Maskinexpo 2016

Publicerad 12/4, 2016 kl. 14:27

I den mässtäta verklighet som vi lever i nu är det snart dags för bygg- och anläggningsbranschens kanske mest uthålliga mässa, Maskinexpo som arrangeras 26-28 maj på STOXA norr om Stockholm.

Det här året såg ut att bli det mest mässtäta sedan årtionden för den svenska bygg- och anläggningsbranschen. Egentligen ingen positiv utveckling för vare sig leverantörer eller entreprenörer om man frågar aktörerna i branschen. Men det skulle visas sig att arrangemangen blev för många och några av mässorna för året annullerades. Trots detta så är mässarrangemangen för många och de ligger dessutom väldigt tätt inpå varandra.

 

 

Mässrikt år

En orsak som späder på överetableringen av mässor är att den internationella megamässan Bauma, som arrangeras vart tredje år i München, och som går av stapeln 11-17 april. När det internationella resandet blivit billigare och ökat ordentligt är det många svenskar som väljer att besöka Bauma. Dessutom veckan innan Bauma ligger Nordbygg. En månad framåt i tiden har vi ytterligare en kollision mellan Maskinexpo och Svenska Maskinmässan som också är bara några dagar emellan. Man kan bara konstatera att det är olyckligt att arrangörerna inte kommunicerar med varandra då det drabbar både dem och besökarna. I fallet Maskinexpo och Svenska Maskinmässan får man väl säga att Maskinexpo har första tjing på sina datum då mässan legat ungefär vid samma tid de senaste 30 åren.

Årets utgåva av Maskinexpo kommer att se annorlunda ut då cirka 80-talet utställare valt att ställa ut på nya mässan Svenska Maskinmässan. Många av dessa dryga 80 företag är tunga namn i branschen och stora leverantörer av maskiner och verktyg för bygg- och anläggning. Svenska Maskinmässan arrangeras av branschföreningen Maskinleverantörerna och det är endast medlemmar som får ställa ut. Några medlemmar har dock valt att vara med på båda mässorna. Svenska Maskinmässan hålls på Solvalla i Stockholm mellan 2-4 juni.

 

Bra tillströmning

I skrivande stund har drygt 270 företag bokats som utställare på Maskinexpo vilket är en helt godkänd siffra trots avhoppet från ett antal medlemmar i Maskinleverantörerna. Det finns dock inga indikationer på, vad SRT erfar, att Svenska Maskinmässan kommer att arrangeras årligen så Maskinleverantörernas medlemmar kommer troligen att återvända till Maskinexpo de år som inte Svenska Maskinmässan arrangeras. Årets Maskinexpo kanske inte andas lika mycket bygg- och anläggning som den brukar göra då många av utställarna har koppling till grönytebranschen eller är utställare av kringutrustning till flera olika branscher. Mässytorna har inför årets mässa förändrats något och gjorts mera kompakta. Det finns två ingångar in till mässan, en i båda ändar. Som vanligt bjuds på arbetande montrar där maskiner demonstreras och kan testas. Maskinexpo brukar dra massor av besökare och utställarna kan nog räkna med mellan 20 till 30 000 besökare under de tre dagarna. Svensk Rental Tidning ställer som vanligt ut vid mässans huvudingång.

www.maskinexpo.se

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×