Rätt tillfällig el på bygget - nyckeln till framgång

Publicerad 3/11, 2017 kl. 10:56

En smart, smidig och effektiv ellösning kan vara avgörande för hela bygget. I Sverige finns ett fåtal professionella leverantörer av ellösningar och eldrivna hjälpmedel. I temaartikeln hittar du några av dessa.

I vissa produktsektorer inom rentalbranschen finns det hur många leverantörer som helst. Medan andra sektorer har bara några enstaka professionella aktörer. Byggel-sektorn är ett bra exempel på en produktsektor med förvånansvärt få aktörer. Byggel handlar om tillfälliga elanslutningar och hjälpmedel för byggen.

 

Ett brett spektra av produkter

Det är dock viktigt att förtydliga att det handlar om professionella aktörer avseende tillfälliga ellösningar. Ser man till totalen av alla de leverantörer som sysslar med elartiklar i allmänhet finns en uppsjö av leverantörer av produkter och lösningar men ganska få vad gäller professionell tillfällig el för byggarbetsplatsen. Det är lite frågan var man sätter gränserna. När man säger byggel kopplar man kanske ordet till mobila el- eller byggcentraler, uttagcentraler, grenuttag, kablar med mera. Men byggel är så mycket mer än det. Det är också alla de utrustningar som man kan koppla till det tillfälliga elnätet som belysning, värme, ventilation, byggmaskiner med mera. Våra leverantörer som från och till syns genom annonser och pressreleaser i tidningen har en del nyheter att förtälja om i detta temanummer.

 

Amiga presenterar FLEX

Lagom till höstmörkret börjar falla tidigare om kvällarna och morgontimman dröjer lanserar Amiga AB en ny serie energieffektiva LED strålkastare. FLEX är högkvalitativa strålkastare som ingår i Sortimentet Amiga PRO.

FLEX är som namnet antyder en mer flexibel arbetsbelysning med hög ljusstyrka och optimal ljusspridning över större ytor. Modulerna är inställningsbara i olika vinklar, och armaturen vridbar i 180º. Antingen justeras enbart hela armaturen eller både armatur och moduler i olika vinklar. Lätt anpassat efter rådande arbetssituation för bäst verkningsgrad och optimal ljussättning. 

FLEX strålkastare ger ca 130 lm /w. De finns i wattstyrkor från 75W upp till 1200W. Strålkastaren har ett högt ljusutbyte som i sin tur ger höga lux värden jämfört med en traditionell metallhalogenstrålkastare. Strålkastare finns i en mängd olika spridningsvinklar. För att belysa större områden som byggarbetsplatser, mastbelysning, kranbelysning, sportarenor, parkeringsplatser mm. FLEX strålkastare är tillverkade av aluminium med pulverlack från Akzo Nobel, Led dioder och Driver från välkända fabrikat. Armaturkropp i aluminium ger låg vikt och bra avkylningsförmåga, vilket i sin tur ger ökad livslängd på dioder och drivdon. Dessa faktorer bidrar till hög energieffektivitet och lång livslängd.

Brinntiden på 50,000 timmar gör FLEX till i stort sett underhållsfri och med strålkastaren följer 5 års produktgaranti. Underhållskostnaden är minimal och vid en jämförelse med metallhalogenstrålkastare sparar man in på både arbetstid, miljö och ekonomi. Bra belysning på arbetsplatsen är en viktig faktor för att förebygga olyckor och höja säkerheten. 

 

Elbjörn distributörer av Generac arbetsbelysningar

El-Björn AB behöver ingen närmare presentation men nytt är att man inlett ett samarbete med italienska tillverkaren Generac Mobile Products. De båda bolagen har undertecknat ett samarbetsavtal för Sverige och Norge.

I och med detta avtal med Generac Mobile Products är El-Björn sedan augusti 2017 återförsäljare av Generac på dessa marknader i segmentet mobila ljustorn och effektgeneratorer.

Generac har under flera år kunnat erbjuda det mest omfattande sortimentet inom ljustorn på den nordiska marknaden. Deras storsäljare här är belysningsmasten LINKTOWER, en mobil lösning som kan strömförsörjas med extern strömkälla som till exempel effektgenerator, nätspänning eller annan belysningsmast med inbyggd generator.

LINKTOWER T3 är en uppdaterad version av denna modell som har nya mycket användbara funktioner. LINK-UFO är en revolutionerande variant utrustad med ställbar LED-belysning som täcker 360° belysningsområde - något den är ensam om på marknaden.

 Generac har två grundprinciper som finns med vid utveckling av nya produkter: produkterna ska ha låg energiförbrukning och låga koldioxidutsläpp. Tack vare dessa har Generac under sina 20 år också utvecklat innovativa och miljövänliga lösningar, som till exempel en serie belysningsmaster utrustad med hybridteknik samt modeller som drivs helt och hållet med batteri.

 “Vi är mycket nöjda med vårt samarbete med Generac, ett globalt företag med mycket stort sortiment i många olika segment, som har mycket starkt kvalitetsfokus och som tekniskt ligger i framkant. Generac är väletablerat på marknaden med sin LINKTOWER, en produkt som vi verkligen är glada att kunna lägga till i vårt sortiment. Tack vare detta har vi nu ett omfattande utbud att erbjuda våra kunder - ett utbud för framtidens behov inom yrkesmässig mobil belysning och strömförsörjning”, säger El-Björn ABs vd Sören Sjöö.

I samband med denna nyhet kan nämnas att Generac lanserat Generac Tower Light med 360-gradigt belysningstorn. Detta för att erbjuda en förbättrad belysningsförmåga till en mängd olika applikationer. Företagets nya UFO-produktlinje kombinerar kraften i två ljustornsmodeller: den motordrivna MT1 RT UFO Linktower och Linktower T3 UFO, som kan drivas med en extern strömkälla som en kraftgenerator eller alternativa ljustorn med inbyggd generatorer. Båda dessa ljustornsmodeller är utrustade med 400W rundade LED-strålkastare och belyser breda områden med 50,000 lumen ljusstyrka utan störande bländning. Perfekt för vägarbete, byggen eller utomhusevenemang, kan dessa modeller kopplas samman för att bilda en överlägsen belysningslösning som fungerar på en enda strömkälla.

www.elbjorn.se

www.generac.com

 

Garo Elflex

I en separat artikel på följande sidor hittar du ett reportage om Garo Elflex som flyttat till nya lokaler i Värnamo.

www.garo.se

 

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×