Liftar 2017

Publicerad 7/12, 2017 kl. 17:01

Nu är snart ett nytt liftår till ända och i vanlig ordning i årets sista nummer publicerar vi vårt lifttema. Liftsektorn är ett produktområde där det, till skillnad från andra områden, händer ganska mycket under en tolvmånadersperiod. Dock har 2017 varit lite lugnare än genomsnittet med färre stora nyheter.

Här kommer en sammanfattning över vilka nyheter som lanserats under året från ett flertal av landets aktörer på liftar. Dock har det inte flaggats för några introduktioner i dagarna. Inom någon månad arrangeras mässan World of Concrete i Las vegas och i april är det dags för Intermat och World of Concrete Europe i Paris. Många tillverkare av liftar vill nog därför helst vänta med offentliggörandet. Vi återkommer därför med all säkerhet med mera nyheter på liftfronten under våren 2018.

 

Nyheter från Brubakken

Brubakken, som säljer ett brett sortiment av alla typer av liftar bestående av liftar från JLG, Ommelift, Ruthmann, Multitel och Versalift, har släppt en hel del nyheter under året.

I slutet av förra året lanserade man några billiftar från Ruthmann som kom ut på marknaden i år. 

Brubakken presenterade också  JLGs nya liftserie Power Tower bestående av nio enklare och lätthanterliga liftmodeller. Liftarna finns med arbetshöjd upp till fem meter och är ett perfekt komplement och säkert alternativ till vanliga stegar. Power Tower-serien består av både helt manuella liftar, push around till självgående modeller med batteridriven höj- och sänkfunktion. Liftarna är driftsäkra, miljövänliga och lätta att flytta och manövrera. Eco-modellerna har ett patenterat manuellt lyftsystem som gör de så gott som underhållsfria då de varken kräver batterier, el eller hydraulolja. Manövreringen och driften är enkel, tyst och miljövänlig vilket gör den speciellt lämplig till miljöer som skolor, sjukhus och andra institutioner. Liftarnas kompakta mått och låga vikt gör att användaren enkelt kan manövrera genom dörröppningar och i hissar. Liftarna finns med arbetshöjd upp till 5,10 meter och på plattformen finns avlastningsyta med plats för exv. verktyg eller varor. Ett mycket bra, säkert och kostnadseffektivt alternativ till stegar och byggnadsställningar eftersom man har båda händerna fria när man arbetar. En annan nyhet är att Brubakken öppnat nytt kontor i Stockholm på Dåntorpsvägen 33E i Jordbro.

www.brubakken.se

Haulotte lanserade nya HT28 i Las Vegas

Haulotte har släppt nya HT28 som är en blandning av precision och hållbarhet. Den är utformad för alla applikationer med sin mångsidighet. Perfekt för byggnadsarbeten, ytbehandling, underhåll och besiktning, renovering av byggnader, rivning, varvskonstruktion, gruvdrift, landskapsarkitektur och trädkirurgi. HT28 sortimentet är den första liften att presentera nya Active Ligthting System. Belysning finns på flera ställen runt maskinen och belyser effektivt särskilt området kring bommen. HT28 kan dessutom fördubbla sin lastkapacitet. Detta är ett alternativ för modellen 230/kg/350kg. I 350 kg-läge, kan plattformen utökas med 40% extra kapacitet. HT28-sortimentet har utformats för att vara enkel att förflytta även i svår terräng och svårtillgängliga områden. Det ger följande fördelar som en oscillerande axel för överlägsen mark vidhäftning samt hydraulisk differentialhjullåsning för att effektivt fördela kraften till hjulen. Maskinen har en hög markfrigång för att komma över hinder. Max lutning upp till 45%.

www.haulotte.se

 

Liftuthyrare firar 40 år

Värt att nämnas är också att liftuthyraren Heri AB i Luleå, medlem i Hyreskedjan, fyllt 40 år. 

www.heri.se

 

IPAF satsar på Norden och Baltikum

En annan nyhet värd att nämna är att IPAF, International Powered Access Federation, etablerat sig i Norden och de baltiska staterna. IPAF har sedan starten på 80-talet vuxit i takt med att branschen med mobila arbetsplattformar har utvecklats. Den globala branschorganisationen tillhandahåller bland annat utbildning, tekniskt och säkerhetsmässigt stöd i 62 länder runt om i världen. I Norden och de baltiska länderna representeras IPAF av Kent Boström, som branschen känner väl sedan hans många år hos tillverkaren Grindex.

