Milwaukee dundrar vidare

Publicerad 21/2, 2018 kl. 15:30

Vid sin årliga utställning för europeiska återförsäljare och kunder presenterade Milwaukee nyligen hela sitt sortiment och en lång rad nyheter. Årets utställning hölls i Köpenhamn och gick under namnet Nordic Thunder. Ett passande namn med tanke på företagets ambitiösa produktutveckling och framfarten på marknaden.

Utställningen hölls i Bella Center som är ett stort mäss- och kongresscentrum i Köpenhamn, grundat 1964. Tillsammans med Bella Sky Hotel med över 800 rum och närheten till Kastrups flygplats är detta en praktisk lösning för en europeisk konferens. 

Det går inte att blunda för – och lätt imponeras av – Milwaukees produktbredd och utveckling. För ungefär 10 år sedan lanserade man sitt de första verktygen inom M12 och M18 serierna och idag skryter man med över 120 verktyg i M18-sortimentet och mer än 70 i M12 sortimentet.  Till detta kan man sedan lägga 2800 tillbehör och slitdelar som borrstål och sågblad. Under 2018 räknar man med att lansera 31 nya verktyg.

Utvecklingen på produktsidan går hand i hand med företagets omsättning. Sedan 2012 har man haft en årlig försäljningsökning på drygt 20%.  För 2017 beräknas ökningen bli hela 27%. Entreprenörer utgör idag en stor del av kunderna för Milwaukees produkter och man är intresserad av att gå in hårdare på hyressidan. 

“Hyresmarknaden är ett område där vi ser en stor potential. Baserat på vårt goda återförsäljarnät har vi mycket bra förutsättningar att stötta hyresbolagen lokalt med både service och leveranser. Våra produkter ligger i topp kvalitetsmässigt och är färdiga att hyras ut direkt”, säger Tobias Jönsson, Produktchef Norden.

Årets konferens hade 2400 besökare från hela Europa. Dagen då Svensk Rental Tidning besökte konferensen hade man 300 besökare från de nordiska länderna och Frankrike. 

Fokus bland nyheterna låg på batteridrivna verktyg, även om man även presenterade en lång rad tillbehör, allt från måttband till sågblad. Milwaukee hade organiserat sina produktdemonstrationer i 12 stationer. På varje station var det tre till fem personer från företaget som presenterade nyheter och svarade på frågor. Möjlighet för besökarna att testa nyheterna ingick naturligtvis. 

Flera produktpresentationer gjordes i uppbyggda miljöer, bland annat för bilverkstäder, elektriker och rörmokare.

För kunder inom bilverkstadssegmentet märktes främst en ny M18 mutterdragare, den senaste i en rad av elektriska mutterdragare. Här är utvecklingen tydlig. Det som tidigare var kopplat med en sladd till ett vägguttag är nu sladdlöst.

Ett batteridrivet spärrskaft var en annan ny produkt, lämplig inte bara för bilverkstäderna.

Man ser att den batteridrivna tekniken gör framsteg även för andra användargrupper. Nu kommer Milwaukee t ex med en batteridriven lödpistol som kommer upp till 400 grader på mindre än 30 sekunder.

Produkter mer intressanta för hyresbransch är naturligtvis bilningshammare och tyngre handverktyg.

Milwaukee satsar vidare på elektriska bilningshammare. I dagsläget har man två nya modeller, K2000H och K2500H. Den förra en 20 kg maskin och den senare på 25 kg. Sortimentet kommer i framtiden att byggas ut med fler modeller, enligt Magnus Karlsson, Trade Marketing Manager Norden. 

K2500H, liksom K2000H, är utrustad med Milwaukees fristående AVS-system för vibrationsdämpning och har ett 28 mm Hex-fäste. En kolborstfri motor på 2200 W driver enheten. Med 10 m kabel möjliggörs ett arbetsområde på upp till 314 m²    

Ett tredje handtag underlättar vid lyft av maskinen mellan applikationer eller i och ur transportfordon. Det finns även en transportvagn som tillbehör, med förvaringsplats för 4 mejslar och upphängningskrokar för kabel som gör det lätt att transportera hammaren till och från arbetsplatsen.

M18 sortimentet kommer att utökas ytterligare under 2018 enligt Milwaukee. Från dagens drygt 120 verktyg räknar man med att det ska vara 135 stycken tillgängliga i slutet på året.

I M12 sortimentet kommer man med 10 nya produkter under 2018. De kännetecknas av att de är mer kompakta. Längden minskas med 31 mm, chucken förbättras för att hålla bitsen bättre och man behåller kraften på 44Nm och 1700 r/min.

Även en ny slagborrmaskin med högre verkningsgrad är på väg ut på marknaden.

ONE-KEY™, Milwaukees digitala plattform för arbetsplatsens verktyg och utrustning, växer vidare. Genom att kombinera ett gratis web- och mobilbaserat program med kompatibla verktyg, erbjuder systemet kontroll och tillgång till information. 

Systemet har flera funktioner. En av de viktigaste är att man kan spåra var verktygen befinner sig. Lika användbart både i vardagen som när ett verktyg försvinner.

Man kan även ställa in vissa verktyg via ONE-KEY, t ex verktygets kraft och varvtal för en specifik applikation. Genom att trådlöst synkronisera verktyget med ONE-KEY™ kan verktyget programmeras och individuell inställning kan sparas i verktygets profilminne. För att inställningarna ska finnas lättåtkomliga kan användaren skifta mellan flera sparade profiler på verktyget. 

Under 2018 kommer nya funktioner att lanseras, bl. a. kan man koppla verktygen till en viss plats. Det kan vara till en byggarbetsplats, ett visst fordon etc. Genom Milwaukees ONE-KEY™ app i telefonen kan man se de verktyg som är kopplade till den platsen. Praktiskt för en hantverkare som enkelt kan se om alla verktyg finns på plats i servicefordonet.

Man kommer även att kunna sätta upp digitala staket, s.k. geofencing. Man markerar enkelt området, t ex en större byggarbetsplats, på en karta och ett meddelande blir automatiskt skickat genom ONE-KEY™ om ett verktyg lämnar området.

ONE-KEY™ har växt över de senaste 2 åren. Dels finns den nu inbyggd i 20 verktyg, dels kan man fästa en spårningsenhet på alla andra verktyg. Samtidigt har antalet appar i användning ökat från 25000 till 185000 bara på de senaste åtta månaderna.

Under 2018 kommer en optimerad mjukvaruuppdatering av för Android-telefoner.

 

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×