Arbetsplattformar 2020 – här är årets nyheter

Publicerad 26/2 kl. 13:00

Svensk Rental Tidning lotsar er läsare bland maskiner och tillbehör för arbetsplattformar i Sverige, både nyligen släppta och kommande produkter. Årets nyheter kännetecknas av bland annat telematikprogram, minikranar och stålplankor.

Amerikanska Genie är precis klara med implementeringen av deras nya telematikprogram Genie Lift Connect, som nu blir standard på alla Genie GS saxliftar, Z- och S-bomliftar och GTH teleskoplastare i Europa och Förenade Arabemiraten med en kostnadsfri treårsprenumeration. Det går även att införskaffa telematikhårdvara och en treårsprenumeration för Genie GR- och QS-vertikalliftar, TZ trailermonterade bommar, samt Terex- och Geniebrandade ljustorn.

Genie strävar alltid efter att utveckla innovation med ett syfte, vilket innefattar teknologilösningar som är enkla att använda”, säger Christine Zeznick, Genies produkt- och affärsutvecklingschef för telematik Terex AWP. Med det i åtanke, nu när vår Genie Lift Connect telematikprogram erbjuds som standard, kommer alla leveranser av våra Genie GS saxliftar, Z- och S-bomliftar och GTH teleskoplastare följas av referenser via e-post. Det enda våra kunder behöver göra för att aktivera sina konton är att klicka på länkarna i mejlet för att logga in och ta del av maskindatatransparens med funktionsduglig information direkt.”

Med alarm och instrumentpaneler hjälper programmet lift- och serviceansvariga att hitta lösningar genom att förstå maskinanvändning och att hantera flottor på ett effektivt sätt genom att på distans kunna diagnostisera utrustning och planera preventivt underhåll, allt för att minimera dötid eller kostsamma servicebesök. Svensk generalagent för Genie är Scandlift.

www.scandlift.se

 

Ny vridbar arbetsplattform från Merlo

Merlo släpper en ny 180° vridbar personkorg, 2300 mm bred, för tre personer. Merlos personkorgar kan exempelvis användas som tillval för runtomsvängande eller de flesta konventionella och stela teleskoplastarna med eller utan stödben. Dessa CE-godkänns till respektive maskinmodell i kombination med det svenska BM-fästet.

En av de teleskoplastare som kan kombineras med personkorg är Merlo Multifarmer 40.9 CS-170CVT, som av svenska generalagenten Hüllert Maskin beskrivs som “en teleskoplastare med en traktors fördelar.” Den är inte bara en redskapsbärare utan också en lantbruksmaskin, som med en personkorg kan fungera som materialhanterare. För den användare som inte önskar använda den nya vridbara personkorgen finns som vanligt en fast personkorg, 1200 mm bred för två personer.

www.hullert.se

 

Jekko lanserar minikranen SPX532

Vid utvecklingen av nya SPX532 ville Jekko kombinera all den kunskap och erfarenhet de fått efter att ha varit verksamma i minikranssektorn i över 20 år. Resultatet är en kompakt kran med en bredd på 770 mm i transportläge, en kapacitet på 3200 kg och en lyfthöjd på 17 meter den den hydrauliska jibben. Fokus har legat på användarvänlighet och säkerhet i och med Jekkos radiokontroll som genom displayen ger föraren en överblick över bland annat lyftvärden och stabilitet. Radiokontrollen har 80 meter räckvidd och ger föraren kontroll över kranen direkt från plattformen.

Jekkos kranar kan utrustas med flera olika Plug & Play-redskap för att utföra olika arbetsuppgifter, bland annat deras ovan nämnda hydrauliska jibb, samt vaccuumliftar som kan monteras på bomtoppen eller hängas i vinschen på ett mer konventionellt vis. Även gripverktyg för hantering av exempelvis balkar och rör finns tillgängliga. Alla verktyg går att kontrollera från radiokontrollen.

