Unik AR-teknik för Android

Publicerad 10/10, 2018 kl. 11:39

Med hjälp av unik dansk teknik kan tiotusentals byggarbetare i Norden nu se en mix av verklighet och 3D-ritningar direkt i sina Androidtelefoner. ”Vi demokratiserar användningen av Augmented Reality i byggbranschen”, säger den danska utvecklaren Dalux. ”Tekniken minimerar riskerna för fel och sparar massor av tid”, säger Veidekke som är först ut i Sverige med att använda tekniken.

Företaget bakom AR-verktyget, det danska BIM-företaget Dalux, som ligger bakom Nordens mest nedladdade byggapp, har nu gjort tekniken, som lanserades förra året, kompatibel med alla telefoner som använder nya versioner av Android. Det betyder att tiotusentals byggarbetare i Norden kommer kunna se en mix av verkligheten och 3D-ritningar direkt i sina telefoner.

“Tidigare var det bara enstaka Android-telefoner som kunde användas för att visa den kombinerade vyn. Nu har vi gjort den tillgänglig för betydligt fler i byggbranschen, vilket bidrar till att användningen av den här effektiva tekniken demokratiseras”, säger Bent Dalgaard, medgrundare av Dalux.

 

Veidekke först i Sverige 

Ett av de företag som idag använder AR-verktyget från Dalux är Veidekke, Skandinaviens fjärde största bygg-, anläggnings- och bostadsutvecklingsföretag. Som första byggföretag i Sverige att testa den nya tekniken, använder Veidekke nu tekniken vid byggnationen av Lunds nya lägenhetsområde Central Park. Sammanlagt 147 lägenheter med planerad inflyttning sommaren 2019 ska uppföras.

Anders Rosander, arbetsledare för Veidekke vid byggnationen av Central Park, menar att AR-tekniken har haft stor betydelse, inte bara för honom som arbetsledare utan även för byggarna och underentreprenörerna på plats.

“Ända sedan starten av det här bygget har vi använt AR-lösningen och jag kan inte vara annat än nöjd. Det hjälper oss att minimera riskerna för fel och jag kan nu hantera och rapportera avvikelser på bara några minuter, något som tidigare tog mycket tid. Med några enkla knapptryck kan jag fördela ut vad som ska göras och vem som ansvarar för det. Det här är utan tvekan framtiden och något jag gärna arbetar mer med”, säger Anders Rosander. 

www.dalux.com 

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×