Blir vaccinet vändningen?

Publicerad 1/12, 2020 kl. 10:48

När den här ledaren skrivs är vi med råge inne i den andra vågen av Corona-pandemin. Jag är ingen expert men nog känns det så.

Dödstalen ökar kraftigt igen även om det är på en lägre nivå än i våras. Men vintern är bara sin linda och det är just den här typen av väder som Corona-viruset trivs i. Även om spridningen nu sker bland ungdomar i 20-årsåldern har smittan letat sig vidare till äldreboendena igen och vi vet vilka stora risker det innebär. Inte kunde vi tro att det skulle utveckla sig så här när vi hörde de första rapporterna om spridningen i Kina i början av året. Men i Kina har spridningen avstannat ganska ordentligt. När hela världen igen har stängt ner så öppnar Kina upp. När den här ledaren skrivs är det bara några dagar till att mässan Bauma China öppnar upp i Shanghai. Mera än 2800 företag kommer att ställa ut på mässan. Man har naturligtvis strikta restriktioner hur utställare och besökare kan röra sig på mässan och man bedömer att besökarna till största delen kommer att vara kineser. Man uppskattar att besökarantalet kommer att landa på runt 130 000 personer. Senast då mässan arrangerades i 2018 kom över 212 000 besökare så pandemin ger avtryck. Men när skillnaden ändå är så pass stor ifråga om smittspridning i Kina och övriga världen undrar man ju om inte pandemin startade betydligt tidigare i Kina än slutet av 2019? Den har klingat av ganska ordentligt i Kina medan resten av världen har lång väg kvar mot ett tillfrisknande. Dock verkar Kina och många andra länder ha en betydligt tuffare strategi när det gäller att spåra viruset. Testerna har i och för sig kommit igång på bred front i Sverige men det är fortsatt inga krav på munskydd. I Kina mäter man temperaturen på folk som besöker varuhus, restauranger och andra offentliga inrättningar. Exempelvis kommer besökarna på Bauma China få tempen kollad innan de kommer in på mässan. Har man feber är det bara att vända och gå och hoppas på att man inte blir anmäld.

Det är svårt att veta vad som är det optimala sättet att angripa den här pandemin men dödstal på över 6000 personer med en population på drygt 10 miljoner är en riktigt hög siffra som fortfarande stiger.

Nåväl, låt oss prata om något annat. Vi börjar nu få rapporter från flera tillverkare som vittnar om ordentliga minskningar i omsättningen sedan pandemin startade, exempelvis Wacker Neuson och Hilti. Men det är ojämnt, andra tillverkare säger att försäljningen gått ner men att det inte är alarmerande. Skillnaden mellan andra och tredje kvartalet är att minskningen tydligt lindrats i det tredje kvartalet. De entreprenörer vi pratat med säger att sysselsättningen är tillfredställande i alla fall vad gäller ROT-jobben. Men när det gäller nybyggnationer är det mera svajigt från region till region. Entreprenörerna och även maskinuthyrningsföretagen har bromsat nyinvesteringarna tillfälligt även om behovet finns. Man försöker i det längst klara sig med den utrustning man redan har. Dock ligger nivån på uthyrning av maskiner tillfredställande säger många uthyrare. Behovet att hyra finns då det fortsatt finns att göra för entreprenörerna. Regeringens olika stödpaket har haft bra effekt men hur länge räcker pengarna?

Jan Hermansson, Redaktör
jan.hermansson@svenskrental.se

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×