Även ytligt kan vara betydelsefullt

Publicerad 31/5, 2022 kl. 14:54

Behandling och renovering av olika typer av ytor har blivit en stor marknad allt sedan början av 1990-talet. Sektorn är stor om man räknar in allt från betongrenovering av broar, viadukter, kajer, parkeringshus med vattenbilningsteknologi till slipning, fräsning, strippning, kulbästring och polering av ytor i trä, betong och terrazzo med mera.

Sverige har ett långt och dokumenterat kunnande inom den här sektorn och ligger nedärvt både bland tillverkarna och entreprenörerna. Conjet och Aquajet Systems utvecklade vattenbilningstekniken som idag används med framgång över hela världen. Företaget HTC Sweden utvecklade en metod som gjorde betonggolven till en slutprodukt genom att med en ny planetarisk metod slipa och polera betongen. Andra svenska tillverkare är Scanmaskin, Hamatic med flera.

 

Störst på ytbehandlingsprodukter internationellt

Husqvarna Construction Products gav sig in i den här sektorn i slutet av 1990-talet genom förvärvet av den australiensiska tillverkaren King Concepts. Man förvärvade också Hagby Asahis egen maskinserie av golvslipar. För några år sedan förvärvade man dessutom HTC Sweden vars produkter idag är helt inlemmade i varumärket Husqvarna. Det senaste stora förvärvet som gjorde Husqvarna till den tveklöst största aktören för olika typer av ytbehandlingsutrustning internationellt var när man förvärvade amerikanska Blastrac med varumärkena Blastrac och Diamatic.

Med Blastracs produkter innebar det att man kraftigt breddade med flera nya metoder för ytbehandling. Det som Husqvarnas sortiment omfattar idag är ett brett sortiment av maskiner och verktyg för så kallad ”Floor Preparation”, vilket innebär maskiner och verktyg för golvslipning i alla dessa former för att avlägsna olika typer av golvbeklädnader, lim, färg, epoxy med mera eller att jämna till ojämna betonggolv. Sortimentet omfattar allt från små enkeldiskade maskiner upp till stora planetariska slipar med fyra sliphuvuden. Serien går under namnet PG och omfattas av hela 23 maskiner med slipbredder från 280 mm till 830 mm. I serien ingår även de ursprungliga HTC-modellerna. PG-serien omfattar totalt åtta planetväxlade modeller varav två modeller är fjärrstyrda. Till detta skall också en kantslip läggas. Dessutom erbjuder man propandrivna modeller som PG 690 Propane samt den nya avskalade och lättanvända modellen PG 830 S.

En annan ny serie för ytbehandling är vad man kallar Beluga-serien som omfattar golvslipar, golvfräsar och golvstrippers, alla med Blastrac Technology. Serien omfattas av nio golvslipar med arbetsbredder från 250 till 780 mm. Till detta skall läggas sju golvfräsar i serien BMP som finns i arbetsbredder frå 215 till 400 mm. De kraftfulla fräsarna bearbetar de tuffaste underlagen effektivt. Till detta skall läggas fyra kraftfulla golvstrippers som effektivt avlägsnar mjuka och sega underlag.

Men det slutar inte här. Med förvärvet av Blastrac har Husqvarna introducerat en metod på den svenska marknaden som inte använts i så stor utsträckning men har varit vanlig sedan länge på många andra marknader som exempelvis USA. På engelska kallas metoden shotblasting vilket på svenska översätts till kulblästring. Husqvarna släpper nu fyra kulblästermaskiner på den nordiska marknad. Kortfattat kan beskrivas att kulblästring innebär att det bearbetande utgörs av små stålkulor som med hög hastighet slår emot golvmaterialet som blästras. Systemet är helt slutet och stålkulorna roteras i maskinen och stöter emot materialet gång på gång.

 

1-8DPF40 KULBLÄSTER

En liten maskin på 122 kg som man kör framåt, ungefär som en barnvagn. Lättmanövrerad, liten och smidig maskin som blästrar upp till 70 M²/H på betong.

 

1-10DS KULBLÄSTER

Den mest sålda modellen i Norden. Med en arbetsbredd på 254 mm och en blästermotor på 11 kW klarar den av upp till 200 m²/h på betong.

 

2-20DT KULBLÄSTER

Med sina 575 kg och blästerhus med dubbla blästermotorer och blästerhjul klarar denna maskin av upp till 450 m²/h på betong.

 

2-48DS KULBLÄSTER

Detta monster på 1350 kg fungerar lika bra på betong som stål. Blästrar upp till 2000 m²/h på betong. Största gå-bakom maskinen i sortimentet. Arbetsbredd på hela 1220 mm.

 

I Blastracs sortiment finns ytterligare modeller och man kan räkna upp till nio olika kulblästerstorlekar för betong och metallunderlag. Ytterligare två modeller för blästring av stål finns i sortimentet samt fyra så kallade Ride-On-Multi-Task-maskiner där operatören sitter på maskinen.

www.husqvarnacp.se

 

Duri verksamma sedan 1961

Företaget Duri erbjuder också en rad olika maskiner och hjälpmedel för effektiv ytbehandling och grundades redan 1961. Åkstripper ADB High-Speed har en extremt robust konstruktion och är byggd för de tuffa uppdragen där hög avverkning önskas. En lite mindre åkstripper är Junior samt de påskjutbara Strato-Mobil IV, Master-Mobil III, multistripper Vario NG, multistripper, Duristripper 2000 och Flexistripper. Till detta ska läggas Duris golvslipar Colobri, Hummel och Super Quadro med flera. Man har också ett antal slipmaskiner för trägolv samt kantslipar med mera. Både Husqvarna och Duri ställer ut sina produkter på mässan DEMCON i november.

www.duri.se

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×