Nytt och handhållet

Publicerad 3/11, 2017 kl. 11:22

Inom området handhållna maskiner och verktyg regnar det formligen nyheter. Mest handlar det om sladdlösa elverktyg. Färre är nyheterna ifråga om bränsledrivna maskiner för bygg- och anläggningsverksamhet. I det här årliga temat tar vi främst en titt på nya sladdlösa verktyg.
Jan Hermansson rapporterar.

Batteridriven betongspikpistol från Dewalt

Nya batteridrivna betongspikpistolen DCN890 från DeWALT är tillräckligt kraftfull för att kunna ta upp kampen med de gasdrivna modellerna. En högpresterande spikpistol optimerad för att skjuta i betong, stål och tegel. DeWALT fortsätter att utveckla sitt ständigt växande 18 V XR-sortiment med starka och effektiva batteridrivna proffsverktyg. Senaste nyheten är en batteridriven kolborstfri betongspikpistol som vänder sig till den professionella marknaden som sysslar med tung montering och infästning i betong- och stålkonstruktioner, allt från gipsskivor till skenor och kabelclips. Nya DCN890 är den första betongspikpistolen i sitt slag och klarar spiklängder från 13 mm och ända upp till hela 57 mm. Dessutom har den en mångsidighet och driftsäkerhet som är unik. Kraven på att kunna skjuta snabbt och intensivt uppfylls likaväl som kraven på mycket exakt användning för t ex yrkesverksamma inom ventilation, el och vvs.

Till skillnad från motsvarande betongspikpistoler som drivs med gas så klarar DCN890 att jobba jämnt och effektivt även vid låga temperaturer. Prestandan påverkas inte av temperaturskillnader och accelerationen är lika snabb oavsett. Detta gör den perfekt för arbeten utomhus och i ouppvärmda utrymmen på vintern. Det tar t ex bara 8,2 sekunder att säkra upp 2,5 meter långa gipsskivor (25 cm spikavstånd).

Konstruktionen är kompakt och välbalanserad utan trassel med sladdar eller slangar och erbjuder ett flertal användbara funktioner, så som tre olika effektlägen, möjlighet att välja spiklängd och djupjustering för olika material. Det finns också två manöverlägen, RAPIDCYCLE™ för snabb och repetitiv flerskottsfunktion med hög noggrannhet för längre spikavstånd. En specialnos och inbyggt LED-ljus gör den också lätt att använda i svåråtkomlig och mörka utrymmen. Även magasinskapaciteten är imponerande på DCN890 och rymmer hela 33 plastbandade skjutspik. Tack vare den kraftfulla XR 5.0Ah batteriplattformen går det att skjuta 600 skott med 20 mm standardspik på en enda laddning. Det motsvarar 245 meter gipsskivor med ett spikavstånd på 40 cm. Den kolborstfria motorn gör också DCN890 extra effektiv och garanterat hållbar.

DCN890 är helt kompatibel med DeWALTs batteridrivna XR-sortiment och kan därför köpas naken utan batteri och laddare, av dem som redan använder systemet. Men den säljs även i kombinationspaket med 2 x 18V 5.0Ah-batterier och laddare. Det finns dessutom flera olika nostyper som tillbehör för olika MEP-clips, liksom ett komplett utbud av clips och spik med olika diametrar.

 

Kraftpaket med dubbla 54V batterier från Dewalt

Dewalt lanserar också världens första batteridrivna kap- och gersåg med 305 mm klinga. Tack vare dubbla 54 XR FLEXVOLT-batterier har nya DHS780 en exceptionell kapacitet. En högpresterande byggsåg som klarar grova virkesdimensioner och stora påfrestningar. Dewalt fortsätter att utöka sin serie med revolutionerande batteridrivna proffsverktyg, 54V XR FLEXVOLT. För första gången finns nu även en kap- och gersåg med 305 mm klinga som har batteriets alla fördelar och samtidigt en prestanda i toppklass. Dewalt har tagit en av sina främsta proffsmodeller och uppdaterat den med två kraftfulla 54V-batterier.

