Avant lanserar unik batteriteknologi och två nya lastare

Publicerad 22/4 kl. 12:55

Att ha egen utveckling och tillverkning av batterier för sina entreprenadmaskiner är unikt. Det är främst de riktigt stora tillverkarna som har kapacitet för det och så Avant Tecno i Finland. I mars samlade Avant Tecno ett 50-tal europeiska journalister för att presentera sina senaste nyheter.

Finska Avant Tecno är inget obekant varumärke på vare sig de svenska eller den internationella marknaderna. Sverige har sedan starten varit antingen den största eller bland de största marknaderna för Avant Tecno.

Företaget Nordfarm Maskin har alltid varit den svenska importören av Avant Tecnos produkter.

 

En föregångare inom eldrivet

Svensk Rentals redaktör hade i mitten av mars möjligheten att tillsammans med en grupp andra svenska journalister besöka Avant Tecnos huvudkontor och tillverkningsanläggning i Ylöjärvi strax nordost om Tammerfors. Resan arrangerades av Nordfarm Maskin. Avant Tecno hade samlat till presskonferens och ett nära 50-tal journalister från hela Europa mötte upp. På agendan stod lansering av två nya 100 procent batteridrivna kompaktlastare samt visning av Avant Tecnos nya tillverkningsanläggning av batterier.

Dagen började med att Avant Tecnos VD Jani Käkelä hälsade alla välkomna. Han inledde med att prata en del om företaget som 1991 grundades av Janis far, Risto. Risto är pensionerad idag men missar trots det nästan aldrig en arbetsdag och närvarade också vid presskonferensen. Jani berättade om den imponerade expansionen av verksamheten sedan starten och som idag omfattas av tre stora fabrikskomplex på hela 61000 kvm produktionsyta. Jani tog också tillfället i akt att berätta om Avant Tecnos kraftfulla satsning på helelektriska maskiner. Företaget är en föregångare inom eldrivet och har sysslat med det i decennier. Ett intensivt utvecklingsarbete pågår ständigt för att dels utveckla själva maskinerna och dels ha full egen kontroll av utveckling och tillverkning av själva batterierna. Jani beskrev också scenariot rent generellt hur branschen som sådan uppskattar att användandet av batteridrivna maskiner kommer att se ut och utvecklas under det närmaste decenniet. Det finns tre möjliga utvecklingsscenarier. Den mest försiktiga prognosen är att cirka 30 procent av flottan kommer utgöras av batteridrivna maskiner inom 10 år. Det andra scenariot är att cirka hälften av alla maskiner är batteridrivna inom 10 år. Det tredje scenariot och som många tror har den största potentialen är att 80 procent av alla maskiner är batteridrivna inom 10 år. Denna omställning kommer naturligtvis att ställa stora krav på tillverkarna inte minst. Avant Tecno är en av de tillverkare av bygg- och anläggningsmaskiner som går i bräschen för den här utvecklingen. Ett bra bevis på det är inte minst deras satsning på egen utveckling och tillverkning av själva kraftkällan, nämligen batterierna i sig. 

 

En ny generation batteridrivna lastare

Men innan vi presenterar Avant Tecnos egen batterifabrik låt oss prata om de två nyheterna som lanserades på mötet. Jukka Kytömäki är Avant Tecnos försäljnings- och marknadschef och var under några år ansvarig för Avant Tecnos satsning i USA. Han var VD för verksamheten i USA men är nu tillbaka som försäljningschef på huvudkontoret. Jukka berättade att Avant Tecno har legat i framkant av utvecklingen av elektriska lastare i decennier. Nu lanserar man nästa generations helt elektriska lastarmodeller, Avant e513 och Avant e527, som kommer att förnya Avant e-serien och ersätta deras föregångare, modellerna Avant e5 och e6. Tillverkningen av modellerna startade i januari 2024. De nya lastarna Avant e513 och Avant e527 är nästan identiska, men den enda skillnaden ligger i batteriernas kapacitet. Avant e513 (13 kWh) är ett bra val för kortvarig kontinuerlig användning på till exempel nötkreatursgårdar, häststallar, växthus eller gör-det-själv och fritid. Avant e527-lastaren (27 kWh) med ett större batteri är idealisk för krävande professionell användning. Bygg- och rivningsentreprenörer kommer att dra nytta av denna modell. De helt elektriska Avanterna är idealiska för arbete i trånga utrymmen på byggarbetsplatser som har strikta gränser för buller och utsläpp. Jukka tryckte alldeles särskilt på Avant e527s förträfflighet i just rivningssammanhang. Den är synnerligen utvecklad just för den här typen av applikationer och lämpar sig mycket väl för invändig total- och renoveringsrivning. Till sin hjälp hade Jukka faktiskt två utmärkta exempel i de finska rivningsentreprenörerna Sakari Haapaniemi från Tampereen Porausteam Oy och Ari Kara från Pohjanmaan Erikoispurku Oy. De berättade båda om hur man satsat på Avants batteridrivna maskiner och på vilket sätt de kunna förbättra sin kapacitet i utförandet och framförallt blivit mera miljövänliga. 

 

En hel arbetsdag på en enda laddning

Fulladdad på morgonen kan Avant e527-lastaren (27kWh) användas en hel arbetsdag. Maskinens maximala drifttid är cirka 6 timmar för medelhögt arbete, medan det för Avant e513 är cirka 3 timmar. Batteriet i båda lastarna kan laddas fulladdat med en snabbladdare på mindre än 1,5 timme, vilket möjliggör långa arbetsdagar.

