Atlas Copco WEDA i dagbrottsguldgruva i Filippinerna

Publicerad 23/12, 2023 kl. 12:43

Atlas Copcos egna distributör i Filippinerna, har levererat två enheter av den nyligen lanserade WEDA D95 och sex WEDA D50N till en stor aktör inom den nationella gruvindustrin. Dessa robusta och pålitliga pumpar arbetar i en dagbrottsguldgruva i Surigao del Norte, i ö-provinsen Caraga, Filippinerna, möjliggör avledning av mark- och avrinningsvatten.

Med en långvarig relation med Power Systems Incorporated, det internationella gruvbolaget är en guldproducent med fokus på miljö och socialt ansvar. Deras lokaler i Filippinerna omfattar en stor dagbrottsguldgruva och en bearbetningsanläggning som möjliggör effektiv utvinning. Då den är belägen i en av de våtaste regionerna i det sydostasiatiska skärgårdslandet, utgör överdriven nederbörd en betydande utmaning för gruvverksamheten. Detta gör avvattningsoperationer avgörande för att uppnå säker produktion med en uthållig och hållbar ekonomisk effekt.

 

Överdriven nederbörd hindrar gruvdrift

Surigao del Norte ligger inbäddat på nästan 262 meter över havet och har ett tropiskt regnskogsklimat. Med en genomsnittlig årlig temperatur på cirka 28ºC vilket är något högre än det filippinska genomsnittet, är denna region ett tropiskt paradis. Surigao del Norte är också känt för sin rikliga nederbörd, då de får cirka 2 953 millimeter (116 tum) nederbörd och upplever nästan 212 dagars regn årligen.

Särskilt under regnperioden, från juni till november, kan klimatförhållandena hindra en smidig utveckling av aktiviteter, vilket påverkar produktionen negativt. Att fånga och ta bort avrinning och grundvatten från gruvplatsen är avgörande för att gruvverksamheten ska leverera ett säkert och ekonomiskt lönsamt resultat. Om det lämnas okontrollerat kan överskottsvatten samlas i gruvan, vilket leder till säkerhetsrisker som översvämningar, instabilitet i sluttningar samt stenfall. Det kan också förorena det omgivande ekosystemet och orsaka allvarliga miljöskador. För att undvika detta använder gruvföretag olika vattenhanteringsstrategier, som att bygga retentionsbassänger, avledningsdiken och pumpstationer för att fånga upp och omdirigera vatten från gruvområdet.

 

WEDA D95 är redo för utmaningen

Flera WEDA D95 elektriskt dränkbara pumpar har utfört den avgörande uppgiften att avvattna verksamheten vid guldgruvan. Dessa pumpar är designade för krävande och tuffa applikationer och kan leverera långvarig prestanda, även under extrema förhållanden. WEDAs avancerade teknik är speciellt framtagen för att minska slitage och leverera konsekvent prestanda under en längre livslängd. Pumpen har ett slitstarkt pumphjul med hög krom och solida omdirigerande hjälpvingar, vilket bidrar till dess exceptionella prestanda. Med hög slitstyrka har de effektivt använts för att fånga upp och avleda mark- och avrinningsvatten innan det kommer in i gruvgropen. Genom att använda nästa generationens pumpar drar gruvbolaget fördelar av en säker och ordnad utvinning av guldmalm.

”Wear Deflector Technology är en anmärkningsvärd fördel hos WEDA D95. Pumpens livslängd är längre tack vare dess innovativa hydraulik, som kan justeras om för att kompensera för eventuellt slitage. Denna funktion har varit avgörande för att välja WEDA D95 för denna utmaning”, säger Alfredo Salvador, Sales Manager vid gruvan.

 

Eftermarknadsstöd i regionen

Från slutkundens tillvägagångssätt för detta avvattningsjobb, de tekniska fördelarna - pumpens hydrauliska prestanda, reparerbara mekaniska tätning, motorkylningsförmåga och förbättrad korrosionsbeständighet - har spelat en betydande roll i att tippa vågen; trots detta har produkttillgänglighet och eftermarknadsstöd haft ännu större vikt. 

”Att uppfylla den erforderliga arbetsplatsen i kombination med produkttillgänglighet och efterföljande support har varit de viktigaste drivkrafterna”, säger Duncan Price, Business Development Manager Dewatering Pumps hos Atlas Copco. ”Power Systems Incorporateds närvaro i regionen, och deras fantastiska tekniska och eftermarknadsstöd som vår partner, har försäkrat lyckad installation, stärkt slutkunden, som numera drar nytta av pålitlig produktion.”

”På grund av produkternas tillgänglighet i fritt lager, den tekniska expertisen, och den praktiska attityden som tillhandahålls av vår nationella exklusiva distributör, Power Systems Inc., så hade kunden inga tvivel om att pröva otestade WEDA D95H, något ohört i den filippinska gruvindustrin innan 2022. Det visar de enorma fördelarna med att samarbeta med ett välrespekterat och professionellt företag som kan tillhandahålla den expertis och stöd som gruvindustrin kräver när det kommer till den oundvikliga uppgiften att avvattna”, avslutar Duncan Price, Business Development Manager Dewatering Pumps hos Atlas Copco.

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×