www.ipaf.org

 

Nyheter från Scantruck

En annan leverantör som under året formligen bombarderat med nyheter är Scantruck som numera säljer Manitous sortiment i Sverige. Här är ett axplock av nyheter under året. Företaget meddelar att man numera delar lokaler med Komatsu-distributören Söderberg & Haak i sina  nya lokaler i Roserberg norr om Stockholm. Vidare har Scantruck blivit distributörer av tyska fabrikatet PB Platforms som är de största tillverkarna av saxliftar med plattformar på nästan 20 kvm med lyfthöjder på 27,25 meter. Edan har man lanserat två nya Manitou-liftar, Manitou MRT 3050 och den lika nya 22 meters teleskopliften Manitou 220 TJ. MRT 3050 når upp till hela 30 meter. Man har också visat nya Manitou MLT 737-130 PS+. Modellen är en av nio nya landbruksteleskoplastare i den New Ag-serien, som Manitou presenterade i slutet på 2016, och som med ett antal nya funktioner sätter en ny standard.  

 

Scantruck förstärker sin position på eftermarknaden

Scantruck tillkännager två nya medarbetare. Theodor Hedberg har anställts som servicetekniker i Stockholmsområdet. Marcus Strömberg har anställts som eftermarknadschef.

Marcus uppgift är att effektivisera företagets serviceorganisation inklusive bolagets servicepartner i hela Sverige. Detta för att alla bolagets kunder upplever samma goda service, oberoende av servicetekniker eller servicepartner som gör arbetet.

www.scantruck.se

 

Ny vikbomslift från Skyjack

I en separat artikel på sida 20 kan du läsa om nyheter från Skyjack. Skyjack lanserar nämligen sin största vikbomslift SJ85 AJ med en arbetshöjd på hela 27,91 m.

www.skyjack.se

 

ZipUp ökar satsningen på Snorkel

Sist ut men inte minst är leverantörern Zip Up som kontinuerligt lanserar nyheter. På den svenska marknaden säljer Zip Up fabrikaten Dinolift, Snorkel, ATN och GSR. Dinolift som tillverkas i Finland har ett starkt fäste i hela Norden och tillverkaren meddelade nyligen att man uppdaterat sin hemsida, dinolift.se. Den nya hemsidan är lättare att navigera och hämta information från för att kunder enkelt ska hitta rätt typ av lift till sina arbeten.

Ett annat starkt växande märke i Sverige är amerikanska Snorkel. I samband med Hyreskedjans årsmöte i våras hade deltagarna förmånen att lyssna till en föreläsning av Snorkels VD Don Ahern som gästade. Besöket hade arrangerats av Zip Ups VD Richard Holmlund. Ahern berättade om Ahern Rentals, med huvudkontor i Las Vegas och om hur man förvärvade Snorkel Lifts och hur man lyckats driva upp det till et framgångsrikt bolag. En intressant föreläsning som SRT skrev om i nummer tre under 2017.

www.zipup.se

Nästa generationen gröna teknik på ny saxlift från Holland Lift

Holland Lift har lanserat en ny modell av saxlift utrustad med framtidens miljövänliga dieselmotor. Huvudfunktionen hos den nya HL-275 D25 4WD / P / N är dess Hatz 4H50TIC dieselmotor. Denna dieselmotor är Stage IIIB (EU 97/68) / Tier 4 Final (EPA) - Steg V godkänd och uppfyller därmed de strängaste gränsvärdena för utsläpp i hela Europa och USA. Den är också väldigt tyst och ger en väsentligt lägre bränsleförbrukning än jämförbara alternativa motorer. Som ett paket uppfyller den därför flera viktiga miljö- och operativa mål. Steg V kommer att fasas in från och med 31 december 2018.

Som namnet antyder är HL-275 D25 härledd till Holland Lift existerande HL-275 D27-modell. Men liksom den grönare motorn har den en annan viktig skillnad: den är smalare. I stället för att vara 2,65 m bred, är den 2,5 m bred. Denna ändring, som gjorts som svar på kundens återkoppling, innebär att D25-versionen kan flyttas på en vanlig transportör. Den bredare D27 kräver speciella transportarrangemang. Och trots den lilla reduktionen i bredden kan HL-275 D25 fortfarande köras säkert i full höjd, vilket är samma 27 m som D27-modellen. Samma Hatz-motorenhet kommer också att finnas tillgänglig på Holland Lifts HL-340 D25 saxlift i december 2018.

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×