Hüllerts säljer Merlo, Sveriges mesta teleskopare

Publicerad 7/12, 2017 kl. 15:35

När Merlo började säljas i Sverige på 1990-talet startade en utveckling som gjort Merlo till Sveriges vanligaste teleskoplastare. Under årens lopp har långt fler än 1000 Merlomaskiner sålts.

Det är som bekant AB Hüllert Maskin, som är Merlos generalagent i Sverige sedan 1995. Hüllerts har sitt säte och huvudkontor med lager, verkstad och demoanläggning i Vara tio mil nordost om Göteborg och har målmedvetet satsat på samarbetet med Merlo under mer än 20 år. Det märks bland annat på det heltäckande nätet med 35 serviceverkstäder och säljkontor över hela Sverige.

“Merlo är marknadsledare i Sverige och faktum är att de svenska Merlo-ägarna har stort inflytande på den tekniska utvecklingen hos tillverkaren i Italien. Att Merlo började fabriksmontera BM-fästen på fabriken i Cuneo är bara ett enda exempel på hur vi svenskar påverkat teleskoplastarnas utformning”, säger Jonny Eklund, marknadsansvarig hos AB Hüllert Maskin.

Jonny fortsätter och säger att det märks också varje gång när Merlo tar emot svenska maskinägare. Det är alltid någon eller några ur högsta företagsledningen som kommer för att höra vad de svenska maskinägarna tänker och tycker om maskinerna. “Det är en dialog mellan tillverkare och användare som är mycket sympatisk att se och naturligtvis är det en värdefull återkoppling för Merlo. Italienarna vet att svenska maskinägare är både duktiga och kräver bra maskiner”, säger han.

Att beskriva Merlos modellutbud sker enklast genom att dela in dem i kompakt-, medium-, muskel- och runtomsvängande modeller. Minst, och samtidigt en av de hetaste modellerna, är kompakta Merlo 27.6 som tillsammans med Merlo 30.9 är uppgraderade versioner av de tidigare ”allfixarna”. Deras främsta egenskap handlar om det breda utbudet av redskap och att modellerna ofta beskrivs som året runt-maskiner för serviceuppgifter som gräsklippning, snöröjning, sopning, lastning/lossning och för arbeten med personkorg. Modellernas format innebär att de tar sig in där större maskiner har svårt att få plats. Trots formatet har de kapacitet att lyfta tungt och högt, 2,7, respektive 3 ton upp till 9 meter.

Av medium-modellerna ska nämnas Merlo 38.10 och kanske inte minst Merlo 40.17. Den sistnämnda är mycket populär i rentalbranschen, tack vare sin kapacitet att lyfta tungt och nå högt, 4 ton till 17 meter. Båda är populära i byggbranschen för skötseln av logistiken inom bygg och anläggning. Sideshift och nivellering är populära tillval för att förenkla precisionen vid höga lyft och Merlo 40.17 finns också som slimmad rentalversion.

När det kommer till muskelmodellerna är Merlo 72.10 värd att nämna speciellt. Just den modellen har svenska försvarsmakten beställt i stort antal och ingår som lasthanterare i arméns transportlogistik. Maskinen lyfter 7,2 ton med lyfthöjd på 10 meter.

Även Merlo 50.8 är en imponerande teleskoplastare som är ett vettigt alternativ till vanliga hjullastare. Maskinen lyfter 5 ton och har en lyfthöjd på 8 meter.

När det gäller de runtomsvängande maskinerna, Merlos Roto-modeller, är Duo-Power det nyaste och mest intressanta. Duo-Power står för kombinerad diesel- och eldrift. I grunden är det standardmodeller som har kompletterats med eldrift, vilket gör stationära arbeten möjliga att utföra enbart med el. Det är bara vid förflyttning som dieseldriften behövs. 

Fördelarna handlar om miljövinster rent allmänt, om arbetsmiljö och om ekonomi, och naturligtvis flexibiliteten att välja vilken drift som passar bäst för varje enskild uppgift.

Vid eldrift belastas inte omgivningen med utsläpp av koldioxid, och arbetsmiljön blir bättre runt maskinen tack vare minskat buller och inga avgaser. 

Den kraftfulla Merlo Roto 40.30MCSS är runtomsvängande och väger nära 20 ton. Den lyfter 4 ton och har en lyfthöjd på 30 meter. Merlo Roto 40.30 har blivit en stor försäljningsframgång och även den finns som Duo-Power.

 

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×