Markvibratorer - Säsong för vibroplattor

Publicerad 26/6, 2017 kl. 15:36

Bygg- och anläggningsbranschen har högkonjunktur så det skriker om det. Inte nog med att det är högkonjunktur det är också högsäsong för alla typer av utomhusjobb tack vare vår- och sommarmånaderna. När marken är mjuk är vibroplattorna ett populärt uthyrningsobjekt.

I den här temaartikeln tittar vi lite närmare på vad som är nytt på marknaden. Tillverkarna och leverantörerna är många men det är förvånansvärt få nyheter trots allt. I Sverige finns några starka märken som exempelvis Atlas Copco, Swepac, Bomag som säljs av Stig Machine, Chicago Pneumatics som säljs av Matek, Mikasa som säljs av Epox Maskin, Jeonil från Becks Maskin med flera.

I samband med Bauma förra året släpptes en del nyheter som vi berättat om tidigare. Atlas Copco lanserade både vibroplattor och stampar som exempelvis LV500. Bomag lanserade sin lättaste vibroplatta BVP 10/30.

Machinery är välkänt för att kombinera driftsäkerhet och prestanda, så det är med glädje som Beck Maskin nu lagerför fem modeller från 60 till 150 kg. Några av modellerna är reversibla. JPC-940WT har vattentank.

 

F 50B – den batteridrivna markvibratorn från Swepac

Men den senast rykande nyheten kommer från Swepac. “Framtiden är både tyst och emissionsfri. Det har på Swepac tagit fasta på i vår nya unika batteridrivna markvibrator F 50B som har en drifttid på mer än en timme och bygger på ett eget patent”, berättar företagets försäljnings- och marknadschef Glenn Ericsson.

Först ut att se den var rentalbranschens medlemmar på European Rental Association konferens i Amsterdam i våras och någon månad senare på MaskinExpo på Stoxa. Intresset och nyfikenheten var stor bland monterbesökarna. ”Äntligen händer det något”, som en av besökarna uttryckte det. Batteridrivna produkter är en tydlig trend och blir allt populärare och kraftfullare. Både batterier och motorer har utvecklats oerhört mycket.  Handhållna verktyg har gått i bräschen, men nu kommer andra produkter som lastmaskiner, stampar och markvibratorer i batteriutförande.

“Batteridrivna markvibratorn F 50B har en effektiv arbetstid på mer än en timme, vilket i praktiken är normal användningstid för en vanlig arbetsdag. Den här typen av mindre vibratorer är en servicemaskin och utnyttjas inte kontinuerligt under en arbetsdag till skillnad från tunga markvibratorer som kanske körs 3-4 timmar per dag. En fördel är att den stängs av så snart den inte används till skillnad från en förbränningsmaskin som oftast lämnas på tomgång.  Den här maskinen stannar helt och övergår i viloläge, vilket innebär att energiförbrukningen upphör”, förklarar Glenn.

FAKTA Swepac F 50B

•    Vikt: 54 kg

•    Bredd bottenplatta: 300 mm

•    Centrifugalkraft: 9 kN

•    Frekvens: 112 Hz

•    Gånghastighet: 25 m/min

•    Batterityp: Panasonic Litium-Ion

•    Drifttid:     1-1,5 tim beroende klimat och effektuttag

•    Laddningstid: 2 tim

 

Batterierna som är av högkvalitativ Litium-Ion typ från Panasonic är särskilt anpassade för att klara vibrationer och erbjuda möjlighet till snabb uppladdning. Att ladda batteriet tar bara två timmar. Batteriet kan laddas monterad på markvibratorn eller enkelt lyftas ut för laddning på annan plats.  Det är således enkelt att ha ett eller två batterier i reserv om utnyttjandet är stort, precis som för handverktyg. 

Maskinen har ett slags dödmansgrepp och stannar om man släpper handtaget, en trygghet om användaren är mindre van. Den typiske kunden tror man är en entreprenör som måste ha en buller- och emissionsfri maskin för arbete inomhus eller i tysta miljöer. Det sistnämnda något vi säkert kommer att höra mer av när behovet att tysta zoner i stadsmiljö blir tydligare.

Tester pågår hos olika företag och syftet är att gå från förserie till serieproduktion under senare delen av 2017. ”Det är tydligt att batteriprodukter hör framtiden till. Vi har haft patentet länge, men nu vill vi gå från tanke till handling och visa att vi tänker framåt och på miljön”, avslutar Glenn Ericsson.

 

AKTA Vibroplattor från Beck Maskin

Modell        JPC-60    JPC-80    JPC-940WT    JPC-940R    JPC-1545R

Vikt, kg        60    86    87    95    150

Dia platta, mm    516x375    540x420    592x400    685x400    685x430

Fram & Back        Nej    Nej    Nej    Ja    Ja

Vattentank        Nej    Nej    Ja    Nej    Nej

Hastighet, m/min    20-25    20-25    22-25    25    23

Machinery är välkänt för att kombinera driftsäkerhet och prestanda, så det är med glädje som Beck Maskin nu lagerför fem modeller från 60 till 150 kg. Några av modellerna är reversibla. JPC-940WT har vattentank.

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×