Kompaktutrustning: Nya minigrävare med attityd

Publicerad 8/9, 2017 kl. 11:52

Många nya minigrävare har introducerats under de senaste tolv månaderna. SRTs redaktör Jim Parsons har granskat en del av de senaste nyheterna.

Case Construction Equipments nya C-serie minigrävare består av sex modeller som sträcker sig från 1,7 till 6 ton och kommer att förlängas ytterligare under 2017 som följer av varumärkets allians med HHI. Den nya C-serien ger mer tillförlitlighet, mer produktivitet och har fler säkerhetsfunktioner. De är konstruerade för prestanda och tillförlitlighet, med komponenter som kommer från japanska leverantörer. De beprövade motorerna och hydrauliksystemen ger mer kraft, vilket ökar maskinernas prestanda. Fem av de sex nya modellerna följer Tier 4 slutliga utsläppsnormer.

De nya minigrävarna är laddade med funktioner som gör operatörens arbete enklare, bekvämare och mer produktivt. De innehåller det nya digitala klustret som ger information och varningsljus, stöldskydd som standard, den hydrauliska snabbkopplingen för snabba fastsättningsändringar, eldriven avloppspump och många fler.

Säkerhetsfunktioner inkluderar ROPS, TOPS och FOPS-överensstämmelse, nödstoppsknapp, resalarm och objekthanteringspaket. Säkerhetsventilerna hindrar lasten att glida i händelse av slangfel. Pilotsystemet med ackumulatorn gör det möjligt för operatören att sätta fast fästet säkert, även när motorn är avstängd. Dubbla flänsvalsar minimerar risken för de-tracking och förbättrar stabiliteten. Den allsidiga synligheten och backkameran ökar säkerheten.

För kunder som söker maskiner för att arbeta i begränsade utrymmen erbjuder CX17C och CX18C den rätta lösningen. Båda har hydrauliskt infällbara spår med inre dirigering av hydrauliska slangar. När banden dras in är maskinerna mindre än 1 meter breda. CX17C har en ZTS-design som garanterar att det inte finns någon risk att man slår i ett hinder mot maskinens baksida.

CX17C och CX18Cs hydrauliska flöde ger enastående grävningseffektivitet, 5% högre än tidigare modeller och snabba cykler. Funktionen Auto Shift Down på CX17C, som optimerar dragkraft och hastighet och joystick-kontrollerad extrahydraulik, gör det möjligt för operatören att utföra jobbet snabbare. Operatörsstationen erbjuder hög komfort, med släta kontroller, ergonomiskt placerade styrspakar, justerbara handledsstöd och ett upphängningssäte som standard.

2.6t CX26C och 3.7t CX37C är tillgängliga med ett urval av långa och korta bommar som levererar ett maxgrävdjup på 2,645mm respektive 2,420mm för CX26C respektive 3,440mm respektive 3,135mm för CX37C.

Den rymliga hytten med gott om benutrymme, tillsammans med den ergonomiska sitt- och kontrollutrustningen, fullt justerbar, uppvärmd sits, flera förvaringsutrymmen och solskydd ger en extremt bekväm operatörsstation. Den tysta driften och låga vibrationerna, som härrör från att hytten är monterade på så kallade tysta block, ökar operatörens komfort och gör arbetsdagen mindre tröttande. Auto-tomgång sänker ljudet ytterligare när maskinen inte körs.

Modellerna 5.7t och 6.0t har ett instrumentkluster med en 145 mm LCD-pekskärm i flera färger. Det praktiska handsfree-systemet med USB- och AUX-portar, SD-kortläsare och 12V-uttag gör det enkelt att integrera moderna mobila enheter.

 

Kubotas nya kompaktgrävmaskin

Kubota har lanserat nya kompaktgrävmaskinen KX033-4. KX033-4 drivs av en 18.5kW Kubota-diesel med direktinsprutning samt  Tier 4-certifierad motor. Justerbar extrahydraulik gör det möjligt för operatören att programmera upp till fem olika oljeflöden, styrda från en digital kontrollpanel. Den har en bilningskraft på 3,7 t och ett grävdjup på 3,2 m.

KX033-4 har en ny kontrollpanel med fem justerbara förinställningar för exakt flödesreglering för uppgiften. Den extra hydrauliska kretsen har ett maximalt oljeflöde på 60 liter / min för att driva en mängd olika tillbehör.

