Making America Great Again!

Publicerad 23/11, 2016 kl. 15:30

Hur gick det här till egentligen till, att Trump gick och vann presidentposten? Dagarna innan valet och så sent som kvällen innan så tydde alla undersökningar på att Clinton skulle vinna om än med en ganska knapp seger. Men som många hävdar så lyckades Trump med konststycket att mobilisera den grå massan av amerikaner som normalt sett inte går och röstar.

De gick och röstade för att de ville ha en förändring och med Clinton vid makten skulle inte någon större förändring ske var nog deras bedömning. Därför röstade man på Trump. För oss svenskar är det närmast otänkbart att en kontroversiell affärsman och såpapersonlighet kan bli ett lands högsta ledare. Många gjorde samma uttalande när Ronald Reagan blev president och till och med när Arnold Schwartzenegger lyckades blir guvernör i Kalifornien. Men det är kanske något vi kommer att få vänja oss med även i Sverige, vem vet. Att nu Trump lyckats bli vald till president trots alla så grova uttalanden han gjort under valkampanjen är iögonfallande, i alla fall för oss svenskar. Men i USA är allt möjligt. Trots allt ligger det en form av friskhet i det faktumet. Inte att man kränker människor på det sätt han gjort men att faktiskt vem som helst kan ge sig in i politiken och lyckas nå till toppen som Trump gjort. Samtidigt ligger det även i en fara i det. Dock angår vårt samhälle och vår värld alla eftersom vi alla lever i den. Och om vi inte är nöjda med saker och ting är det allas rätt att verka för en förändring. Donald Trump har bevisat att det faktiskt är möjligt trots att man inte är en professionell politiker, och vad är en professionell politiker egentligen? Det är ju inget man kan direkt utbilda sig till. Men nu gäller det att Trump levererar det han lovat och det blir nog betydligt svårare än att nå presidentposten.

Jag läste en bra beskrivning av Trump och hans kandidatur på Facebook. “Som den affärsman han är såg Trump ett otillfredsställt behov på marknaden. Sedan skräddarsydde han en kampanj och retorik för att tillfredsställa detta behov på ett gränslöst och brutalt men tillräckligt vinnande sätt. Märk väl med betydligt färre resurser än Hillary Clinton. Nu är införsäljningen över, vilket särskilt märktes vid hans segertal som rent utav var ödmjukt och till och med innehöll en liten hyllning till Hillary. “Crocked Hillary” har spelat ut sin roll. Vad hela världen fått se och särskilt alla amerikaner är en osedvanligt kallhamrad och brutal lektion i marknadsföring och konsten att leda en målgrupp som av olika anledningar känt sig utanför och illa behandlad. Frågan är bara om Trump riktigt fattat vilka krafter han har släppt lös…”

Jan Hermansson, Redaktör
jan.hermansson@svenskrental.se

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×