Arbetsplattformar 2023

Publicerad 6/3 kl. 13:38

I SRTs årliga temaartikel gör vi ett tvärsnitt av nyheter som lanserats inom arbetsplattformar. Denna gång är nyheterna bland annat nya litiumbomliftar från LGMG, en spindellift från Leguan och ett hybridkoncept från Bronto Skylift.

Fyra nya litiumbomliftar från LGMG

Ådalen AB är återförsäljare för LGMG i Sverige, och nyligen anlände de första bomliftarna med litiumbatterier till deras lager. De elektriska, raka bomliftarna från LGMG levereras med universella huvudkomponenter, och har förberetts tillsammans med systerbolaget Volvo. Varje lift täcks med elektroforetisk lack för att säkerställa hög korrosionsbeständighet. Detta görs även inuti för att förhindra osynliga rostskador. Arbetshöjden är 22 meter på T20JE, 24 meter på T22JE, 28 meter på T26JE och 30 meter på T28JE. Alla modeller har en kapacitet på 300 kg obegränsad och 450 kg begränsad, och varje bomlift är utrustad med en trippel ingångsport på 2,44 meter som standard. Korgen rymmer upp till tre personer och flera material samtidigt. Liftarna har enligt Ådalen avancerade system på plats för snabb felsökning och enklare manövrering. Batterierna är av hög kvalitet, och modellerna har låga ljudnivåer och uppfyller kraven på noll utsläpp, enligt Ådalen. Med en helt oscillerande drivaxel anpassar sig maskinen till terrängen och upprätthåller markkontakt. Dessutom finns det ett lås på drivaxeln för körning i våt och mjuk terräng. Modellerna har även fem graders lutningsvinkel i sidled på chassit och 45 procent klättringsförmåga, samt fyrhjuldsdrift, fyrhjulsstyrning samt krypning i sidled. Modellerna kännetecknas av dess hjuljustering med enbart en knapptryckning, och dessutom har flera laddningslägen utvecklats inklusive snabbladdning. Batterierna kan tillgodose 2-3 dagars arbete på full laddning, enligt Ådalen, som även erbjuder en femårsgaranti för modellerna. Till hösten kommer Ådalen även att presentera en elsaxlift med superdeck för terrängkörning.

 

Leguan släpper spindellift för terrängkörning

Leguan Lifts lanserar Leguan 225, en terränggående spindellift med hög räckvidd. Modellen kännetecknas av ett larvbandsunderrede med hög profil och snabb förflyttning, och liftens bomkonstruktion är konstruerad för att maximera räckvidden i sidled även på stora arbetshöjder. Kontrollgränssnittet tillåter snabba och smidiga bomrörelser, och den användarvänliga joystickstyrningen gör användningen av bommarna stadig samtidigt som det är lätt att göra samtidiga rörelser. Den maximala arbetshöjden är 22,5 meter, den maximala räckvidden 1,2 meter och plattformskapaciteten 250 kg. Standardutrustning inkluderar Kubota 21 hk diesel + 230 V elmotor; 230 V och USB-eluttag i korgen; automatisk varvtalskontroll; automatisk nivåreglering av stödben; proportionell räckviddsövervakning; elektrisk rotation av arbetskorg; jibb-bom med 120 graders arbetsområde; batteridrivet nödsänkningssystem; markstyrning med integrerad serviceskärm; och signalhorn. Tilläggsutrustning innefattar fjärrstyrning av framdrivning och stödben; LED-arbetsljus; verktygsförvaring i korgen; varningsljus för stödben; tryckslang till arbetskorgen (vatten, luft); motorvärmare; non-marking larvband/däck; smal arbetskorg; samt Leguan-släpvagn. Liftexperten är den svenska återförsäljaren av Leguan.

