundade redan 1961. Det var Gunnar som kom på den genialiska idén att bilda en branschförening. Han samlade då uthyrare i stockholmstrakten och det första mötet hölls inte alls långt från Scandic Hotel Victoria Tower, nämligen på Scandic Hotel Järva Krog bara några stenkast från Kista. Gunnar berättar att föreningen växte snabbt över landet men från början fick bara en uthyrare från respektive stad vara med i föreningen. Några ordföranden i Hyreskedjan under åren var med på 40-årsfesten och som avtackades av sittande ordförande Thomas Truedsson. Förutom Gunnar Lund fanns naturligtvis Roger Sturesson och Sune Almqvist med. Den ordförande och nyckelperson som troligtvis dragit det tyngsta lasset i föreningen under många år är Sune Almqvist som tackades på ett alldeles speciellt sätt för hans utomordentligt stora och helhjärtade insats i föreningen. Sune är fortsatt en viktig hörnsten i verksamheten som föreningens kanslist. Med på festen var också Åke Wernås som också tackades för sina insatser. Åke har också lagt ner ett stort arbete i föreningen under många år. 

I sann Hyreskedjeanda avlöste den ena historien efter den andra till långt fram på småtimmarna. Nästa sammankomst i Hyreskedjan kommer att bli i september då man för första gången någonsin vald att resa utomlands. Man reser då till Turin i Italien för att besöka tillverkaren Merlo som ligger i Cuneo cirka 10 mil söder om Turin. Turin är för övrigt känt för att man här tillverkar Fiat, att staden är hemmaarena för fotbollslaget Juventus och att man här 2006 arrangerade de olympiska vinterspelen.

www.hyreskedjan.se

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×