KAESER “skruvar” åt konkurrensen

Publicerad 20/11, 2018 kl. 15:28

Det går bra för Kaesers skruvkompressorer på den svenska uthyrningsmarknaden. Stefan Larsson på Kaesers svenska dotterbolag är nöjd med utvecklingen och nyligen visade man tillverkningsanläggningen i Coburg, Tyskland för ett 70-tal inbjudna svenska kunder inklusive Svensk Rental Tidnings utsände.

I september hade Svensk Rental Tidning förmånen att besöka tyska tillverkaren av skruvkompressorer, Kaeser Kompressoren i Coburg, Tyskland. Tidningen följde med en grupp på cirka 70 svenskar bestående av byggentreprenörer, uthyrare, återförsäljare och personal från Svenska Kaeser.

I SVERIGE SEDAN 1995
Kaeser är ingen anonym produkt i Sverige men samtidigt vet kanske inte så många av SRTs läsare hur stora Kaeser egentligen är på den internationella marknaden. Inom den svenska maskinuthyrarmarknaden är Kaeser synonymt med dess säljare Stefan Larsson som varit med och byggt upp varumärket under de dryga 20 åren som Kaesers mobila kompressorer för byggindustrin funnits på den svenska marknaden. Som många andra tyska varumärken är även Kaeser ett privatägt företag och ägs av familjen Kaesers tredje generation. Bolaget grundades 1919 av Carl Kaeser Senior och drivs idag av sonsonen Thomas Kaeser och hans hustru Tina-Maria Vlantoussi-Kaeser. Men även den ärde generationen Kaeser förbereds för att driva företaget vidare och parets ena son arbetar redan inom bolaget.

Kaeser sysselsätter idag cirka 6000 anställda och merparten arbetar vid huvudkontoret och fabriken i Coburg samt ytterligare en fabrik i staden Gera eller vid de åtta - filialerna i Tyskland. Utöver dessa har Kaeser representation på mer än 100 marknader genom egna dotterbolag eller exklusiva återförsäljare. Kaeser Kompressoren är en av världens största tillverkare av kompressorer och leverantörer av system för komprimerad luft. Omsättningen för gruppen landade på drygt 1.000 miljoner euro under 2017. I Sverige har Kaeser eget dotterbolag sedan 1995. Svenska dotterbolaget har idag omkring 70 anställda samt ett 10-tal separata återförsäljare och serviceställen från norr till söder i landet.

GIGANTISKT PRODUKTSORTIMENT
Kaesers produktsortiment är minst sagt gigantiskt och företagets produkter säljs till en rad olika verksamhetsområden. För Svensk Rental Tidnings del är det förstås kompressorer för maskinuthyrningsbranschen det mest intressanta. Kort sagt omfattas sortimentet av stationära och mobila skruvkompressorer, kolvkompressorer, dentalkompressorer, vakuumpumpar, blåsmaskiner, fiter, torkar, luftdrivna verktyg och tillbehör. Kaeser är ett varumärke med stor igenkänning runt om i världen. Tillverkarens kompressorer dyker upp på de flesta byggarbetsplatser och inte minst på mässor runt om i världen. Man är noga med att förvalta sitt varumärke väl genom en kontinuerlig produktutveckling, noggrann kvalitetskontroll av minsta detalj som tillverkas på de två fabrikerna eller de komponenter som tillverkas av leverantörerna i nära anslutning till fabrikerna, en målmedveten personalpolitik som verkar för personalens välbefinnande och en aktiv lärlingsverksamhet. Personalomsättningen är förbluffande låg på bara någon ynka procent och varje år tar man in omkring 120 lärlingar som sedan efter lärlingsutbildningen slussas in i verksamheten. Kaeser är en av de största arbetsgivarna både i Coburg och Gera och dess närområden. Ett litet exempel på att personalens välbefinnande prioriteras i alla avseenden är matsedeln i den moderna personalmatsalen i Coburg. Menyn är noga balanserad och utvald av Tina-Maria Vlantoussi-Kaeser.

