Nordbygg med smakprov

Publicerad 31/5, 2016 kl. 14:00

Bara en vecka innan Bauma arrangerades årets upplaga av Nordbygg. Trots närheten till den tyska mässan gjorde Nordbygg ingen besviken utan lockade 900 utställare och över 48 000 besökare.

I denna mässintensiva tid som vi lever i 2016 är det svårt att ge rättvisa åt alla mässor. Främst beror det på att den tyska mässan Bauma tar väldigt mycket utrymme. Det som dock underlättar är att de flesta produkter som lanseras i år visas i princip på alla mässor, både lokala och internationella.

 

En uppvärmning inför Bauma

Årets Nordbygg blev lite av en uppvärmning inför Bauma som arrangerades bara en vecka senare. B-hallen var som vanligt den hall som var mest intressant för SRT och de flesta och största leverantörerna till rentalbranschen var där. Bland leverantörerna av byggdammsugare och luftrenare syntes Pullman Ermator som visade sitt breda program. En av nyheterna var saneringsskåpet CC800 och så visade man sina nya dammkåpor. Strax intill ställde Dustcontrol ut som bland annat visade sina nya så kallade tromber. BVM visade nya luftrenare FT 1200 från Heylo.

Och om leverantörerna av stofthanteringsutrustning var där var det heller inte svårt att hitta leverantörerna av maskiner för slipning och polering av golv. Scanmaskin visade stora delar av sitt sortiment med fokus på nya fjärrstyrda 650 som också utrustats med ett smart datasystem som underlättar för operatören att välja rätt verktyg, rätt slipprogram. En utmärkt maskin för rentalbranshen. Naturligtvis var även HTC där och visade sina senaste nyheter inklusive en ny app som hjälper användarna att välja rätt verktyg. Jack Midhage AB visade luftrenarsystemet Oxysan som blivit mycket uppskattade på marknaden och så visade man nya golvslipen Barracuda S4.

Accessföretaget Zip Up Svenska AB hade som vanligt laddat med många nyheter som ägaren Rickard Holmlund var snabb att berätta om. Han visade en ny förbättrad ställning från Instant, en ny materiallyft, ett nytt smidigt skyddsräcke för arbeten på höga höjder och en ny lift från franska ATN kallad Piaf 1000R. Man är som bekant återförsäljare av Snorkel och visade nya pelarliften Snorkel TM12 med utskjutbar korg samt saxliften Snorkel S3219E. Bland nyheterna återfanns naturligtvis nya Dino 120TB som Dinolift även visade på Bauma. Zip Up är distributör av Dinos produkter i Sverige sedan länge. Av utrymmesbrist kunde man inte visa den nya lastbilsliften från GSR så istället visade man en stor bild av produkten.

Visade många nyheter gjorde också företaget Brubakken. Två av nyheterna var Omme 1300E och Omme 1700 EX som du kan läsa mer om på sidan 36. En annan nyhet var Hubtex som är en ny serie materialhanterare som Brubakken börjat sälja. Mer om dessa produkter på sidan 46.

 

Färre besökare än 2014

Andra utställare på mässan var Ramirent, Cramo, Topcon genom Blinken Tool, Ställningsgrossisten och Husqvarna. Husqvarna visade sin nya fjärrstyrda golvslip men var annars ganska försiktiga med sina senaste nyheter som istället visades på Bauma veckan efter. Mer om nyheterna kan du läsa i Bauma-reportaget i detta nummer. Atlas Copco fanns på plats med flera av sina senast modeller av pumpar, kompressorer, bilningsspett med mera. Kaeser ställde ut, Swepac, Nordfarm med Avnat Tecnos kompaktmaskiner och i samma monter ställde JR Maskin ut Avant Tecnos liftserie Leguan. I vanlig ordning fanns alla leverantörer och handhållna elmaskiner med på mässan för att inte nämna alla leverantörer av olika typer av arbetskläder. Totalt ställde 900 företag ut på Nordbygg 2016 och mässan lockade under de fyra mässdagarna totalt 48 000 besökare vilket var knappt 4500 färre än 2014. En orsak till minskningen är troligen att en del valde att lägga pengarna på en resa till Tyskland veckan efter istället.

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×