Marknadsaktörer: Nu är det full gas framåt som gäller!

Publicerad 29/2, 2016 kl. 12:04

Då har vi tagit klivet över till 2016. Läget är väl inte så annorlunda från förra året än. Riksbanken har sänkt räntan ytterligare för att mota inflationsspöket. Om nu det är bästa lösningen men konsumenterna klagar inte och frågan är om amorteringskravet någonsin införs.

Jag kom hem från USA för några veckor sedan och där är valkarusellen i full gång. Det är näst intill det enda man pratar om på nyheterna i USA. Missnöjespolitikern Donald Trump leder starkt framför de andra republikanska kandidaterna och trots att Trump vräker ur sig det enda uppseendeväckande förslaget efter det andra så verkar hans popularitet bara öka. Man kan tänka sig reaktionerna om SD gjort samma utspel som Trump i Sverige. På den senaste tiden har Trump dock gjort en del starka uttalanden som tyder på att hans flagga trots allt börjar falna. På den demokratiska sidan leder i nuläget senatorn Bernie Sanders. Sanders är radikal och anklagas från den republikanska sidan att vara kommunist. Men Sanders har väljarnas förtroende framförallt i de yngre leden. Demokraternas andra kandidat Hillary Clinton hade nog lite grann räknat med en promenadseger som demokraternas kandidat till presidentposten men i nuläget är det inte helt säkert att det blir så. Clinton kan falla på målsnöret igen. Den amerikanska valrörelsen har sannerligen på allvar flyttat in i svenskens vardagsrum. Även om mycket är tumultartat i den amerikanska ekonomin just nu så har den stor påverkan på den europeiska och hela världens utveckling. Vad som just nu är positivt för våra tillverkare här i Sverige är att den amerikanska byggindustrin fortsätter att öka. Det byggs en hel del, infrastrukturen rustas upp i många delstaterna efter att ha varit eftersatt i många år. Svenska byggmaskiner säljs på en nivå som kanske inte varit så hög sedan ett tiotal år tillbaka. Detta bekräftades tydligt på mässan World of Concrete som gick av stapeln i Las Vegas i början av februari.

Här hemma i Sverige är det också byggindustrin som står en hel del för ökningen. Den milda vintern så här långt har möjliggjort att jobben kan hållas igång. De regioner som ökar mest är storstäderna, Stockholm, Malmö och Göteborg. I Göteborg och på Västkusten i allmänhet har det varit bra fart en längre tid men under det senaste året har Stockholm kommit starkt och har den snabbast växande tillväxttakten i hela Europa. Detta i kombination med att det både i Sverige och ute i Europa arrangeras flera viktiga mässor kan ge en ordentlig hävstångseffekt. Jag tänker då främst på Nordbygg här i Stockholm och Bauma som arrangeras i München i april. Räkna också med en rad nya produkter framförallt som passar bra inom rentalkonceptet.

Men trots alla dessa positiva signaler finns en försiktighet bland tillverkare, distributörer, maskinuthyrare och entreprenörer. Vi har ännu inte på länge sett någon hysterisk uppgång och känt lukten av riktig högkonjunktur. Det är fortsatt trögt efter flera år av kämpande och de flesta ligger fortsatt ganska lågt i sin marknadsföring och så att säga sparar för kommande tider. Kanske inte helt rätt tänk marknadsföringsmässigt och företagsekonomiskt men om inte pengarna finns så finns dom inte. Men enligt min mening skulle receptet vara just nu full fart framåt. Vi vädrar vårluft i branschen och pengarna för den satsningen var de som kontinuerligt skulle ha sparats i ladorna sedan ett tiotal år tillbaka. Jag inser dock att det är lätt att säga i teorin men svårare att genomföra i praktiken.

Jan Hermansson, Redaktör

jan.hermansson@svenskrental.se

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×