 

Nytt hybridkoncept, tillbehör och kundportal från Bronto Skylift

I år firar Bronto Skylift 50 år som specialist inom lösningar för arbete på hög höjd. På Bauma introducerade de konceptet Bronto Hybrid Pack, en hybriddriven påbyggnadslift för billiftar. Konceptet gör det möjligt för användaren att arbeta emissions- och oljudsfritt inomhus och utomhus, och baseras på litiumteknologi. Under mässan parades konceptet med arbetsplattformen Bronto S35EM och kördes en hel arbetsdag på en genomsnittlig arbetsplats. Efter godkännande av Bronto Skylifts kundbas och eventuellt fortsatt utvecklingssamarbete kommer konceptet expanderas för att passa andra Bronto-modeller. Målet är att konceptet ska vara tillgängligt som en eftermontering, men eftersom många av enheterna är skräddarsydda krävs en utvärdering från fall till fall.

Andra nyheter är en ny liftkorg för Bronto S70XR. Under Bauma räcktes en S70XR officiellt över till det schweiziska rentalföretaget Maltech. Modellen är vanligtvis byggd på ett fyraxlat chassi med en bruttovikt på under 32 ton, men Maltech valde att lägga till en femte axel och extra vikt. Ett annat önskemål från Maltech var den nya utskjutningsbara liftkorgen, som kännetecknas av en extra bred ingång. När buren är utdragen till full bredd kan det främre räcket flyttas åt sidan. För ökad säkerhet är bomrörelserna endast möjliga när räckena är på plats. Korgbelastningen är 600 kg. Andra alternativ inkluderar bland annat en 2 x 220 graders korgrotation och en löstagbar korgvinsch med 200 kg kapacitet.

Dessutom presenterar Bronto Skylift en ny typ av Volvo-chassi till deras 104 meters Bronto S104HLA. Chassit gör det lätt att köra under både arbetsplatsförhållanden och i vanlig trafik, enligt Bronto Skylift. Även S104HLA med det nya chassit visades upp på Bauma.

Bronto Skylift introducerar också en ny Bronto One-kundportal som ersätter Skyliftfleet. Bronto One är baserad på molnbaserad teknik och har ett öppet gränssnitt för integrering med andra system. Alla Bronto-arbetsplattformar med modem är anslutna till Bronto One. Bronto One välkomnar alla tillverkares enheter och utrustning för att ge användaren en fullständig bild av sin flotta. Bronto One erbjuder även personalutbildningsloggar, material för att lära sig på egen hand, samt tillgång till ett lösningscenter.

 

Nytt från Dinolift och GSR

Zip-Up Svenska AB är återförsäljare av JLG, Dinolift och GSR i Sverige. Den stora nyheten hos Zip-Up är självklart att de tagit över agenturen för JLG, och därmed blir hela JLGs sortiment en nyhet hos distributören.

Hos Dinolift presenteras den nya Dino RXTE, en förlängning av Dino RXT-serien med lätta 4 x 4 bomliftar med tyst drift, noll lokala utsläpp och låga driftskostnader, enligt Dinolift. RXTE stöder det europeiska green deal-målet för att minska koldioxidutsläppen, och precis som på dieselvarianten som kommer att finnas kvar i utbudet kommer Dino RXTE att inkludera två olika arbetshöjdsmodeller på 22 m och 28 m, utrustade med AGM eller Li-Ion-batteripaket. Eftersom det är en helelektrisk, mobil arbetsplattform är det möjligt att använda den i utsläppsbegränsade zoner i städer såväl som inomhus. Det finns enligt Dinolift inga vibrationer i korgen, och en av designprinciperna var att det inte sker någon förlust av kör- eller bomdrifthastigheter jämfört med dieselversionen. RXTE har flera lyftfunktioner tillgängliga för användning samtidigt. Det är också möjligt att justera stödbenen samtidigt som liften rör sig. Elmotorn har en kontinuerlig effekt på 15 kW medan toppeffekten är 20 kW. Tack vare den lätta strukturen och stödbenen kan dessa maskiner tas till områden med belastningsbegränsningar eller där underlaget är mjukt. Nivelleringsförmågan är upp till 13,5 grader med dagens förbättrade stödbensmodell, Dino RXTE kommer också att ha fyrhjulsdrift och tvåhjuls-/fyrhjuls-/krabbstyrning, och strukturen och hydrauliken sammanfaller till stor del med dieselmodellen, enligt Dinolift. Med den totala vikten som är mindre än 5000 kg på 280RXTE med litiumbatteripaket och drygt 5 ton med AGM-batteripaketet kan liftarna transporteras på mindre lastbilar eller i par på standardflakvagn eller i container för längre resor. Baserat på kundundersökningar beslutades det att erbjuda två olika batteriteknologier, det vill säga AGM-batteripaket och litiumversion med högre kapacitet och längre livslängd. Ett bensinaggregat finns som tillbehör för att ladda batterierna. Dieselmodellen kommer att finnas kvar i sortimentet tillsammans med de helt elektriska modellerna.

