Skyab satsar på tillgänglighet

Publicerad 21/12, 2008

Liftuthyraren Skyab har funnits sedan 1988 i Södertälje och är största liftuthyraren i stan. Varumärket som dominerar i maskinparken är Haulotte som man bara har positiva omdömen om.

Tillgänglighet är ett ord som går igen i allt som liftuthyrningsbolag Skyab i Södertälje gör. Genom rätt typ av liftar med hög kvalitet och optimal service gör man sina kunder mera tillgängliga på arbetsplatserna och dessutom finns Skyab alltid till hands, vardag som helg, när kunderna behöver sina liftar.
“Tillgänglighet för oss är brett sortiment av bra liftar, korta leveranstider, bra service och inga stopptider. Jag tror att vi har lyckats ganska bra”, säger Olli Hanhikoski på Skyab.

Störst i Södertälje
Skyab är ett bra exempel på ett liftuthyrningsföretag som ger allt och lite till. Företaget är troligen största liftuthyraren i Södertälje-området och i flottan finns drygt 160 liftar. Ungefär 100 av dessa kommer från Haulotte och resterande är fördelade på JLG, UpRight, Omme, Grove m fl. Sortimentet är fördelat på bom-, sax- och pelarliftar och den mest vanligt förekommande i sortimentet i nuläget är Haulottes pelarlift Star 10. De flesta är sk eldrivna industriliftar men man har också ett antal större 4-hjulsdrivna dieselliftar för utomhusbruk. Under de senaste tre åren har företaget upplevt en kraftig tillväxt och flottan av liftar har byggts ut med nära 100 enheter och tillväxten fortsätter.

Började med ett 20-tal liftar
Skyab grundades 1988 av Timo Hacksell och man har sedan starten arbetat med liftuthyrning. Till en början hade man ett 20-tal liftar. Verksamheten tog fart när man 1999 anställde Olli Hanhikoski och sedan dess har verksamheten ökat stadigt. Sedan en tid tillbaka arbetar även Timos son Jonas Hacksell i verksamheten.
“När jag började jobbade jag med det mesta inom bolaget från uthyrning, administration, service och marknadsföring. Det var bråda dagar redan då”, berättar Olli.
Idag är man är man sex anställda i verksamheten plus de båda ägarna Timo och Jonas. Tre arbetar med order, administration och uthyrningsansvar, två är servicetekniker och så har man en chaufför som levererar ut liftarna på arbetsplatserna.
Ollis arbetsuppgifter idag är varierande och han har uthyrningsansvaret vilket omfattar kundkontakter, bearbetning av gamla och nya kunder samt ser till att liftarna kommer ut till kund som de ska.

“God service oerhört viktigt”
Service och att liftarna funkar som de ska är en förutsättning för verksamheten berättar Jonas Hacksell.
“Kunderna måste kunna lita på Skyab. När de ringer ska vi kunna leverera det som efterfrågas på så kort tid som möjligt och maskinen ska fungera klanderfritt på arbetsplatsen. Det är så vi får nya order och det har funkat väldigt bra hittills”, säger Jonas.
De två serviceteknikerna är viktiga i arbetet och en trygghet för kunden. Dom rycker ut i servicebilen om något inte funkar eller om kunden behöver hjälp med något. Sedan 2006 has man en ny Scania lastbil med förare som sköter alla transporter.
“Tidigare köpte vi in alla transporter och innebar en massa planering och extraarbete. Med egen lastbil är vi betydligt mera effektiva”, säger Olli.

Lågkonjunkturen får vänta
Konjunkturerna har, som för många andra företag i Sverige, varit mycket gynnsamma även för Skyab under de senast tre till fyra åren. Och det verkar hålla i sig ett tag till. Än så länge finns inga egentliga tecken på lågkonjunktur.
“Flera stora projekt rullar på för fullt och kommer att pågå under hela 2009 och en del ännu längre. Behovet av liftar kommer vara stort under hela projekttiden så vi känner ingen omedelbar oro för nedgång”, säger Olli.
Skyab arbetar i huvudsak i Södertälje-området men har en hel del kunder på andra orter också som exempelvis Stockholm, Uppsala, Nyköping, Eskilstuna. Planen är att utöka verksamheten framförallt i stockholmsområdet.
Bland kunderna återfinns en hel del industriföretag eller entreprenörer som arbetar för de stora industriföretagen som Scania och E-on m fl. Entreprenadkunderna är bl a Svenska Mektek, DynaMate, Industriassistans, Semi Industrier m fl. Man samarbetar även med andra liftuthyrare såsom Tholmarks, Ramirent och Lipac.

Haulotte dominerar
Skyab har valt att arbeta med märket Haulotte i stor utsträckning och började köpa varumärket redan 2001 och orsakerna är flera.
“Haulottes produkter är bra på flera sätt. Framförallt är kvaliteten bra och de krånglar sällan. Sedan får vi en utomordentligt bra service från Haulotte i Göteborg”, säger Jonas.
“Om vi behöver någon del eller om vi köpt en ny maskin brukar vi inte behöva vänta länge oavsett om leveransen sker från Göteborg eller fabriken i Frankrike”, tillägger Olli.
“Rent generellt tycker vi också att vi får mycket maskin för pengarna”, säger Jonas.

2008 bästa året hittills
När SRT besöker Skyab strax innan jul har man många liftar på ett ombyggnadsjobb på Scania. I en av hallarna formligen kryllar det av Haulotte-liftar, säkert ett 30-tal på en ganska liten yta. Det handlar om sax-, bom- och pelarliftar.
“Det är härligt att se att våra maskiner kommer till användning. Det här året har varit det bästa någonsin och vår omsättning kommer at hamna runt 14 miljoner. Jag kommer ihåg att i somras hade vi alla våra 160 liftar uthyrda. Det kändes riktigt tomt på firman och det är så det ska va”, avslutar Olli.
www.skyab.se

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×