”Marknaden har i flera år längtat efter helt elektriska lastare som skulle vara mer som diesellastare när det gäller funktionalitet. Fram till nu har drifttid och prissättning varit nyckelfrågor relaterade till elektriska lastare, men med Avants nya e-serie löser vi båda”, säger Jani Käkelä, VD för Avant Tecno.

 

Den förnyade Avant e-serien – några viktiga fakta

• Helelektrisk lastarserie. Noll-emission, väldigt tyst. Låga drift- och underhållskostnader.

• Två modeller: Avant e513 (batterikapacitet 13 kWh) och Avant e527 (batterikapacitet 27 kWh).

• Utmärkt kapacitet i varma förhållanden och hård frost.

• Snabbladdning på under 1,5 timme. Typ 2 laddning, inbyggd 3 kW batteriladdare. Den maximala laddningsströmmen har höjts med 50 % jämfört med tidigare Avant elektriska lastare.

• Två elmotorer: en för drivning av hydraulik och en för extra hydraulik, bom och styrning. Tack vare elmotorn appliceras omedelbart maximalt vridmoment, vilket säkerställer utmärkt dragkraft.

• Det ytterligare förbättrade kylsystemet i motorpaketet håller maskinens värme under kontroll även i mjuk terräng. Ökat belastningsmotstånd vid kortvarigt hårt arbete.

• Den uppdaterade multifunktionsdisplayen ger information om batteristatus, temperatur, strömförbrukning, drifttimmar, extra hydraulikeffekt, underhållsbehov med mera.

• Samma utseende som i Avants dieseldrivna 500- och 600-serielastare.

 

Unik batteriteknik och egen tillverkning

Avant Tecno sysselsätter idag 360 personer. För några år sedan förvärvade man ett stort industrikomplex som ligger alldeles intill den ursprungliga tillverkningsanläggning och granne med det ligger Avant Tecnos egna produktionscentrum för batterier. Här arbetar idag 12 personer med utveckling och tillverkning av batterier. I nuläget finns en produktionslina men i lokalerna finns resurserna att snabbt dubbla tillverkningen och det är något som Jani Käkelä tror kommer att ske inom en ganska snart framtid. Här har Avant Tecnos team utvecklat en helt ny och unik batteriteknik kallad Avant OptiTemp. Bolaget som tillverkar batterierna kallas Avant Power Oy. De nya lastarna är utrustade med Avant OptiTemp-batteripaket (13 kWh och 27 kWh). Den globalt unika batteritekniken tar kapaciteten till en helt ny nivå, och batteriernas energitäthet är bland de bästa i världen. Värmehanteringssystemet hos de patenterade litiumjonbatterierna garanterar samma kapacitet i varma och extremt kalla temperaturer. Flernivåskydd gör Avant OptiTemp-batterier mycket säkra.

 

De svenska experterna på Avant Tecnos produkter

Den svenska importören av Avant Tecnos produkter är Nordfarm Maskin i Norrköping och har så varit sedan Avant Tecno grundades 1991. Nordfarm själva grundades dock redan 1982 och bolaget ägs av Björn Jönsson. Med på resan till Finland från Nordfarm Maskin var företagets VD Bo Åkesson, Petter Hadenius som är Affärsområdeschef Entreprenad, Albin Hillebjörk som är Produktansvarig för Avants kompaktlastare samt Johan Lind som är Produktansvarig för Nordfarms nya agentur, Sany grävmaskiner. Nordfarm var länge den största enskilda marknaden för Avant. Idag ligger man två efter USA. Försäljningen sker genom 43 återförsäljare spridda över Sveriges långa land. All försäljning, support, service och beställning av reservdelar sker via Nordfarms återförsäljare runt om i landet. De förmedlar antingen hela utbudet av produkter och varumärken eller ett utvalt produktområde eller varumärke. Alla Nordfarms varumärken kännetecknas av kvalitet, där Nordfarm tillsammans med sina återförsäljare har målet att alltid leverera en service och support över förväntan.

Avants kompaktlastare är ett utmärkt val i rivningssammanhang och nu i synnerhet när man lanserar sina nya batteridrivna lastare. Man har dessutom över 190 olika redskap och flera av dessa perfekt avsedda för rivningssammanhang. Med de miljömål världen står inför borde det vara en självklarhet att satsa på batteridrivna maskiner som Avant.

www.avanttecno.fi

 

 

Teknisk information

Modell            Avant e513        Avant e527

Volt            44 V        44 V

Kapacitet            13 kWh        27 kWh

Maximal arbetstid*        3 h        6 h

Lyftkapacitet        900 kg        900 kg

Lyftkapacitet I höjd max.        2 790 mm        2 790 mm

Körhastighet, max.        10 km/h        10 km/h

Vikt            1420 kg        1500 kg

Hydraulkap för tillbehör        30 l/min        30 l/min

*Medium utlastningsarbete, utan hydrauliskt verktyg.

 

Laddtider

Modell            Avant e513        Avant e527

Inbyggd laddare 3 kW (standard)    2 h 50 min        5 h 40 min

Snabbladdare 400 V / 16 A (option)    1 h 10 min        2 h 20 min

Snabbladdare 400 V / 32 A (option)    -        1 h 10 min

* Laddningstiden påverkas av rådande förhållanden och temperatur. 

Laddningstiderna anges från 10 % till 80 % av batteriets tillgängliga laddningsnivå (SOC).

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×