Dessutom lanserar Dinolift MyDino, en digital plattform baserad på hårdvara och mjukvara från Trackunit, förstärkt av Dinolift med utvecklingsstöd från Trackunit. MyDino ger en inblick i Dinolifts mobila arbetsplattformar via mobilapplikationen eller desktopversionen. Den är designad för slutkund och operatör, fleet management samt teknisk support hos Dinolift, återförsäljare eller teknisk support hos rentalföretag. Med MyDino är det möjligt att spåra plats, ställa in geofencing och övervaka överföringar mellan uthyrningar. Dinolift har lagt till kanaler som övervakas så att det är möjligt att övervaka lastning från fall till fall och överbelastningar, samt utriggare som ställs in av operatören. Att se maskinstatus hjälper enligt Dinolift teknisk support som betjänar kund via telefon. CO₂-utsläpp kan också uppskattas och rapporteras genom motorvarvtal och användning. Alla dessa funktioner är tillgängliga på Dinolifts trailermonterade liftar och spindelliftar. MyDino är tillgängligt på alla nya mobila arbetsplattformar från Dinolift och kommer att vara en standardfunktion i början av 2023. MyDino går även att eftermontera på de flesta äldre Dino-modeller.

I övrigt lanserar GSR en helt ny 27 meters lastbilsmonterad lift som kommer att lanseras framåt sommaren. Den fanns dock tillgänglig att beskåda på Bauma 2022.

 

Nyheter från Sennebogen, Manitou och Platform Basket

Scantruck AB är återförsäljare av Sennebogen, Manitou och Platform Basket i Sverige. Sennebogen lanserar en batteridriven, larvbandsburen teleskopskran, 653 Electro Battery. Den nya 50-tonskranen kännetecknas av ett så kallat Dual Power Management-system, är utrustat med ett batteripaket på 210 kWh och kan köras via batteriet eller genom att samtidigt vara uppkopplad mot nätström. Så fort maskinen är uppkopplad mot nätström så använder den ingående energi till att utföra alla lyftuppgifter, medan överskjutande energi laddar batterierna.

Sennebogen lanserar även teleskopkranen 6103E med lyftkapacitet på upp till 100 ton och en maximal bomlängd på 62 meter. Maskinen kan antingen fraktas komplett (med maxbredd på 3,5 meter) eller med demonterad motvikt och larver (med maxbredd 3 meter). Hytten är tiltbar upp till 20 grader, och det finns kameror monterade såväl baktill som på högersida för att föraren inte ska ha några döda vinklar. Båda lösningarna ingår i standardutrustningen. Dessutom finns belysning monterad såväl på undersidan av bommen som på förarhytten. Maskinen är utrustad med en 6,7 liters motor från Cummins som ger 186 kW och lever upp till de senaste kraven på avgasrening, enligt Scantruck. Modellen har ett nytt så kallat pin boom-system som styrs av endast en hydraulisk kolv och ett låssystem för varje sektion.

