Sex boendetrender för 2017

Publicerad 6/3, 2017 kl. 16:00

Nu är dags att summera inredningsåret 2016 och blicka framåt. Frågan är: Hur kommer våra hem att utvecklas nästa år? En färsk rapport visar att 2017 kan bli året då vår uppkopplade livsstil på allvar slår igenom i hemmens planlösningar.

Hustillverkaren Movehome driver utvecklingslabbet Movehome Lab, tilllsammans med kända arkitekter, forskare och kreatörer. Syftet är att utveckla och utforska framtidens boende. Movehome har nu studerat vanliga människor i deras hemmiljö – med hjälp av etnografiska metoder, i en studie utförd av antropologen Katarina Graffman

Resultat blev sex trendspaningar om framtidens boende:

 

1. Vardagsrummet på väg ut

När köket blivit hemmets hjärta och mediekonsumtionen förändrats i grunden, minskar behovet av vardagsrummet. Istället för ett stort rum ökar behovet av små, flexibla ytor, där var och en kan hitta sin egen plats för att använda läsplattor, smarta telefoner eller datorer. Den stora TV-soffan konkurreras ut.

 

2. Gamerkulturen tar plats

Många unga beskriver sig som gamers idag. Ändå saknas en naturlig plats för spelande i många hem. Spelandet kan störa andra, vilket föräldrar i studien berör. Spelandet kan skapa konflikter eftersom de unga vill ha utrymme för sitt intresse i hemmet. Dags för ljudisolerade rum?

 

3. Dubbelt så 

många diskmaskiner?

Köket är kanske den mest dynamiska platsen i våra hem som sambandscentral och emotionellt centra. Det har blivit ett naturligt rum för umgänge med familj och vänner, arbete och studier – utöver matlagningen. I studien efterfrågas smartare förvaring och funktionella lösningar som dubbla diskmaskiner och digitala skärmar för receptvisning.

 

4. Underhållsfritt, tack!

Känslan av frihet är central i ett hem. Studien visar att många efterfrågar en kombination av villans och lägenhetens frihet. I lägenheten slipper vi ansvar för underhåll och det känns lättare att sälja och flytta vidare. Villalivet erbjuder ett friare boende avseende ljudnivåer och umgänge samt tillgång till en trädgård. Framtidens boende bör kombinera människors behov av frihet på flera plan.

 

5. Översvämmade av prylar

I stort sett alla som intervjuats och observerats i studien klagar över att de har för lite förvaringsmöjligheter. Skåp, garderober och lådor räcker helt enkelt inte till. Det behövs mer flexibla förvaringssystem.

 

6. Enklare 

källsortering som funkar

I takt med att kraven på källsortering ökar behöver människor smarta lösningar. Studien visar att det krävs enkla system för att vi skaändra våra vanor. Enkelhet är en självklarhet för beteendeförändringar.

Studien är baserad på fältstudier med fyra familjer och djupintervjuer som genomförts med totalt sex familjer, tillsammans med resultat och slutsatser från andra etnografiska studier Inculture genomfört.

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×