KX033-4s låga tyngdpunkt och dubbelflänsade spårvalsar bidrar också till säker och effektiv drift. Motorns varvtal kan vara inställt på automatisk tomgång när KX033-4-reglage är i neutralläge i mer än 4 sekunder, vilket resulterar i ökad bränsleeffektivitet och lägre buller och utsläpp. En svängbar negativ broms låser automatiskt svängfunktionen och spåren för att förhindra oväntad maskinrörelse.

Operatörsstationen på KX033-4 har en ergonomi som underlättar rutingrävning. Säkerhetssätet ger högsta möjliga körkomfort, inklusive viktkompensation och justerbara handledsstöd. En bredare digital displaypanel med tryckknappsoperation möjliggör enkel övervakning av kritiska kontroller.

 

Hyundai introducerar ny modell i 9A-serien

Hyundais nya R30Z-9AK är en modell i 3-tonsklassen som har en svängdesign med zerotail för att arbeta i trånga utrymmen. Grävmaskinen drivs av en Kubota-motor som levererar 17,3kW. Det maximala grävdjupet är 2,490 mm och brytningskraften ligger på maximalt 20.1kN. Konfigurerad med en baldakin har R30Z-9AK en arbetsvikt på 2,89 ton. Med hytt ligger maskinens arbetsvikt på 3 ton. Skopkapaciteten  är .076m3.

Ett innovativt hydrauliskt system gör 9A-serien snabb, smidig och lätt att styra. Varje modell innehåller bomsvingningsförmåga, vilket gör det möjligt för operatören att kompensera bommen 75 ° till vänster och 50 ° till höger, vilket möjliggör nära arbeten vid sidan om konstruktioner, särskilt i överbelastade områden.

Den rymliga, ergonomiskt utformade hytten minskar bullret och ökar komforten och synligheten. En lutande konsol på vänstra sidan gör det lättare för operatören att komma in och ut ur hytten, och vänster och höger reglage är placerade för bekväm tillgång. Den tillvalsmässiga växelventilen för växlingsmönstret gör att styrspaken kan bytas från SAE till ISO-mönstret. Knappval är tillgängliga för automatiskt viloläge, max strömläge och körhastighet.

Ett justerbart upphängningssäte och gott om utrymme bidrar till att minska operatorns stress och trötthet. Hyttarna på Hyundai 9A-seriens maskiner är alla TOPS, ROPS och FOPS-certifierade. Andra säkerhetsfunktioner inkluderar valfria bom- och armcylinderlås och ett valfritt överbelastningsalarm.

 

Möt John Deere 30G

John Deere fortsätter att uppgradera sin G-serie grävmaskin med införandet av 30G-kompaktgrävmaskinen, och fyller en lucka för kunder som söker en lösning i 3 till 4 tonsklassen. Denna nya modell kommer att erbjuda många prestandafunktioner, till exempel ökad lyftkapacitet och förbättrade brytkrafter. 30G kommer också att innehålla alla nuvarande G-seriens funktioner, inklusive standardmönsterskiftaren och standard handstyrd proportionell extrahydraulik.

30G är en uppdaterad modell för 27D med liknande, men förbättrade driftsspecifikationer och funktioner. Tillsammans med ett 2 744 mm grävdjup ingår en 22% ökning av skopkraft, en 11% ökning i armstyrka och en 17% ökning av nettoeffekten.

30G är utrustad med alla av G-seriens standardfunktioner, inklusive mekaniska mönsterskiftare, snabbkopplingar och proportionell hjälphydraulik till slutet av bommen. Den nya modellen har en nydesignad hytt med värme och luftkonditionering för alla klimat. Hytten har ett nytt säte med justerbara handledsstöd för dagslång komfort, och ett upphängningssäte är standard. De vikbara körpedalerna ger effektiv drift genom att maximera fotrummet och ger låga kontroller som ger en jämn prestanda.

 

Bobcat lanserar ny E17Z ZTS grävmaskin

Bobcat har lanserat E17Z utan så kallad rumpa som kompletterar företagets 1t-2t-serie av kompakta grävmaskiner.  Den kompromissfria operatörsmiljön på E17Z i kombination med utmärkt synlighet ger oöverträffad användarkomfort och säkerhet. E17Z är byggd runt operatören och ger optimal ergonomi för operatörer av alla storlekar med enkel åtkomst till pedalerna och reglagen. Den stora baldakinen och åtkomst ger föraren tillräckligt med utrymme för att komma in och ut ur förarplatsen. Dessutom kan pedalerna, när de inte används, vikas bort för att öka platsen för operatörens fötter.