Jekkos stödbenslösning gör det möjligt för användarna att ställa varje stödben i olika lägen när det är ont om plats. Lyftdiagrammet ställs automatiskt in efter hur stödbenen står. När kranen har alla stödben fullt uppställda så får föraren samma kapacitet runtom kranen tack vare den mittmonterade bommen. Nu finns dessutom möjlighet att köra Jekkos kranar helt på el med hjälp av litiumbatterier, vilket bland annat innebär noll avgaser, låg ljudnivå och låga driftskostnader. Det går även att kombinera diesel- och eldrift på Jekkos minikranar med hjälp av ett powerpack som drivs av en 32 A kabel. Svenska Jekko grundades 2017 och är generalagent för Jekko minikranar i Sverige. Bolaget ingår i Vara Maskinimportkoncernen där även Hüllert Maskin som är generalagent för Merlo teleskoplastare och Ottosson Truck som är generalagent för Hyundai gaffeltruckar ingår.

Jekko har också lanserat den bandgående kranen, JF990, som erbjuder en ökad lyftkapacitet utan att öka dimensionerna på själva kranen. Förutom kapacitet har Jekko med denna nyhet fokuserat på prestanda och innovation.

Dimensionerna 6,75 x 2,14 x 3,45 meter kombineras med en ökad förlängningskapacitet (upp till 41 meter), höjd lyftkapacitet (max 21500 kg) och fördelar i transport. Jämfört med dimensionerna på en billift är JF990 fortfarande en minikran: kompakt med variabel stabiliseringskontroll och dubbla motorer, diesel och elektrisk. Den kan nå 41 meter i höjd vid användning av en hydrauldriven jib och tre manuella förlängningar eller 38 meter med korg, vilket innebär att den kan användas där en billift inte kommer åt.

JF990 använder sig av krok eller vinsch och kan arbeta vertikalt och horisontellt, sträcka sig över och komma runt. Den kan också utrustas med bland annat en hydraulisk plattform för tre personer vid användande av dubbelartikulerande led och en korg för en eller två personer vid användning av jib.

Utan motvikt kan JF990 transporteras på en vanlig lastbil utan en extra tung lasttransport. Denna maskin kan använda en 2,1 ton standardmotvikt för stabilisering på ett 8,5 x 8,5 meter stort område, samt en tre ton extra motvikt som gör att kranen tar upp mindre plats (7 x 7 meter). Demonteringssystemet, ett snabbt och automatiskt snabbkopplingssystem liknande den på större kranar, hanteras fjärrstyrt. JF990 kan användas istället för en stationär tornkran eller en mobil höjdkran men utan att installeras på en billift. Denna bandgående kran är inte beroende av sin billift och når trånga utrymmen.

Jekko har dessutom utvecklat en mjukvara för stabilisering. Varje stödben kan ta vilken vinkel eller förlängning som helst och mjukvaran kalkylerar kontinuerligt arbetstrycket med stödbenens position och lutning i åtanke. JF990 använder sig av en Deutz TCS3.6 L4 55 kW (Stage V, Tier 4) elektronisk dieselmotor och en 13 kW trefas elmotor.

www.jekkosverige.se

 

Ny LW-stålplanka från Layher

Den nya LW-stålplankan från Layher har kunnat göras 10 % lättare tack vare höghållfast stål, tunnare godstjocklek och en ny profilutformning. Stålplankan är kompatibel med tidigare generationens stålplank T4, vilket gör det möjligt att stapla dem vid laghållning eller transport då stålplankan är självlåsande. Plattformsytan förblir jämn även vid användning tillsammans med den äldre stålplankan.

Stålplankan är beroende på längd godkänd upp till lastklass 6 och är typkontrollerad av RISE. Den nya profilen med tvärgående förstärkningar och stansade hål skapar stabilitet och säkerhet. Det nya gavelstycket har förbättrats för ett säkrare och stabilare grepp vid hantering. Den optimerade långsidans profil underlättar vid langning av LW-stålplankan för montage. Precis som tidigare kan gavelstycken placeras över krans. Låsbult kan användas i de stansade hålen. Dessutom tas krafter upp från spännband vid transport. Tack vare en lägre vikt hanteras färre kilo under montage med minskad arbetsbelastning och högre montagekapacitet som följd. Stålplankan uppfyller dessutom fallprov med 100 kg stålkula och är därför godkänd som fallskydd från tak.

www.layher.se

 

Effektiva saxliftar för ojämn terräng från GMG

GMG lanserar sina nya saxliftar GMG 3394-RT-T och GMG 6094-RT för ojämn terräng. Standardfunktioner inkluderar snabba reshastigheter, tyst läge, upp till 1250 kg plattformsliftkapacitet vid full höjd, auto- och manuell nivellering för stödbenen, oscillerande axel, autoselect för fyrhjulsdriven terräng, Kubota-motor och ett flertal skivbromsar. Dessutom medföljer två års garanti.