Det ger nya DHS780 en prestanda på hela 108V och ett varvtal på 3800 per minut, tillsammans med den effektiva bortslösa motorn blir kraften, precisionsförmågan och körtiden oslagbar och klassledande. Det handlar till exempel om upp till 244 kap per laddning i 90x45 mm reglar. Uthålligheten gör den nya kap- och gersågen mycket användbar på vilken byggarbetsplats som helst, helt utan begränsningar av kabeldragningar. Det finns dessutom möjlighet att driva sågen på 230V med hjälp av en nätadapter om man inte vill använda batteridriften.

Nya DHS780 är en robust såg utvecklad speciellt för intensivt och dagligt bruk inom bostadsbyggande, konstruktionssnickeri, golv- och takläggning och andra professionella arbetsuppgifter som kräver avancerad kap och gering som är snabb och exakt. Användarvänligheten står också i fokus, sågen är kompakt och smidig att bära med sig samtidigt som den är stabil och lätt att hantera. Det finns en mängd olika inställningsmöjligheter, justerbart djupstopp för exakta urtag och nio olika förinställda fasta vinklar som gör justeringen extra snabb och effektiv. DHS780 bjuder också på en mängd andra finesser i form av t ex extra tydlig gradskala, klinga som är extra lätt att vrida och vinkla samt skugglinjesystemet XPS™ med inbyggt LED-ljus med bra arbetsbelysning och skugglinje för perfekta sågsnitt.

 

Hitachi lanserar batteridrivna 18V dyckertverktyg

Hitachi minidyckertverktyg NT1850DBSL och dyckertverktyg NT1865DBSL, båda kolborstfria med suverän balans och full kompabilitet med Hitachi 18V slidebatterier.

De nya batteridrivna dyckertverktygen som introduceras kräver ingen schematisk rengöring och ger användaren flexibilitet och enkelhet under arbetsmomentet, då varken kompressor, slang eller gas behövs. 

I tillägg är de dessutom välbalanserade, kompakta och kraftfulla och den kolbortfria motorn ger verktyget längre livslängd och högre kapacitet per laddning.

Det unika drivsystem med komprimerad luft, ingen gas, som driver verktygens slagmekanism innebär flera fördelar, bland annat enastående skjutkomfort med låg rekyl och ljudnivå. Dessutom blir underhållet enklare då ingen schematisk rengöring krävs. Prestandan är konsekvent även vid låga omgivningstemperaturer eller hög höjd och avfyrningshastigheten är i jämförande med luftdrivna spikverktyg, 3 dyckert/sekund.

Båda verktygen är utrustade med säkerhetsspärr som förhindrar oavsiktlig avfyrning, indikator för magasinpåfyllning och är inställbara för enkel- eller serieskott. De har också integrerat LED-ljus som lyser upp arbetsområdet, bälteskrok samt en utmärkt balans och Hitachis välkända ergonomiska grepp.

Hitachi lanserar två batteridrivna 18V vinkelslipar med motorbroms – för säkerhets skull Hitachi släpper två batteridrivna 18V vinkelslipar med motorbroms och mjukstart i ergonomisk och kompakt utformning med endast 152 mm i greppomkrets.

Båda vinkelsliparna har hög funktionalitet passande att slipa, skrapa, polera eller kapa. De har låg bygghöjd, är kompakta, välbalanserade och lätta vilket underlättar jobb i trånga utrymmen eller ovanför huvudet. Den kolborstfria motorn ger verktyget längre livslängd och högre kapacitet per laddning. 

För säkerhets skull Vinkelsliparna har motorbroms som effektivt stoppar skivrotation på mindre än tre sekunder efter att brytaren släpps, vilket förebygger olyckor och ger maximalt användarskydd. Mjukstart skonar maskinens mekanik och undviker att användaren får en ryckig start. Båda verktygen är också utrustade med säkerhetsfunktion för ”kick-back” där motorn slås av om skivan kör fast/blockeras och återstartsskydd som förhindrar att maskinen startar av misstag efter strömmen brutits. Modellen G18DBBAL har underplacerad vippbrytare med ”dödmansgrepp”, där motorn stannar när man släpper brytaren.

