Bygg-Ström, mycket mera än skarvsladdar och eldon

Publicerad 1/9, 2022 kl. 15:35

Nu satsar Bygg-Ström på kraftfull breddning av sortimentet gentemot rentalkunderna. Man är fortsatt experter på alla typer av byggel men idag finns som mycket mer i sortimentet som produkter för belysning, värme, klimat, och övriga verktyg.

Företaget Malmbergs är ett gediget och välbekant varumärke inte bara i Sverige utan även internationellt och grundades redan 1916 som ett installationsföretag. Men den här artikeln handlar egentligen inte om Malmbergs utan om det varumärket Bygg-Ström. Men det är svårt att berätta om Bygg-Ström utan att samtidigt nämna Malmbergs. Vi ska återkomma till Malmbergs lite senare i artikeln.

 

Bygg-Ström erbjuder allt vad byggaren behöver

Svensk Rentals utsända hade förmånen att få träffa Malmberg Elektriskas CEO, Johan Folke, och Bygg-Ströms produktområdeschef, Gustaf Sandström, vid Malmbergs och Bygg-Ströms huvudkontor i Kumla på försommaren.

”Bygg-Ström ska vara ett varumärke som erbjuder allt vad byggaren behöver, antingen att de köper via våra butiker eller hyr via maskinuthyrare”, säger Gustaf Sandström.

Gustaf har lång erfarenhet inom produktsektorn och har arbetat på Malmbergs i flera omgångar och kom tillbaka till företaget precis innan pandemin bröt ut.

”Det var väl lite dålig tajming att precis komma tillbaka till Bygg-Ström när pandemin bröt ut vilket gjorde att det var svårt att resa runt och träffa kunderna. Men det var ju inget som någon kunde ha förutspått”, säger Gustaf.

Men under pandemin har man haft tid att se över sitt sortiment och bredda produktutbudet så att det svarar upp mot behoven ute på marknaden.

 

Brett sortiment

Bygg-Ström har idag ett stort och brett sortiment av produkter som man har samlat i en egen katalog på över 200 sidor. All information finns också digitalt på nätet. Sortimentet spänner över ett stort antal av olika byggplatscentraler, en stor mängd av olika typer av eltillbehör, kablar och kontakter i alla dess former, mobila laddboxar för eldrivna bilar och maskiner, arbetsplatsbelysningar i alla dess former som kabelanslutna till laddningsbara samt belysningsmaster, olika typer av värmare som är el- eller dieseldrivna, ventilationsfläktar, avfuktare, länspumpar, frostvakter med mera. Till detta skall läggas ett brett sortiment av arbetskläder, olika typer av skydds- och brandskyddsutrustning och en mängd olika små och stora verktyg, maskiner och andra utrustningar. I Bygg-Ströms sortiment finns över 10 000 artiklar.

”Bygg-Ströms sortiment handlar idag långt ifrån om bara elutrustning och skarvsladdar och vi bygger hela tiden ut vårt sortiment”, skrattar Gustaf.

Om Malmbergs främst vänder sig till industri- och installationsbranschen så vänder sig Bygg-Ström helt och hållet till bygg, anläggning och rental. Målet är att fortsätta bygga upp sin närvaro ute hos maskinuthyrarna och idag har man avtal med Renta och Ramirent.

 

Fullskaligt handelshus

Bygg-Ström startades 1988 i Kumla och firar därmed 35 år under 2023. Men allt började med att Jan Folke, Johan Folkes pappa, förvärvade företaget Malmbergs 1979. Malmbergs startade i Kristinehamn som ett installationsföretag redan 1916. När Jan Folkes tog över bolaget fortsatte man under några år under 1980-talet att arbeta med installationer men med tiden började man även satsa på agenturprodukter och importerade bland annat elmotorer från Östeuropa och Hallogenstrålkastare från Italien. Med tiden utökades sortimentet kraftigt och idag är man ett handelshus som köper produkter och komponenter från hela världen. En stor andel av färdiga produkter och komponenter kommer från olika länder i Asien. Därav har man sedan en tid tillbaka ett dotterbolag i Hong Kong och ett underkontor i Shenzen som administrerar inköpen från tillverkare i Asien.

När man tittar på produkt portföljen för Bygg-Ström handlar det primärt om tillverkare i Europa.

Malmbergs har alltid haft som grund att satsa på utveckling av egna märkesvaror, EMV, genom att öka integrationen bakåt i tillverkningsledet med investeringar i såväl produktutveckling som design.

I Kumla sker idag en hel del sammansättning och montering av komponenterna samt specialtillverkning av olika typer av exempelvis elcentraler med mera. De färdiga produkterna anpassas till den nordiska marknaden och säljs till förutom Sverige även Norge, Finland och Danmark. Även Bygg-Ströms produkter säljs i samtliga nordiska länder men även till flera andra länder i Europa och målet är att utöka exporten. I synnerhet vill man öka exporten till hela Europa av de egentillverkade produkterna. Hela koncernen sysselsätter idag 170 personer.

I Norden säljs Bygg-Ströms produkter på främst två sätt. Antingen genom Malmbergs egna butiker där Bygg-Ströms produkter har en egen avdelning. I Norden finns idag 37 egna butiker varav 25 i Sverige från Malmö i söder till Umeå i norr. I genomsnitt har varje butik ett sortiment av 2500 olika produkter på lager.

”Våra egna butiker är väldigt viktiga och här kan vi visa stora delar av vårt sortiment. Kontinuerligt ökar vi på med nya egna butiker vilket är en viktig väg för oss att växa”, berättar Johan Folke.

Men försäljning av Malmbergs och Bygg-Ströms produkter sker också via ett nät av grossister samt via sin egen webbutik.

 

Komplett byggmaskinleverantör

Som Gustaf nämnde ganska tidigt vid Svensk Rentals besök vid Bygg-Ströms kontor i Kumla var att Bygg-Ström inte längre handlar om bara elkomponenter och skarvsladdar. Det märks väldigt tydligt i Bygg-Ströms satsning på den senaste tiden. Förutom att kunna leverera allt som har med byggel att göra så finns en rad andra produkter som passar perfekt för exempelvis rentalkunder. Det handlar exempelvis om dräneringspumpar för byggen, utrustning för luftrening, ventilation och värme på byggarbetsplatsen, arbetsplatsbelysning i alla dess former och numera även ett stort sortiment av belysningsmaster från fem till nio meter i höjd, stegar och på sikt kommer man även att börja satsa på arbetsplattformar med mera.

”Bygg-Ström strävar efter att bli den optimala partnern till rentalkunderna”, avslutar Gustaf.

www.bygg-strom.se

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×