E17Z har en standardvikt på 1 749 kg och ett maxgrävdjup på 2 249 mm. Snabba cykeltider kombinerad med smidig kontroll av brytkrafter ger maximal produktivitet. Bom- och armcylinderdämpning förbättrar arbetsgruppen övergripande jämnhet. E17Z innehåller det hydrauliska systemets arkitektur på den större Bobcat E20-modellen med en kombination av rörliga kolvpumpar och en växellåda.

Med en transportvikt på mindre än 1,65t, är E17Z bogserbar på släpvagnar för 2 200 kg av totalvikt. En automatisk dämpbroms hjälper till att underlätta säker parkering och transport.

 

Även från Bobcat, ny snabbkoppling för E25 till E55 grävmaskiner

Doosan Bobcat har utökat sitt snabbkopplingserbjudande med den nya hydrauliska stiftkopplaren för tillbehör som används på de sju Bobcat-kompaktgrävmaskinerna från E25 till E55-modellerna. Den nya kopplingen är tillgänglig som ett fabriksinstallerat alternativ, och som eftermarknadsprodukt för användning med alla monteringsdetaljer för E25 till E55 grävmaskiner. Den nya snabbkopplingen kompletterar det befintliga hela sortimentet av mekaniska kopplingar från Bobcat, inklusive Klac och Lehnhoff-system.

Viktiga funktioner och fördelar är dess tredubbla låsdesign för ökad säkerhet, överstiger ISO 13031-normen och uppfyller alla säkerhetsstandarder i Europa och Storbritannien. Det finns ett brett variabelt stiftcenter för att plocka upp flera plug-on-verktyg. En robust och kompakt design garanterar maximal brytkraft och systemet är i princip underhållsfritt, med få komponenter. Fjädrar aktiveras vid tryckförlust för att undvika risk och reversibilitet är standard när jobbet kräver.

Viktiga aspekter är ökad säkerhet och överensstämmelse som erbjuds av en hydraulisk stiftkopplare som gör det möjligt för operatören att snabbt och säkert byta mellan icke hydrauliska tillbehör direkt från hyttens. Stiften är under konstant tryck från hydraulcylindern, så att fästet är ordentligt fast, även när det har varit nålslitage. I det osannolika fallet med ett hydraulcylinderfel eller hydraulisk tryckförlust, kommer fästet att förbli säkert anslutet tack vare två kraftfulla fjädrar. Front- och baklås säkerställer att fästet alltid är i läge. Operatören kan byta hydrauliska verktyg utan att lämna sittplatsen.

Den beprövade och testade konstruktionen har inga smörjningskrav och mycket få rörliga delar utan underhållskrav, annat än den dagliga inspektionen.

 

Doosan lanserar ny DX10Z minigrävare

Doosans nya DX10Z-svänggrävare är kompakt och lätt att transportera med en bredd på 710mm när banden och framklingan är helt indragen, vilket gör att maskinen kan passera genom de flesta dörrar. En vikbar TOPS-kupé som uppfyller kraven på ISO 12117 är standard.

Den integrerade glidklingans förlängningar eliminerar lösa delar som kräver förvaringsutrymme och kan lätt gå förlorade. Bladförlängningarna kan glida in i sitt inre läge för att minska den totala bredden.

Tack vare undervagnens konstruktion ger DX10Z utmärkt lyftkapacitet, kombinerat med ett maxgrävdjup på 1,82 m och en maskinvikt på 1,176 kg.

DX10Z drivs av en Kubota D722-motor med ett påstådd bäst i klassens kylsystem. När maskinen används ofta med en hydraulhammare, ger rivningsaggregatet extra kylning, så att hammaren kan användas kontinuerligt, även i varma miljöer. Detta antas vara unikt på marknaden och gör den här modellen idealisk för rivningsprojekt inomhus.

 

Mer från Doosan

Den nya 1.7-tons DX17Z minigrävaren från Doosan är idealisk för uthyrning och stadsbyggande med begränsat utrymme. Maskinens ZHS-design ger enkel transport och mer funktionalitet än en ZTS minigrävare, eftersom ZHS helt skyddar de främre övre strukturerna i svängkretsen. Som ett resultat ger ZHS-funktionalitet 320 ° fri rotation medan man arbetar nära ett objekt.