GMG 3394-RT T (”T” som i ”Tunnel”) kallas av företaget själva för världens snabbaste lift och är specialutformad för tunnelgrävning och bergshantering. Hastighet och lutning är 10 km/h (hopfällt läge), på 4 meters höjd 5 km/h körhastighet med upp till 9° lutning, på 6 meters höjd 4 km/h körhastighet med upp till 8° lutning, på 8 meters höjd 3 km/h körhastighet med upp till 5° lutning och på 10 meters höjd 2 km/h körhastighet med upp till 4° lutning. Arbetshöjden ligger på 11,9 meter, den maximal plattformshöjden på 10 m och liftkapaciteten på 1250 kg.

GMG 6094-RT har en arbetshöjd på 20,1 meter, plattformshöjd på 18,2 m och en kapacitet på 540 kg. Liften har självnivellerande stödben och kan levereras med olika extrautrustning, exempelvis en 230 V generator.

Dessutom lanseras även Manitou 200 ATJ-E elektrisk artikulerad jibb för arbetsplattformar med en arbetshöjd på 20 meter, plattformshöjd på 18 meter, en horisontell räckvidd på 11,57 meter och en plattformskapacitet på 230 kg. Körhastigheten är 5 km/h, arbetshastigheten 0,7 km/h och backtagningsförmågan 45°. Några av standardfunktionerna är däck utan märkning, fyrhjulsdrift och en aktiv oscillerande frontaxel. Som tillval finns bland annat kodad antistart, SMS (”Safe Man System”) och säkerhetssele. Svensk generalagent för GMG och Manitou är Scantruck.

www.scantruck.se

 

SJ9253 RT – en ny saxlift för ojämn terräng från Skyjack

Skyjacks nydesignade och fullvuxna saxliftar för ojämn terräng inkluderar stora plattformar och höga kapaciteter. Dessa maskiner har även axelbaserad fyrhjulsdrift, vilket gör dem lämpade för användning i terräng. Liftarna ingår i Skycoded-systemet, ett reläbaserat kontrollsystem som innehåller Skyjacks färgkodade och numrerade ledningssystem för enkel felsökning och reparation.

Övriga standardfunktionerna innefattar bland annat SmartTorque Steg V dieselmotor, operatörsstyrd låsningsdifferential, begränsad gliddifferens framtill och en stor plattform med optimal frigång över maskinens sida. Några av möjligheterna med Skyjacks saxliftar är bland annat solida däck och 3,5 kW remdriven generator.

 

Haulottes BIM-bibliotek är online

Haulotte har utvecklat ett bibliotek för BIM, Building Information Modeling, för deras maskinmodeller. Proffs inom bygg och infrastruktur kan nu ladda ned BIM-modellerna för att virtuellt hantera projekt.

BIM gör det möjligt att planera, designa och sköta byggprojekt. Tack vare 3D-modellsbaserade objekt kan användaren visualisera sitt projekt i en virtuell miljö. BIM återger digitalt mobila arbetsplattformar och teleskoplastare på en arbetsplats, tillsammans med relevant dynamisk information. Enligt Haulotte hjälper en digital version av en byggnad innan den byggs till att minska risker och utmaningar.

Relevant produktinformation är inbäddad i Haulottes BIM-objekt. Specifikationerna uppdateras kontinuerligt så att projekten hanteras med säker källinformation. BIM-objekten agerar som de skulle ha gjort i verkligheten för att säkerställa en standard för säkerhet, produktion och prestanda. Modellfilerna har tydliga och koncisa parametrar för både minimala och maximala rörelseomfång. Tanken är att användaren på ett enkelt sätt ska kunna sätta varje maskin i flera olika konfigurationer. Med datan kan användaren fastställa vilken liftmodell som krävs på arbetsplatsen och hitta den rätta Haulottemaskinen baserat på deras applikationer.

Haulottes BIM-bibliotek finns på deras hemsidor och på BIMobject Cloud. Biblioteket inkluderar idag åtta modeller: HA16 RTJ PRO och HA20 LE PRO artikulerande bommar, HT23 RTJ PRO teleskopbommar, Compact 10DX/12 DX och Optimum 8 saxliftar, Star 10 vertikal mastlift och HTL 4017 teleskoplastare.

www.haulotte.se

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×