Hyreskedjan Goes Abroad

Publicerad 3/11, 2017 kl. 11:12

För första gången i Hyreskedjans historia valde föreningen att göra en gemensam resa utomlands. Årets höstmöte kombinerades därför med ett besök vid Merlos fabrik i Cuneo, Italien. Ett gäng uthyrare och leverantörer hade några fina och intressanta dagar i norra Italien.

Den 6 till 10 september genomförde Hyreskedjan sin första kombinerade studieresa och höstmöte utanför Sveriges gränser. Bodel Blom, från Hyreskedjans styrelse, var en av de som arbetat med det praktiska arbetet från Hyreskedjans sida. “En mycket lyckad satsning tycker jag där vi hade några lärorika och trevliga dagar tillsammans, uthyrare och leverantörer”, säger Bodel.

 

Besök hos Merlo i Cuneo

Det var ett drygt 40-tal personer från uthyrare och leverantörer, inklusive respektive, som begav sig till Turin i Italien i september. Bland uthyrarna återfanns representanter från LE Maskin i Umeå, Hyresbutiken i Skellefteå, Josefssons Uthyrning i Enköping, Gustafssons Uthyrning i Oskarshamn, Perssons Hyrmaskiner, Hyr-Lift Sverige AB, Pemo Maskin AB, LT:s Maskinuthyrning, Visby Hyrmaskiner, Hyresmaskiner i Mälardalen, B&Å Hyrmaskiner i Malmö samt Heri AB och Byggutrustning, båda i Luleå. Deltagare från leverantörssidan var Pullman Ermator, Altrex, HTC, Wiklund Trading, Liftab, Skyjack och Hüllert Maskin. Hüllert Maskin ansvarade för arrangemanget på fredagen då man besökte teleskoplastartillverkaren Merlo som sedan många år tillbaka representeras av Hüllert i Sverige (se separat artikel sidan 20).

Resan till Italien började onsdagen den 6 september med en härlig italiensk buffé och en guidad rundtur i staden Turin. Många av resenärerna hade börjat dagen tidigt så det blev inget nattsudd. Hela torsdagen ägnade man åt besök vid Merlos fabrik som ligger strax utanför Cuneo i nordvästra Italien nära den franska gränsen. Ett mycket uppskattat besök bland deltagarna där man fick möjlighet att besöka produktionsanläggningen, titta på nyheter och demonstrationer av maskinerna. “Vi är mycket nöjda med besöket som var välarrangerat och proffsigt utfört av både Merlo själva och svenska distributören Hüllert Maskin. Och vilken mat man bjöd på. Utsökt!”, berättar Bodel. På eftermiddagen återvände gruppen till Turin. Övriga leverantörer som fanns med på resan fick under fredagen möjligheten att presentera sina företag.

 

Höstmöte i Turin

Fredagen ägnades sedan i sin helhet åt höstmötet som hölls på hotellet i Turin. Dagen började klockan 09.00 med en extra årsstämma där föreningens nya stadgar klubbades. Själva höstmötet innehöll en rad diskussionspunkter och grupparbeten som föll mycket väl ut. “Eftersom vi var en lite mindre grupp än vi brukar vara på våra möten kommenterade flera av deltagarna att höstmötet och hela resan hade en gemytlig atmosfär. Vi var en väldigt dynamisk grupp, alla kunde lära känna varandra och vi fick mycket gjort”, säger Bodel.

 

Under höstmötet hölls en rad grupparbeten som exempelvis om PUL/DSF-lagen och samarbetet med SRA. Detta grupparbete innebar att man diskuterade det SRA tagit fram inom områdena Lift, Ställning, Kvartsdamm, Motorkap och Bodar. Det var höstmötets allmänna uppfattning att SRA utfört ett mycket gediget arbete där mycket kan appliceras på Hyreskedjans uthyrare direkt. Man beslutade även att undersöka möjligheterna att anordna en Hyreskedjans Dag och en arbetsgrupp utsågs där Yvonne Erlandsson från Heri AB valdes som sammankallande. Arbetsgruppens idéer runt Hyreskedjans Dag kommer att presenteras på nästa årsstämma. Det var Yvonnes bror Henrik Erlandsson som kläckte idén om Hyresdagen. Vidare beslutades att Hyreskedjans vårmöte kommer att hållas på Scandic i Skärholmen utanför Stockholm den 12 april.  Mötet kommer att ligga i anslutning till att mässan Nordbygg arrangeras på Stockholmsmässan i Älvsjö. Det beslutades vidare att höstmötet 2018 kommer att förläggas i Luleå. Man beslutade också att försöka arrangera en föreningsresa till Bauma när mässan arrangeras i april 2019. Dock kommer inget möte att hållas i samband med denna resa. Höstmötet i Turin avslutade klockan 17.00 och på kvällen samlades alla till en gemensam middag.

 

Resa som gav mersmak

Lördagen ägnades åt fria aktiviteter där deltagarna hade möjlighet att besöka Turin gemensamt eller på egen hand. Senare på eftermiddagen passade några på att titta på fotboll medan några andra testade på vinprovning. Lördagen avslutades med gemensam middag och på söndag var det dags att resa hem. Här följer några kommentarer från deltagare på resan:

Jessica Huhtala på Altrex Svenska AB tyckte resan var en succé, säger hon. “Jag tycker att det var bra att vi kombinerade resan med möte och leverantörsbesök. Det är alltid intressant med att besöka leverantörer oavsett om det är konkurrenter eller inte. Jag gillade också att det var “uppstyrt” med aktiviteter varje dag vilket gör att man umgås och inte drar åt olika håll. Men även att lördagen var en fri dag om man inte valt aktiviteter. Ser gärna att det anordnas fler resor på detta sätt. Bodel & Co har gjort ett superjobb! Det lilla minuset var flygtiderna”, säger Jessica.

“Resan var kanon. Intressant besök på Merlo-fabriken. Trevliga gemensamma middagar och aktiviteter. Lite synd dock att inte fler medlemmar följde med. Många hade ”respektive” med sig. Jag åker definitivt gärna med igen”, säger Tomas Gutekrans på Gustafsson i Oskarshamn.

“En mycket välordnad och trevlig resa. Synd att så få uthyrare valde att åka med. Planering, styrning och mix mellan arbete och fritid var exemplarisk. Fick mycket inputs och idéer av både uthyrarkollegor och leverantörer som kommer fram när man surrar och umgås under några dagar. Hoppas föreningen vågar sig på att boka ett möte till utomlands”, berättar Lars Grehn på LE Maskin i Umeå.

Planering av resan till Italien med bokning av flyg, övriga transporter, hotell och guidade turer med mera arrangerades inte av Hyreskedjan själva utan detta arbete ombesörjdes av Scandinavian Broker Group Travel & Event i Örebro. 

www.hyreskedjan.se

 

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×