Hos Manitou lanseras nu MT625 som eldrivet alternativ. Den eldrivna varianten presenterades som en projektmaskin på Bauma 2019, men nu är det en serietillverkad modell som är klar för att visas upp. På Bauma 2022 visades även den runtomsvängande teleskoplastaren MRT2660. Manitou presenterade dessutom tre eldrivna versioner, 160 ATJE, 160 ATJ+E och 180 ATJE. Denna elektrifiering gör att de kan förbättra korgkapaciteten genom att öka den till 250 kg för 160 ATJE och 180 ATJE. Modellen 160 ATJ+E kvarstår med en oförändrad korgkapacitet, 408 kg.

På Bauma visade Platform Basket upp en uppdaterad version av liften Spider 13.80, som nu kommer med fjärrkontroll som standard. Det innebär att maskinen automatiskt sköter nivelleringen med stödbenen. Platform Basket 15.75 kommer i en ny version, denna gång kallad 15.70. Den är lättare än sin föregångare och har en lyftkapacitet på 230 kg i korgen och en arbetshöjd på 14,5 meter. Fabriken har även låtit sina tekniker se över modellen 18.90 vilket resulterade i att maskinen nu lyfter 230 kg i korgen, jämfört med 200 kg tidigare. Dessutom har driften blivit elektrisk från att ha varit helt hydraulisk. Även den största modellen från den italienska tillverkaren, 43T, har fått ökad kapacitet. Nu kan användaren ta med sig 400 kg upp i korgen, jämfört med 330 kg tidigare.

 

Skyjack lanserar ny pelarlift och bomlift

Skyjack lanserar nu sin pelarlift SJ20 E på den europeiska marknaden. Modellen har 7,94 meters arbetshöjd och elmotordrift, och den nya driften med dubbla elmotorer reducerar antalet hydraulkopplingar med 70 procent och förbättrar arbetscykeln med 30 procent, enligt Skyjack. Detta leder till ett 15 procent lägre koldioxidavtryck jämfört med föregående modeller och är en av de första produkterna i Skyjacks utbud som märks med företagets Eco-logga. Tack vare SJ20 E:s konstanta vridmoment erbjuds upp till 25 procent backtagningsförmåga med 159 kg lastkapacitet. SJ20 E är utrustad med ett integrerat diagnostiksystem som förser användaren, uthyraren eller teknikern med live-information för att kunna läsa av eventuella felkoder, vilket eliminerar behovet av en extern kalibrator eller felkodsläsare. SJ20 E behåller masten i maskinens bakkant vilket ger användaren översyn från körpanelens position. Detta gör även att de styrbara hjulen har utrymme för maximal styrvinkel vilket ger maskinen en inre svängradie som är lika med noll, enligt Skyjack.

Skyjack lanserar även den nya bomliften SJ45 AJ+. Med god fördelning mellan hästkrafter, vridmoment och det högeffektiva hydraulsystemet ger Skyjack SmarTorque-maskinerna samma användarvänlighet och effektivitet som en maskin med större motor, enligt Skyjack. Nytt för denna modell är även den 20 procent reducerade vikten och den utökade korglasten på 300 kg. Modellen är byggd för att möta behoven för en terränggående lift. Med en Kubota D1305 Steg V-motor och Axldrive har modellen fyrhjulsdrift via ett axel- och kardanbaserat drivsystem med oscillerande framaxel som ger en backtagningsförmåga på upp till 45 procent, enligt Skyjack. Funktionen EasyDrive gör att användaren inte behöver tänka på åt vilket håll tornet är vridet då liften anpassar sig. Liksom Skyjacks övriga liftar är denna modell byggd med ett färg- och nummermärkt elsystem, utvecklat med målsättningen att göra liftarna enkla att felsöka och reparera. Tack vare det axel- och kardanbaserade drivsystemet är det dessutom minimalt med hydraulslangar i chassiet.

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×