Atlas Copco gör DrillAir-kompressorerna mer effektiva med steg V-kompatibla dieselmotorer

Publicerad 31/5, 2019 kl. 16:12

Nu har Atlas Copco bytt till dieselmotorer som uppfyller steg V-kraven i sin DrillAir-serie med mobila högtryckskompressorer.

DrillAir-kompressorerna används framför allt inom brunnsborrning och fundamenteringsborrning. Serien innehåller flera stora kompressormodeller med drifttryck på 20–35 bar och flöden på 20,6–42 m3/min.  Atlas Copco har dessutom försett serien med sin nya smarta Xc4004-styrenhet.  Tack vare den tekniska utvecklingen av kompressorerna i kombination med prestandahanteringssystemet AirXpert 2.0 kan borrföretagen både minska utsläppsnivåerna från motorerna och förbättra driftsprestandan.

Det sitter en Scania-motor som uppfyller de senaste steg V-utsläppsgränserna i varje ny DrillAir-kompressor. Endast Y35- och V39-modellerna är undantagna –  de kommer att uppfylla de nya kraven i ett senare skede. De nya motorerna ökar DrillAir-kompressorernas effektivitet med mellan 3 och 4,5 procent.


Effektivare än steg V

I applikationer där bränslekostnaden beräknas per borrad meter är det viktigt att ha marknadens mest effektiva kompressorer för lufttillförseln till borriggarna.  Atlas Copco nöjer sig inte med att införa motorer som uppfyller steg V-kraven. DrillAir-kompressormodellerna V21 och H23 har Atlas Copcos senaste egenutvecklade kompressorelement –  som ökar effektiviteten med ytterligare 2 procent.

Med det patenterade XPR-systemet (Extended Pressure Range) utökas dessutom tryckintervallet för Y35 DrillAir-kompressorn från 15 upp till 35 bar. Därför går Y35-modellen att använda till en mängd olika applikationer och blir en favorit för uthyrningsföretagens genom sin potential att öka deras avkastning på investeringen.

 

Konstruerad för driftsäkerhet

IP67-klassningen av DrillAir-seriens motorer gör det förbättrade och patenterade prestandahanteringssystemet AirXpert 2.0 mer driftsäkert. Färre kopplingar och en mer robust konstruktion skyddar systemet från vibrationer och stötar. AirXpert 2.0 ökar produktiviteten, antingen genom att ge extra flöde eller genom att stabilisera flöde eller tryck.

Styrenheten Xc4004 har en sjutumsdisplay där användaren slipper växla mellan bilder och kan övervaka både tryck och flöde samtidigt. Användaren har också tillgång till en historik med 15 variabla parametrar för full kontroll. Dessutom gör OilXpert det möjligt att övervaka och justera oljetemperaturen och därmed förlänga livet på kompressoroljan. Något som ger en ännu bättre total ägandekostnad.

Den nya IP67-klassade kompressorstyrenheten Xc4004 passar perfekt för tuffa borrapplikationer. Atlas Copco erbjuder även fjärrstyrning via en sekundär skärm som kan anslutas till en borrigg. På så sätt kan operatörerna styra lufttillförseln till kompressorn direkt från användningspunkten.

www.atlascopco.com

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×