Lagen om Jante

Publicerad 12/4, 2016 kl. 10:10

“Alla föds vi som original men många dör som kopior”. Jag såg det här citatet i en affär för en tid sedan och det stämmer ju faktiskt i mångt och mycket. När vi är barn och en bit upp i ungdomsåren är de flesta av oss genuina och inte så påverkade av vad människor runt omkring oss tänker och säger om oss.

Vi är ofta inte så rädda för att stå upp för våra ideer och vad vi tror på. Men ju äldre vi blir ju mer tänker vi på vad vi gör och säger. Jag tror att vi svenskar eller nordbor i allmänhet tänker mer på än andra nationaliteter att vi ska passa in och inte sticka ut. Det är bland annat det som originalitet handlar om, att inte vara rädd att sticka ut och att göra saker oortodoxt. Men så är vi inte här uppe i Norden för vi har ju dessutom vår Jantelag att rätta oss efter. Jantelagen är vanligare förekommande i Sverige men finns även i Norge och Danmark. Den formulerades av den norsk/danska författaren Aksel Sandemose i hans bok “En flykting korsar sitt spår” från 1933. Vid det här laget behövs den nog inte förklaras för någon svensk men det är en sociologisk term att negativt beskriva en nedlåtande attityd mot individualitet och framgång. Ingen ska tro att han eller hon är bättre än någon annan. Faktum är att den här oskrivna lagen finns fortfarande inpräntad i många svenskar sinnen. Den här lagen lägger locket på alla försök till utveckla vår personlighet eller originalitet. Om ingen sticker ut och vi alla är som kopior av varandra och gör samma saker då följer vi Jantelagen. Som tur är har inte Jantelagen bitit sig fast hos alla, långt ifrån. I verkligheten hade Sverige aldrig varit så framgångsrikt om Jantelagen hade haft någon egentlig betydelse. Annars hade vi exempelvis inte haft så många duktiga utvecklare och tillverkare av produkter för bygg- och anläggningsverksamhet. Mer specifikt utrustning för håltagning, rivning, anläggningsarbete, golvslipning, luftrening, vattenbilning med mera. Det finns många namn och företag att nämn i sammanhanget men de man tänker på först när det gäller Sverige är exempelvis Anders Celcius, Carl von Linné, Alfred Nobel och många flera. Bland bolag kan nämnas SSAB, Electrolux, Atlas Copco, SKF, Husqvarna, Volvo, Scania och IKEA med Ingvar Kamprad förstås. IKEAs grundare Ingvar Kamprad är ett bra exempel på någon som valde originalitet istället för att bli en kopia. När Kamprad började slå sig in i möbeltillverkningsbranschen och lanserade idén med att kunderna skulle montera var det många som rynkade på näsan. Hur skulle det funka, frågade man sig? Det var då. Idag har IKEA omkring 320 varuhus i 27 länder, mera 140 000 anställda och en omsättning på si så där 270 miljarder svenska kronor. Kamprad är 90 år idag men fortfarande aktiv. Han har flyttat tillbaka till Sverige efter många år i Schweiz. Nu bor han i Älmhult igen där allt började 1943. Kamprad är genuin. Ingen kopia där inte.

Om någon vecka kommer bygg- och anläggningsbranschen återigen uppleva sitt största event. Vart tredje år arrangeras mässan Bauma i München. Mässan är inte bara stor i byggsammanhang utan är faktiskt världens största mässa alla kategorier. Då jag dryftar originalitet eller kopia är mässan ett bra exempel på båda företeelserna. På mässan går varje gång den arrangeras att hitta en rad innovativa produkter inom olika sektorer i branschen där utvecklarna gjort det där lilla extra för att utveckla något unikt. Men man hittar också mängder av kopior. En del är faktiskt ganska bra medan andra, kort sagt, suger.

Bauma is sig har blivit det genuina mässevent framföra andra som människor från världen alla hörn prioriterar att åka till. I den här utgåvan av SRT hittar du en hel del information om nyheter som kommer att visas på Bauma. Vi publicerar också en artikel om mässan samt en selektiv lista över utställare med koppling till rentalmarknaden. Förutom detta hittar du intressanta reportage och ett par temaartiklar. Svensk Rental Tidning ställer inte ut på Bauma men väl systertidningen PDi Magazine. Du hittar oss i hall A1 och monter 519. Kom gärna förbi om du besöker mässan.

 

Jan Hermansson, Redaktör

jan.hermansson@svenskrental.se

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×