Vi har också flytt en gång i tiden

Publicerad 17/11, 2015 kl. 12:51

Flyktingströmmen till Sverige är ett hett omdebatterat ämne i synnerhet nu när invandrarfrågan kommit upp på agendan lite tydligare. Egentligen har vi svenskar ett lite underligt förhållningssätt till känsliga frågor. Men det ligger nog i vår natur att vara lite lagom. Vi sticker helst inte ut för mycket och är försiktiga med att visa vad vi tycker offentligt.

Sedan mumlar vi gärna lite i leden där det inte är lika lätta att urskilja vem som sa vad och tyckte vad. Nästan samtliga av våra riksdagspartier har nu vågat börja diskutera nivån på hur många invandrare och flyktingar Sverige skall ta in per år. En del sätter gränser som aldrig kunde hänt bara för några år sedan. Men det är faktiskt ok att prata om hur många invandrar man tycker vi ska ta in i landet. Det är ok att tycka att Sverige tar in för många invandrare i förhållande till andra europeiska länder. Det är ok att känna oro för landets ekonomi på grund av våra invandrings- och flyktingpolitik. Det är ok att känna oro för att det kommer att bli mera ont om jobb i landet. Det är ok att känna oro och uttrycka detta, men det är vår skyldighet att ta reda på om denna oro är befogad och riktigt grundad innan man börjar propagera för motsatsen och försöka hitta någon att skylla på. Ta reda på om det finns något samband mellan oron och vår invandrings- och flyktingpolitiken eller på invandrarna och flyktingarna själva. Och det är INTE OK att göra skillnad på en människas värde på grund av att hon är så kallat etniskt svensk eller är invandrare eller flykting och kommer från ett annat land.

De pengar som vi lägger på att hjälpa det ökande antalet flyktingar idag blir ingen extra pålaga på skatterna utan detta stöd tas från vårt redan beslutade bistånd. I alla fall inte i nuläget. Och med en fortsatt ökande flyktingström måste EU gå in och lagstifta om att flera länder måste öka sina kvoter. Detta resulterar naturligtvis i att andra biståndstagare kommer att få mindre pengar så länge som flyktingfrågan är aktuell.

Men vi tror väl alla på en bättre värld och att vi skall verka för detta mål. Då hjälper det inte att stänga våra gränser och överlåta problemen till någon annan. Det hjälper inte att bränna ner flyktingförläggningar för människor som redan är nedslagna och behöver en stunds vila och återhämtning. Vi lever i en alltmera krympande värld där folk och folkgrupper flyttar allt mer och mer. Vi ska slå vakt om våra intressen, ja men vi kan inte isolera oss. Vi behöver varandra idag och än mer i framtiden över gränserna. Vi är olika, ja men vi kommer inte att blir mindre olika om vi väljer att skärma av oss från varandra. En gång i tiden i mitten av 1800-talet och drygt 60 år framåt var det en omkring tredjedel av befolkningen i Sverige och 50 miljoner i övriga som flyttade från nöden här hemma till ett bättre liv i USA, Brasilien, Argentina och en rad andra länder. Vi fördrevs dock inte utan flyttade självmant. Tillsammans med en rad andra nationaliteter byggde vi upp våra liv på nytt.

Apropå nedbrända tillfälliga boenden för flyktingar kunder kanske tillfälliga och mobila lokaler vara ett alternativ. Kanske något att tänka på för uthyrningsbranschen?

Jan Hermansson, Redaktör
jan.hermansson@svenskrental.se

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×