Doosan DX17Z har ett förstärkt infällbart underrede som gör det möjligt för grävmaskinen att gå igenom smala utrymmen. Fullt utbyggd undervagn ger optimal stabilitet, speciellt vid arbete över sidan. Utbyggnad och återdragning är enkelt och enkelt via en strömbrytare på kontrollpanelen.

Extra långa dozerblad förbättrar också den främre stabiliteten, vilket gör att operatören kan utnyttja de krafter som DX17Z kan leverera.

Den överlägsna dumphöjden på DX17Z gör lastbilen en enkel process, medan räckvidden på marknivå betyder att operatören inte behöver byta grävmaskinen så ofta som andra maskiner när man gräver.

 

Caterpillar’s nya CAT 300.9D VPS minigrävare

Caterpillar har lagt till modellen 300.9D med sitt mångsidigt kraftsystem till sortimentet av minigrävare. Utformningen av 300.9D VPS gör det möjligt för maskinen att tillsammans med sitt separata hydraulaggregat arbeta med sin dieselmotor eller från en fjärrströmkälla utan förlust av prestanda. Att ha ett elektriskt drivsystem som är avlägset från maskinen ökar utnyttjandegrad och uthyrningsalternativ. 300.9D VPS kan användas ensam för vanliga applikationer, eller med hydraulaggregatet när jobbet kräver lågt bruller och nollutsläpp.

 

Wacker Neusons nya grävmaskiner

Wacker Neusons senaste generation av grävmaskiner erbjuder spännande prestanda i ett mycket kompakt format. Maskinerna är betydligt starkare jämfört med tidigare modeller medan de passar i ett mindre utrymme. ET65 och ET90 kompaktgrävare har utformats med användarnas dagliga utmaningar som fokus.

6.5t ET65 erbjuder en brytkraft på 50,7kN och ett maxgrävdjup på 4.2m med den långa dipperstaven. ET65 drivs av en 35,8kW Tier 4 Final, turboladdad Perkins-motor.

9t ET90 drivs av en 55kW Tier 4 Final, turboladdad Deutz-motor. Den har en brytkraft på 70,4kN och ett maxgrävdjup på 4,6m med en lång dipperstick.

Båda modellerna erbjuder upp till 20% bränslebesparingar. Den trepunktiga skoplänkningen tillsammans med den 200 ° utökade vridningsvinkeln erbjuder en hävstångskraftsstyrka som är bäst i klass. Med detta kopplingssystem och optimal vridningsvinkel ger ET65 och ET90 större kraft för att gräva i svåra förhållanden och kan rotera ytterligare för att hålla lasten säkrare i skopan före dumpning.

Med en lägre tyngdpunkt och betydligt mindre dimensioner kan ET65 och ET90 nå platser där dessa grävmaskiner inte kunde nå tidigare. Den nya designen har också förbättrad synlighet hos enheten och arbetsområdet. Ett lågprofiligt motorutrymme och större vindruta gör det möjligt för operatören att se en vy på båda sidor av maskinen. Bommen har flyttats till höger så att operatören lätt kan se hela bommen och fästet, liksom hela jobbet.

ET65 och ET90 har nya hytter med standard luftkonditionering, mobiltelefon laddare och hållare, luftkudde sits och kontroller lätt att använda och läsa. Standardfunktionerna inkluderar en hydraulisk snabb fastsättning som gör ändringar enkla. En standard avledningsventil på den extra hydrauliska ledningen gör det möjligt att byta mellan hydraulisk tumme och en hydraulisk brytare utan att slangarna lossnar.

 

Nya grävmaskiner från Gehl

Den helt nya Gehl M08, 0.8 ton grävmaskinen, ger en kompakt lösning för hyresflottor, verktygsleverantörer och kommuner. Smal nog att passa in i små utrymmen, M08 är tillgänglig med en hel rad tillbehör, inklusive skruvar, hammare, skopor och packningsplattor.

Dessutom är Gehl M100, en 10 tonsenhet med ett grävdjup på 4,5m. Mio-svängningen på M100 kommer att gå 60 ° i båda riktningarna så att maskinen kan förbli på plats för mer konsekvent grävning. Denna enhet är också ett alternativ för applikation med en standard traktorgrävare.

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×