Bosch Power Tools firar 50 år med batteriinnovation

Publicerad 23/12, 2019 kl. 13:03

För 50 år sedan lanserade Bosch Power Tools marknadens första batteridrivna elverktyg: en häcksax och en borrmaskin med batteri som man hängde över axeln.

Batteriet var ett bly-gelbatteri på 12 volt som påminner om dagens bilbatteri som vägde hela 5,5 kg. Med detta batteri kunde man använda häcksaxen i en timme och klippa en häck på upp till 20 meter, sedan behövdes batteriet laddas i sex till åtta timmar.

”Vår batterikompetens har varit utgångspunkten för innovationer under de senaste årtiondena”, säger Henk Becker, vd Robert Bosch Power Tools GmbH. ”Vi har format branschens tekniska utveckling och fortsätter att vara pionjärer. Vi tillhandahåller de minsta och mest effektiva batterierna som på sikt ska ersätta kabeldrivna elverktyg helt. Sladdlösa elverktyg underlättar arbetet för våra användare – i hem och trädgård, i verkstäder och på byggarbetsplatser.”

 

1974

Knapp fem år efter sin första lansering av batteridrivna verktyg lanserade Bosch det första verktyget med ett inbyggt batteri – en grässax för gör-det-självare. Verktyget hade en klippbredd på 80 mm och kunde användas för att klippa mindre gräsytor och buskar i cirka 45 minuter på en enda laddning. Unikt för verktyget var en ny battericell-teknik då grässaxen drevs av ett torrbatteri som bestod av nickel-kadmiumceller. De viktigaste fördelarna var att batteriet hade hög energitäthet och lång livslängd. Batteriet kunde laddas om hundratals gånger, något som uppskattades av Boschs användare. Den sladdlösa grässaxen öppnade upp för en marknad av batteridrivna elverktyg och trädgårdsredskap i Tyskland 1974 och batterisortiment hos Bosch utökades snabbt. 

 

1984

Under 1984 introducerade Bosch världens första batteridrivna borrhammare för professionella - GBH 24 V. Med GBH 24 V kunde professionella hantverkare arbeta mer flexibelt, med bättre effekt och högre kapacitet. Verktyget drevs av ett torrbatteri med 20 nickel-kadmiumceller som genererade en hög avverkning, på en laddning gick det att borra över 60 hål. 

 

1988

År 1998 presenterade Bosch två batteridrivna borrskruvdragare för professionella, en på 14,4V och en på 12V som drevs med en ny kadmiumfri battericellteknik. Batterierna av nickelmetallhybrid var betydligt lättare och mer kompakta än de vanliga nickel-kadmiumbatterierna, samtidigt som de hade högre kapacitet. Till exempel hade ett 2,0 Ah-batteri med nickel-metallhybridteknik samma lagringskapacitet som ett 2,0 Ah-batteri med nickel-kadmiumteknik, men var även 20 procent lättare och en tredjedel mindre.

 

2003

Bosch släppte det första elverktyget med ett litiumjonbatteri – den batteridrivna skruvdragaren Ixo. Verktyget har sålts i mer än 18 miljoner exemplar. Litiumjontekniken användes tidigare endast i mobiltelefoner. Den största delen av batterienergin kunde vara tillgänglig upp till ett helt år utan att verktyget användes. Battericellerna var dessutom upp till 40 procent lättare än vanliga nickel-kadmiumceller. Ixo vägde endast 300 g.

Batterierna utvecklas ständigt och blir mer kompakta och effektiva. ProCore 18V-batteriserien är ett exempel på Bosch senaste och mest kraftfulla batterier tack vare förbättrad celldesign och överlägsen värmehantering. Trots en kompakt storlek och låg vikt ger ProCore 18V upp till 90% mer effekt jämför med traditionella 18-volts-batterier.

“Innovationer som ProCore 18V kommer att föra vår verksamhet framåt”, säger Henk Becker. ”Med 50 års batterikunskap utökar vi ständigt våra batterisystem för att kunna erbjuda våra användare flera nya innovationer som ska uppfylla deras behov.”

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×