Branschen möts på Rentaldagen

Publicerad 23/5 kl. 10:51

Den 25:e april bjöd Rentalföretagen in till deras årliga evenemang Rentaldagen. Eventet bjöd på flera givande föreläsningar, presentationer av föreningens samarbetspartners och välkomnandet av en ny styrelse.

Branschorganisationen Rentalföretagen har som målsättning att förena krafterna inom rentalbranschen, och representerar idag över 90 medlemsföretag med en gemensam omsättning på cirka 18 miljarder kronor. Rentaldagen är ett återkommande evenemang i deras verksamhet, där årsstämman hålls och där medlemmar och partners bjuds in för att lyssna på föreläsningar, ta del av nyheter och få chans att nätverka. I år hölls Rentaldagen på Quality Globe Hotel i Stockholm. Dagen inleddes med årsstämma för alla uthyrningsmedlemmar under morgonen, och kort därefter bjöds såväl medlemmar som partners in för att ta del av evenemanget.

 

Rentalföretagen får ny styrelse

Speciellt för i år var att organisationen fått en helt ny styrelse. Bodel Blom avgår som ordförande och avtackades uppe på scen med tårar och applåder – och en gåva i form av en personlig skyddshjälm från Rentalföretagen. Ny ordförande blir Johan Bång från InBy Rental. Övriga styrelsemedlemmar är Helena Larsson från Lyft & Byggmaskiner som är vice ordförande, samt Michaela Högberg, Cramo Group; Jessica Huhtala, Mälarlift i Västerås; Mikael Nilsson, Skanska Rental; Thomas Sandberg, Borås Maskinhjälp; och Wilhelm Törnqvist, Renta. Suppleanter är Eric Nordin, Ramirent; Thomas Gillstedt, Frentab; och Joakim Dahlgren, Perssons Hyrmaskiner. I samband med presentationen av styrelsen avtackades även tidigare styrelsemedlemmar Mathias Boström från Ramirent och Lars-Göran Olsson från Lambertsson Sverige.

 

Föreläsning om makroekonomi

Därefter hölls en föreläsning om makroekonomi av Andreas Wallström, prognoschef och Sverigechef för makroanalys på Swedbank. Han har en flerårig erfarenhet av makroekonomisk analys och har tidigare arbetat på Finansdepartementet, EU-kommissionen och som chefsanalytiker på Nordea. Han berättade om att det ekonomiska läget just nu är tufft – men att det finns hopp. Trots det oroliga världsläget är den ekonomiska påverkan inte stor globalt sett; exempelvis går exporten i Sverige väldigt bra med rekordhöga nivåer i volym, och investeringar i näringslivet och offentlig sektor är också höga. Däremot har hushållen det tufft, för att inte nämna att bostadsbyggandet har rasat. Bidragande faktorer som påverkar läget i Sverige är bland annat svenska hushålls räntekänslighet med skulder som kostar, samt penningpolitiken i Sverige som får en omedelbar effekt.

 

Medlemmarna får tycka till

Efter föreläsningen diskuterades styrelsens kommande arbete, som bland annat kommer att handla om att fördjupa relationen med omvärlden, förankra arbetet genom att till exempel komma överens om regler och utveckla dessa, samt att höra medlemmarnas egna tankar om vad som kan förbättras. Kort därefter följde en enkätundersökning om medlemsnyttan där alla med hjälp av sina mobiler kunde rösta och svara på frågor i realtid. En frågeställning var bland annat hur Rentalföretagen kan göra medlemskap mer attraktivt för uthyrare, vilket medlemmarna kunde svara på och vars svar direkt syntes på storskärm. Det öppnades även upp för gruppdiskussion för alla deltagande bordsvis.

 

Presentation av partners

Rentaldagen bjöd även på presentationer av föreningens partners. Först ut var Patrik Björk och Jonas Ström från Pa-So Produkter som berättade om några av deras produkter, däribland deras nya svarta arbetsbockar.

Dagens andra gäst var Checkproof, ett företag som erbjuder digitala lösningar för hantering av underhåll, hälsa, säkerhet och kvalitet. För just rentalbranschen erbjuder de möjligheten att digitalisera leverans- och returkontroller, vilket Checkproofs Maria Lingberth och Gustav Levin demonstrerade via mobil på storskärm.

Sist men inte minst gästades Rentalföretagen av Stefan Svensson, vd för Sahlins, ett företag som tillverkar och säljer produkter och metoder för kabelnätsbyggnation.

 

Medlemsförmån från Samköpsgruppen

Under dagen presenterades även en speciell medlemsförmån under regi av Samköpsgruppen, ett företag som tillgodoser medlemmar med olika typer av branschavtal. Alla medlemmar tar per automatik del av gruppens köpkraft, och användaren kan därmed ta del av olika rabatter, tjänster och förmåner på deras hemsida i inloggat läge. Kenny Strömberg och sonen Emil Strömberg visade upp några av leverantörerna på hemsidan, däribland Såifa, Tele2, Swedol och International Diesel Service.

 

Ny praxis för säkert hissarbete

Samma dag som Rentaldagen ägde rum lanserades även en ny branschpraxis för ett säkrare hissarbete. Praxisen kallas ”Behörig hisstekniker” och har utvecklats för att höja den generella utbildningsnivån för montage av bygghissar och bidra till en säkrare arbetsmiljö för alla inblandade. Thomas Sandberg från Rentalföretagens hissutskott berättade om vad praxisen mer exakt innebär. I korthet fastställer praxisen utbildning med tydliga utbildningskrav, teoretisk kunskap och praktisk träning; säkerhet; och en checklista vid egenkontroll för att säkerställa att rätt kunskapsnivå finns. Kort därefter öppnades det upp för frågor, och ett av samtalsämnena var föga förvånande den tragiska hissolyckan i Sundbyberg där fem personer miste sina liv.

 

Inspirationsföreläsning som avrundning

När programmet var avslutat avrundades dagen av Rentalföretagens vd Monika Rubensson, samt styrelsens nya ordförande Johan Bång som även passade på att tacka för förtroendet. Därefter hölls en föreläsning av inspirationstalaren Kjell Dahlin som är fil kand i retorik med 25 års erfarenhet av kommunikationsfrågor i näringslivet. Redan några minuter in hade han fått publiken skrattande och energiska, med roliga anekdoter ur sin karriär under huvudtesen att ”allt kommunicerar, alltid – vad kommunicerar du?”

Efter en lång och givande dag med mycket kunskap, inspiration och nätverkande, fick deltagarna en liten paus innan kvällens festiviteter väntade, med fördrink och en efterlängtad middag.

www.rentalforetagen.se

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×