Andra egenskaper är automatisk hastighetsreglering (Auto mode) då varvtalet regleras i förhållande till arbetsbelastningen och ljudnivån reduceras. G18DBBVL har dessutom steglöst variabelt varvtal i sex steg, för materialanpassat arbete och snabbt arbetsförlopp. Vinkelsliparna är utrustade med avtagbart dammpartikel-filter vilket skyddar maskin och motor och medverkar längre livlängd.

 

Milwaukee® lanserar marknadens lättaste sladdlösa geringssåg

Med en vikt på bara 12,7 kg och ett batteri på M18 9,0 Ah är dubbelgeringssågen M18 FUEL™ 190 mm det perfekta valet för yrkesproffs som måste kunna transportera sina verktyg enkelt till, från och på arbetsplatsen utan att därmed kompromissa med kvaliteten.

Genom att utnyttja kraften och drifttiderna som bara M18 FUEL™-tekniken kan erbjuda levererar den nya sågen maximal produktivitet, prestanda och bärbarhet till alla sorters snickare.

Den nya geringssågen är den enda 190-millimeterslösningen i sin klass med möjlighet för lutning både till vänster och höger. Med en maximal lutningsvinkel på 48° både till vänster och höger kan användare snabbt och enkelt kapa i vinkel utan omständligt extraarbete. En justerbar rostfri geringsskala ger 11 fasta stopp och med låsbar vinkel kan sågen även låsas i för kapning i andra mindre vanliga vinklar. Den nya sågen har kapacitet för många olika användningsområden, med bland annat 91 mm vertikal kapacitet för kapning av grovt virke mot anhållet, 55 mm x 215 mm horisontell kapacitet, och 92 mm anhåll för lister.Tack vare den sladdlösa friheten kan maskinen ställas upp och användas där strömuttag saknas. De integrerade bärhandtagen uppe och på sidan gör den enkel att bära, ställa upp och rengöra vilket ökar produktiviteten. Tillsammans med det senaste Milwaukee®-benstödet för geringssågar (MSL 2000) blir vikten bara 26,7 kg så att användare kan ta all denna kapacitet och prestanda dit arbetet finns och alltid vara redo för nästa kapning.

Med marknadens bästa effekt tack vare den borstlösa POWERSTATE™-motorn är den nya M18 FMS190 konstruerad för att leverera 5000 v/min och snabba, jämna kapningar. När den utrustas med ett M18 REDLITHIUM-ION™ 5.0 Ah-batteri har den kraft nog för 299 kapningar i 38 x 89 mm regel på bara en laddning. Batteriet behöver därför inte bytas under arbetets gång, och kapaciteten kan till och med överträffa den hos batteridrivna sågar utrustade med flera batterier.

Milwaukee® har förbundit sig att förbättra produktiviteten genom att skapa prestandadrivna och verksamhetsfokuserade lösningar så att användare kan genomföra en hel dags arbete med bara ett batterisystem. Detta nya verktyg är helt kompatibelt med resten av M18™-sortimentet som nu innehåller fler än 100 elverktyg. 

 

FLEX nya robusta allround-vinkelslipar med sladd

Allt handhållet saknar dock inte sladd idag. Med L 14-11 125 och LE 14-11 125 lanserar nu FLEX högkvalitativa vinkelslipar i segmentet 1400W till ett konkurrenskraftigt pris.

Vinkelsliparna är nyutvecklade med en ”long-life” motor med optimerad kyl- och kolborstgeometri, markant förbättrad livstid på kolborstarna.

Både motor och användare skyddas dessutom mot aggressivt damm tack vare att luftutsläppet arbetar framåt samt att vinkelsliparna är utrustade med ett flertal dammskydd.

L 14-11 125 och LE 14-11 125 är försedda med spindellås för justering samt snabbt och enkelt skivbyte. Nyckelfri justering av sprängskyddet. Handtaget SoftVib är monterbart i två positioner, höger samt vänster, och med inbyggd patenterad spännmutternyckel. SoftVib handtaget reducerar vibrationsnivån med ca 60% vilket innebär att användarens hand- och armleder skonas och hela rörelseförmågan förbättras.

