Optimism om än blygsam på Maskinexpo

Publicerad 14/9, 2015 kl. 13:32

Trots att det gått mer än ett kvartal sedan mässan Maskinexpo arrangerades på STOXA publicerar tidningen några glimtar från årets utgåva.

Mässan fortsätter att vara den i särklass största maskinmässan i Norden för bygg- och anläggningsmaskiner. Över 400 företag ställde ut och mässan besöktes av mer är 22000 personer under de tre mässdagarna. I vanlig ordning var vädret fint. Kanske lite mera blåsigt än tidigare och lite regnstänk i luften men utan tvekan helt godkänt.

Layouten på mässområdet har komprimerats och det är nu mycket smidigare att navigera på mässan. Det är dock möjligt att det skulle kunna komprimeras ytterligare. På årets upplaga var det gott om nya produkter och enligt utställarna gjordes det en hel del affärer direkt på mässan. Många av utställarna uttryckte att det finns tecken på ökad försäljning och att entreprenörerna så sakteliga börjar byta ut sina maskiner. Flertalet av leverantörerna till maskinuthyrningsbranschen hade därför en överlag positiv inställning till de rådande konjunkturerna. Däremot var det inte lika positiva tongångar bland de utställare som levererar tyngre maskiner och verktyg direkt till entreprenörerna, företrädesvis de som arbetar inom olika så kallade specialnäringar som betonghåltagning, golvslipning, rivning, återvinning med mera. Dessa upplevde en fortsatt tröghet och lägre investeringsvilja trots att branschen som helhet ökar och att ökningen spås att fortsätta resten av året och tillta under nästa år.

Maskinexpo som event håller ställningarna bra och är en välarrangerad mässa även om den verkliga storhetstiden var för några år sedan då utställarantalet låg en bra bit över 500 företag och besökarantalet över 30000. Men konjunkturer och konkurrenssituationen förändras ideligen vilket ställer krav på arrangörernas fotarbete. Redan i år är det många mässor som konkurrerar om besökarna och nästa år kommer det bli ännu tuffare under våren med många stora mässor nära varandra i tid. Nästa år är det dessutom återigen dags för megamässan Bauma in München.

www.maskinexpo.se

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×