ALLT ÄR BRA NU

Publicerad 6/3 kl. 13:40

Mässan World of Concrete 2023 i Las Vegas erbjöd en välkommen dos av normala tider.

2023 års upplaga av World of Concrete kan mycket väl rankats bland de mest efterlängtade händelserna i mässans 49-åriga historia. Utöver den vanliga nyfikenheten på vilka nya produkterbjudanden som tillverkare av utrustning skulle debutera för det nya året, gav WoC ett bra riktmärke över hur den amerikanska byggmarknaden mår. Men frågorna var många.

Skulle till exempel mässan behålla sin post-pandemiska återhämtning, särskilt under ett Conexpo-år? Skulle inflationen fortsätta nedåt tack vare besökarnas intresse att investera? Och skulle WoCs något smalare tredagars utställningsschema vara ett exempel som andra mässor kan följa i dessa digitalt drivna tider?

Siffror gav några i stort sett positiva svar till WoCs arrangörer, eftersom årets upplaga av mässan toppade 48 000 registrerade deltagare, en ökning med nästan 30 % från förra årets Omicron-höljda event. Det är också bara 6 000 under siffran som registrerades 2020 när Conexpo – och några andra saker – dök upp bara ett par månader bort.

Allmänt trånga mässgångar och utomhusutställningar tycktes också tyda på att under åtminstone några dagar fanns alla ekonomiska bekymmer bortom Las Vegas Convention Centers gränser.

 

Senaste nytt

Atmosfären på WoC 2023 var elektrisk på andra sätt också, med flera tillverkare som lyfte fram sina nya eller utökade linjer av batteridrivna verktyg. Till exempel, Husqvarnas expansiva utomhusmonter visade upp tillbehör till den batteridrivna kapen PACE 94V, inklusive en förhandstitt på dammsugaren DE 120 som planeras att släppas senare i år. Dammsugaren drivs av B750X-batteriet och är designad för en mängd olika tunga applikationer. Dessutom visades i-SERIES 36V-produkter, inklusive den batteridrivna borrmaskinen DM 540i och den batteridrivna dammsugaren DE 110i, som båda är designade för uppgifter i trånga utrymmen. Husqvarna tillkännagav också en uppdatering av sitt Vari-Cut-bladsortiment, designat för att ge högre skärhastigheter och längre bladlivslängd.

Hilti fortsatte också lanseringen av sin 22V Nuron-plattform och tillkännagav att ytterligare 30 produkter kommer att ansluta sig till produktlinjen i år. På listan står 17,4 kg TE 2000-22 bilningsspett, som enligt företaget ger 38,2 Nm slagenergi och upp till 1 800 slag per minut. En Bluetooth-funktion tillåter också användare att aktivera en medföljande dammsugare på distans.

Bosch tillkännagav också planer på mer än 30 verktyg till sin CORE 18V-plattform under 2023, med mer än hälften som ska rullas ut till våren. Mässbesökarna kunde lägga vantarna på många av nyheterna, inklusive 7 kg PROFACTOR 41,28 mm SDS-max och Bulldog SDS-plus 25,4 mm borrhammare, som levererar 9 respektive 2,4 Nm. Båda modellerna har också teknik för kastkontroll, borstlös motoreffektivitet och kan laddas till 80 % på mindre än en halvtimme med Bosch turboladdare.

STIHLs senaste inträde på den batteridrivna arenan är den nya 8,6 lb TSA 230 STIHL Cutquik kapmaskin, som kan förses med upp till 228,6 mm blad för ett maximalt skärdjup på 70 mm. Körtiden är cirka 18 minuter per laddning med det nyligen introducerade A P500 S laminatcellsbatterisystemet. Fler verktyg kommer att läggas till plattformen under de kommande åren, berättade representanter från Stihl.

För att förse alla dessa elektriska prylar på arbetsplatsen med energi kommer Makinex utöka sin närvaro på elmarknaden. Under de närmaste månaderna säger företaget att det kommer att lansera sin 32kW 480V Power Generator. Enligt Makinex VD Amy Col kommer generatorn på 408 kg att ge mindre än 3 % störning, inga transienter eller spänningstoppar vid belastningsavvisning, vilket gör den särskilt attraktiv för slip- och poleringssegmentet.

Utöver sin Charge Pod med flera batterier, arbetar Makinex med att uppdatera den Portable Power Box som gjorde sin USA-debut vid WoC 2019.

 

Andra uppgifter, andra verktyg

Batterier var inte den enda kraftkällan som visades vid WoC 2023. Superabrasive lanserade det senaste tillskottet till sin LAVINA-linje av slipmaskiner med två 762 mm propanmodeller – 14,2 kW L30GS7 och 17,9 kW L30GKS7. Båda erbjuder funktioner som en ny ramdesign för att underlätta bättre kontroll och enklare verktygsbyten, ett förseglat och dammsäkert huvud och lättare remskivor för bättre kraftomvandling.

Ett annat intressant inträde på den alltid fullsatta kvarnmarknaden var Ingyis 813 mm HTG 820RC, med ett kontrollsystem som inkluderar en autopilotfunktion. Fjärrkontroll finns också för Ingyis 711 mm HTG680A och Tank-1500 åkande slipmaskin med en slipbredd på 1 549 mm.

Lissmacs UNICUT 610 hydrauliska golvsåg, med ett högt 2 184 mm blad, gjorde sin globala mässdebut på WoC. Mässan markerade också Lissmacs första stora amerikanska framträdande sedan det tyska företaget ingick ett nytt partnerskap med den New York-baserade diamantverktygstillverkaren DDM Concut.

 

Framtiden

För att vara säker, en produktiv mässa i januari är inte nödvändigtvis garanti för ett bra affärsår. Som den senaste tidens erfarenheter har lärt oss kan något så litet som ett mikroskopiskt virus göra att världen går omkull på ett ögonblick, så det är lätt att föreställa sig vad en intensifierad konflikt i Europa eller utdragen budgetstrid på Capitol Hill kan göra med ekonomin.

Ändå råder det ingen tvekan om att stämningen hos de flesta av dem som lämnade Las Vegas var positiv, och att det fanns mer att se fram emot än rädsla under de kommande månaderna. Och om inte annat så gav WoC 2023 både utställare och deltagare en mycket välkommen positivitet om den amerikanska byggindustrin, plus satte scenen för showens gyllene jubileum nästa år.

”Det har varit fantastiskt”, sa en entusiastisk Larry D'Angelo, försäljningsrepresentant i Houston-området för Syntec Diamond Tools, i en sammanfattning av veckan. ”World of Concrete är tillbaka!”

www.worldofconcrete.com

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×