Världens största mässföreteelse närmar sig

Publicerad 12/4, 2016 kl. 11:00

Bauma håller ställningarna fortsatt efter decennier som den största internationella mässan för bygg- och anläggningsmaskiner. Faktum är den största mässan alla kategorier. I år arrangeras den åter igen i München mellan 11-17 april.

Att världens största mässa skulle vara en byggmaskinmässa kanske man inte hade räknat med. Men faktum är att den tyska mässan Bauma in München som arrangeras vart tredje år är största i världen. Bauma startades redan 1954 och har alltid legat i München-området. Under de senaste cirka 15 år har man hållit till på Münchens gamla flygplats där en ny mässanläggning byggdes för lika länge sedan. Bauma var första stormässan att inviga de nya lokalerna.

 

 

Håltagning och demolering hyfsat samlat

På Bauma hittar man allt inom bygg- och anläggning, gruvdrift, återvinning och mycket mera. För oss är naturligtvis håltagning, rivning, betonggolvslipning, luftrening, återvinning och sanering med tillhörande verksamheter den mest intressanta. Trots att mässan mäter cirka 575 000 kvm så är Professionell Demolerings produktsektorer hyfsat samlade ändå. Håltagningen har samlat i en hall medan rivning och återvinning är något mera utspritt. Men ska man traska igenom hela mässan så behöver man faktiskt alla de sju mässdagarna.

I år är drygt 3 400 företag anmälda att ställa ut i de 9 hallarna och den nästan 400 000 kvm stora utomhusytan. Mässan beräknas att besökas av minst 535 000 personer vilket var besökssiffran för tre år sedan. Förra gången representerades utställarna av företag från 57 olika länder. Besökarna kom å andra sidan från 200 olika länder. Mässan besöktes dessutom av nästan 1500 journalister eller representanter från media. Sedan ett antal år tillbaka kan man inte göra mässan större trots att intresset att ställa ut fortsatt ökar från år till år. Men det finns helt enkelt inte mera plats att bygga på. Om man vill öka utan måste man hitta en annan plats att hålla till på och det vill man inte från arrangörshåll. Messe Münchens VD Klaus Dittrich, berättar för PD att man inte har för avsikt att växa mera utan förvalta det man redan har och behålla ställningen som världens mest populära mässa.

 

En sann internationell mässa

I takt med att flygbiljetterna bara blir billigare så väljer besökare från hela världen att resa till Bauma. Särskilt i Europa har det blivit väldigt enkelt att åka till München på några timmar. Med detta faktum har våra inhemska mässor också fått ökad konkurrens. Men väl på i München uppstår ett annat problem. Var ska man sova? Drygt ett år innan mässan är i princip alla hotell fullbokade och rumspriserna närmast fördubblas den här veckan. Man får söka sig långt ut på landsbygden för att hitta vettiga rumspriser.

Det är fortsatt de tyska besökarna som är flest i antal vilket inte är så märkligt. Sedan kommer besökarna i stora skaror från övriga centraleuropeiska länder, Skandinavien, de östra delarna av Europa med mera. Under de senaste åren har de riktigt långväga besökarna också ökat som Asien där kineserna dominerar. Ett stort antal amerikaner besöker mässan och besökarna från Sydamerika och Afrika har också ökat påtagligt.

Om du som besökare reser till mässan för att kolla in håltagningsutrustning, diamantverktyg, handhållna maskiner, utrustning för slipning och polering av betonggolv, byggdammsugare eller luftrenare så hittar du i princip alla dessa leverantörer samlade i hall A1. Det är den första hallen till höger när man kommer in i Baumas huvudingång som är entré West. Hall A1 formligen kokar av aktivitet. De sju dagarna i hallen är en branschfest utan dess like. Även om nationaliteterna och språken är många så finns en stor känsla av samhörighet i hallen. Alla jobbar i princip med samma sak och det dryftas massor under den här veckan. Faktum är att många av besökarna känner varandra även om de inte talar samma språk eller kommer från samma land. Många har träffats på Bauma tidigare eller i andra sammanhang.

 

Hitta rätt

På följande sidor hittar du namnet på de företag som ställer ut på Bauma med koppling till de produktområden som vi bevakar i Svensk Rental Tidning. Du finner också en illustration över hall A1 samt ett antal bilder från mässan för tre år sedan. Om du besöker Bauma är du hjärtligt välkommen till Svensk Rental Tidnings internationella systertidnings monter som du finner i hall A1 monternummer 519.

www.bauma.de

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×