Skyddsfunktioner som mjukstart, för säkrare start och mindre risk för överbelastning av nätet, samt omstartsskydd för att undvika att vinkelslipen oavsiktligt startar om efter strömavbrott. Konstant varvtal (CDC), kickback-stopp som stänger motorn när skivan låst fast, samt överbelastningsskydd som förhindrar att motorn överhettas.

LE 14-11 125 är utrustad med varvtalsreglering 2800-11500 rpm.

 

Uppkopplade vinkelslip från Bosch 

Bosch lanserar världens första trådlösa  vinkelslip för professionella hantverkare som är utrustad med en Connectivity-funktion, vilket betyder att verktyget är uppkopplingsbart. Via Bluetooth kopplas vinkelslipen upp till användarens Smartphone och syns i Bosch-appen Toolbox. Vinkelslipen finns i modellerna GWS 18V-115 och -125 C Professional samt GWS 18V-115, -125 och -150SC Professional.

 

Connectivity

När vinkelslipen kopplas upp till mobilen visas information i Toolbox-appen om verktygsstatus, batteriets laddningsstatus samt information om eventuell överhettning och liknande problem. Toolbox-appen hjälper användaren att hålla koll på verktygets status och gör att verktyget kan anpassas efter individuella behov. Exempelvis kan varvtalet, bara med en knapptryckning i mobilen, enkelt justeras vid arbete med olika typer av material.

 

Ännu bättre ergonomi och användarsäkerhet

Vinkelslipen ligger bekvämt i handen med en handtagsomkrets på endast 156 mm och en vikt på 2,8 kg inklusive 6,3 Ah-batteri vilket bidrar till mindre uttröttande arbete. Därutöver ligger ett stort fokus på förbättrad användarsäkerhet. Vinkelslipen är först ut med att vara utrustad med funktionen ”Drop Control”. Funktionen stänger av apparaten omedelbart så snart den träffar marken vid fall, för att undvika skador. Funktionen ”Intelligent Brake System” ser till att vinkel-slipens skiva står helt still inom 2 sekunder efter att verktyget stängts av. Även funktionen ”KickBack Control” ingår; om verktyget oförutsett skulle rotera runt borraxeln på grund av att borren fastnar, stänger den integrerade sensorn av motorn på en bråkdels sekund för att förebygga ett plötsligt bakslag som kan skada användaren. Vinkelslipen är därutöver utrustad med mjukstart, återstartsskydd och ett extra handtag med vibrationsdämpning.

GWS 18V-115 och -125 C Professional samt GWS 18V-115, -125 och -150SC Professional finns att köpa i fackhandeln.

 

Hitachi Tool Only i stapelbar förvaringsväska

Ännu en handhållen nyhet men denna gång en stapelbar Hitachi batteridrivna 18V verktyg ”tool only” i stapelbar förvaringsväska.

Nu finns en del av Hitachis ”Tool only” sortiment med stapelbar förvaringsväska. Den stapelbara förvaringsväskan (HSC – Hitachi Stackable Case) finns i fyra storlekar beroende på vilket verktyg man väljer och kan även köpas separat. Problemfria verktyg och en bra ordning på verktygen underlättar arbetsdagen avsevärt. Hitachi gör användarens vardag lite enklare genom denna förvaringsmöjlighet.  Mycket tid läggs på att hitta rätt verktyg eller tillbehör. 

Dessbättre finns det flexibla lösningar som sparar såväl tid som pengar. Med stapelbara förvaringsväskor håller man ordning bland verktygen och slipper lägga tid på att leta.

De tar mindre plats i bilen och med en transportör blir flytten av verktyg mellan bil och arbetsplats smidig och ergonomisk.

Eller varför inte fylla en stor förvaringsväska med flera verktyg?

Möjligheterna är många med HSC – Hitachi Stackable Case – speciellt när man kan komplettera med smarta tillbehör! 

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×