Vibrerande verktyg farligast på bygget

Publicerad 7/12, 2017 kl. 14:40

Hela 50 procent av alla arbetssjukdomar orsakas av vibrerande verktyg. Byggnads har därför genomfört 3 500 extra skyddsronder med fokus på just vibrationsskador.

“Vi vill öka kunskapen om hur man skyddar sig”, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.

Byggnads skyddsombud utförde 23-27 oktober extra skyddsronder på byggarbetsplatser över hela landet. I fokus stod vibrationsskador. Skadorna kommer från vibrerande verktyg såsom sågar och borrar, och resulterar i nervskador i händer och armar. Drabbade berättar om hur de inte längre kan skilja mellan kallt och varmt och att händerna helt domnar bort. Ofta är skadorna permanenta.

Runt 3 500 arbetsplatser har besökts. Syftet var att genom skyddsronder kartlägga problematikens omfattningen, men också att öka kunskapen hos arbetsgivare och byggnadsarbetare.

“Byggnads har en uttalad nollvision om att ingen ska behöva bli sjuk eller till och med dö på grund av dålig arbetsmiljö. Först och främst är det arbetsgivarens ansvar att det arbete som utförs också genomförs på ett säkert sätt. Men i Byggnads fackliga uppdrag ligger också att både stödja arbetsgivaren i arbetsmiljöarbetet och påpeka de brister som upptäcks”, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.

 

Fakta vibrationsskador

50 procent av alla skador som är godkända av AFA (parternas avtalsförsäkring i arbetet) är vibrationsskador. Dessa ofta kroniska skador ökar hela tiden och har nu passerat bullerskador som den vanligaste arbetsskadan i Sverige.

Många unga och utländska byggnadsarbetare drabbas på grund av att arbetsgivarna struntar i att ge möjlighet till pauser eller arbetsrotation. Det finns en rad förbättringar som kan göras på maskiner och verktyg som vibrerar. Det gäller bara att få igång produktionen av dessa. Byggnads nollvisionen bygger på tre delar: förhållningssätt, praktiskt arbete och uppföljning.

 

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×