Huvudanläggningen i Coburg har varit i bruk sedan 1919 och byggts ut successivt under åren. Stora delar av den 160.000 kvadratmeter stora produktionsanläggningen är supermodern och även de äldre delarna har renoverats och upprustats enligt dagens krav. I produktionslokalernas väggar vilar kunnande och erfarenhet sedan många decennier tillbaka och många av de anställda som SRT pratade med framhöll med stolthet att de arbetar för Kaeser, ett av Tysklands mest välskötta företag. Ett tecken på att bolaget har ett gott företagsklimat var att när den svenska gruppen anlände hälsade Herr och Fru Kaeser på var och en i hand innan gruppen fotograferades. En värdefull gest och ett bra tecken på en närhet till kunden då Tyskland ändå fortsatt är kända för en till visst del hierarkisk företagskultur.

DEN UNIKA SIGMA-PROFILEN
Det är förstås själva “skruven” som satt Kaeser på kartan men från det att bolaget bildades 1919 fram till 1973 var man framförallt en maskintillverkare och tillverkade en rad olika komponenter för maskiner som exempelvis kugghjul. Men 1973 tog Carl Kaeser junior, son till grundaren, ett viktigt initiativ till nästa strategiska vägval. Man utvecklade och började tillverka skruvkompressorer och själva hjärtat var den energibesparande och unika rotorpro len, mera känd som Sigma-pro len. Sigma-pro len sitter i skuvkompressorblocket och rotorerna har utvecklats för att vara energisnåla. Den noggranna tillverkningen och de justerade precisionslagren garanterar lång livslängd och hög tillförlitlighet. Med utgångspunkt från denna smarta och patenterade konstruktion blev Kaeser snabbt en av världens ledande tillverkare av skruvkompressorer. En ställning som man bibehållit sedan dess. Den produktserie som kommit att få en mycket stark ställning inom byggindustrin och i synnerhet bland maskinuthyrare för byggindustrin är produktserien Mobilair. Mobilair finns i oändligt många varianter och drivs med diesel, bensin eller el. Den minsta heter M 13 med en kapacitet på 1,2 m3/min till den största, M 500, med en kapacitet på 45,8 m3/min. De mest vanliga byggkompressorerna bland maskinuthyrare är M 50 som ger 5,0 m3/min och M125 som ger 11,5 m3/min. Hela Mobil-air-serien är kompressorer byggda för extra tuff behandling då de körs av många olika användare. Den kraftigt armerade maskin-kåpan klarar hårda slag och att byggmaterial faller ned på den utan att kåpan spricker eller påverkar kompressorns drift. Produkterna är också utrustade med Kaesers patenterade anti-frost-reglering som står emot vårt tuffa klimat och eliminerar onödiga stopp i driften. Med fokus på miljön erbjuder Kaeser också ett miljövänligt alternativ i den eldrivna serien Kaeser E-Power som omfattas av modeller från M13E till M50E med kapaciteter från 0,75 till 5,0 m3/min. Idag är det de eldrivna modellerna som dominerar försäljningen till den svenska byggindustrin.

POPULÄRA KOMPRESSORER BLAND UTHYRARE
Trots att Sverige är hem för Atlas Copcos sortiment av kompressorer har Kaeser en stark ställning och få är de uthyrardepåer som inte har Kaeser i sortimentet. Kaser är mycket starka inom Hyreskedjan och även bland de riktigt stora maskinuthyrarna. En styrka hos Kaeser, förutom den höga produktkvaliteten och tillförlitligheten är ett brett och väl fungerande service- och återförsäljarnät över hela Sverige. Stefan Larsson på Kaeser, har under åren blivit lite av “Mr Kaeser” bland maskinuthyrare i landet. “Just nu upplever vi ett ordentligt uppsving och vi tar marknadsandelar vilket jag tror kommer att hålla i sig ett tag”, säger en optimistisk Stefan Larsson. Stefan börjar dock närma sig pensionsåldern men kommer garanterat vara kvar på heltid minst ett år till. Därefter kan det hända att han fortsätter men går ner i tid. Kollegan Viktor Fällström kommer successivt slussas in och han arbetar nu sida vid sida med Stefan och håller på att bekanta sig med landets uthyrare.

www.kaeser.se

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×