7800 stycken betongelement hanteras med Manitou

Publicerad 7/4, 2020 kl. 15:20

Det var snabba ryck för Bror Bergentreprenads ägare Veli Taatila att få fram ett lämpligt redskap till sin Manitou MHT10130 för att hantera inte mindre än 7800 stycken betongelement vid bygget av Förbifart Stockholm.

Bror Bergentreprenad arbetar med skrotning, bultning, nätning och injektering. Nu deltar de i det stora infrastrukturprojektet Förbifart Stockholm.

“Vår del i projektet är att installera inklädnad med 7800 stycken betongelement med måtten 3 x 5 meter”, säger Veli Taatila, ägare Bror Bergentreprenad. ”Dessa väger ungefär sex ton styck och sitter på sidorna i tunneln. Vi ska utöver det sätta ett 200 000 m² vattentätt membran i taket med hjälp av 160 000 stycken bergbultar. Det är en yta som motsvarar 40 fotbollsplaner. Det här ska sedan armeras innan Subterra kommer in i bilden igen och fyller dem med betong.”

I projektet används en Manitou MT625HA Comfort som fungerar som servicemaskin, en Manitou MRT1850P+ försedd med ett redskap för att lyfta armeringsnät och en Manitou MHT10130 för betongelementen.

Just momentet med att sätta betongelementen på plats krävde en hel del tankeverksamhet för att hitta en så bra lösning som möjligt. Önskemålet var ett redskap som kunde lyfta, vrida och hålla elementen på plats medan de bultades fast. Veli Taatila kontaktade Scantruck som lyckades hitta en lösning tillsammans med ett danskt företag. Resultatet blev ett vakuumredskap som specialanpassats efter Bror Bergentreprenads specifika behov.

“Det var glädjande och inte minst viktigt att Scantruck kunde ta fram en speciallösning på så kort tid”, säger Veli Taatila. “Trots att vi verkar på en väldigt nischad marknad så var de väldigt lyhörda och lösningen de presenterade har fungerat precis som vi tänkt oss så här långt.”

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×