Byggel 2023

Publicerad 16/11, 2023 kl. 10:40

En säker arbetsplats kräver ofta en god tillämpning av belysning, särskilt i ett land som Sverige med få soltimmar under större delar av året. I år släpps flera nyheter inom byggel, alla utformade med målsättningen att hålla arbetet säkert, effektivt och upplyst.

USB-ficklampa och power supply från Milwaukee

Milwaukee lanserar en USB-uppladdningsbar ficklampa med justerbar ljusstråle på upp till 2000 lm. Den är IP66-klassad och klarar fall från upp till två meter. Den har fyra ljusstyrkelägen – låg, medium, hög och boost från 100 till 2000 lm – och ett fokusjusteringsreglage som enligt Milwaukee ger snabb och enkel justering av ljusstrålens storlek och intensitet samt möjlighet att maximera drifttiden. Ficklampan har skjutfokusering och en räckvidd på upp till 200 m. Ficklampan drivs av ett RedLithium USB 3.0 Ah-batteri som kan laddas med USB-C-kabel från en USB-strömkälla eller nätuttag. Milwaukee lanserar även en batteridriven MX Fuel-power supply för byggarbetsplatser där det saknas tillgång till elektricitet. Produkten levererar en toppeffekt på 3600W och en kontinuerlig effekt på 1800W med en ren sinusvåg. Produkten är kompatibel med alla MX Fuel-batterier, och användaren kan fördubbla drifttiden genom att använda två batterier istället för ett. Användaren kan även spåra, hantera och låsa sin power supply från mobil via One-Key.

 

TSR-Elsite utökar utbudet efter Spine-förvärv

TSR-Elsite utökar sitt produkterbjudande i och med sitt förvärv av Spine Networks. Systemet Spine är en lösning för övervakning och hantering av elsystem i realtid. Systemet samlar in data från byggarbetsplatser och utfärdar varningar om potentiella problem. Det är utrustat med sensorer som övervakar lastfördelning och erbjuder miljövänliga val och info om projektets koldioxidavtryck. Systemet kan även användas vid planering av elnät för rental- och byggföretag. Spine är en uppkopplad energimätare som mäter den förbrukade energin samt ger info om energimängdens fördelning mellan respektive fas via en molntjänst. Detta gör det möjligt att upptäcka och förhindra problem så att de inte skapar driftavbrott. Spine kommer att levereras i olika utföranden: Plug & Play med påmonterade kontaktdon i olika storlekar; inbyggt i TSR-Elsite-byggcentraler; samt som retrofit-kit som användaren själv bygger in i sina elcentraler. Med öppna API:er kan enhetens info sammanlänkas med rentalföretagens kundsystem. TSR-Elsite kommer även att erbjuda traditionell elektrifieringsplanering av byggarbetsplatser på omfattande projekt som exempelvis involverar stora sjukhus, hotell och varv.

 

Undercentraler, elväskor och mycket mer från Holte

Holte släpper flera spännande nyheter, däribland undercentraler i skåp (16-63A) framtagna i samarbete med uthyrare, byggare och återförsäljare. De är närproducerade och utformade för att tåla ett tufft klimat. Slutmontage sker i Holtes egen fabrik, och alla produkter är funktions- och elsäkerhetsprovade. Sortimentet kan även anpassas efter önskemål. Centralerna är utrustade med flera jordfelsbrytare och automatsäkringar för att minimera onödiga driftstopp. Det finns även en Compact-serie med färre antal jordfelsbrytare och uttag. Holte släpper även nya elväskor (16-32A / 400V). De är tillverkade i miljömässig och vädertålig Magnelis-plåt som har en korrosivitetsklass som motsvarar rostfritt C5. Plåten tillverkas och lackeras i Värnamos närområde för att minimera miljöpåverkan, och därefter monteras centralerna i Holtes fabrik. Produkterna funktions- och elsäkerhetsprovas innan leverans. Holte lanserar dessutom en robust och svensktillverkad belysningsmast, Sky 7m 4 x 240W LED, som dessutom inkluderar ett astronomiskt tidsur. Övriga nyheter från Holte är bland annat värmeprodukter för hetvatten och el, LED-slinga som går att sammankoppla (150 m), komplett 48V-belysningssystem med Plejd-styrning, avfuktare och lufttransportörer, med mera.

 

Flimmerfria byggbelysningen Halo från Amiga

S-Line 48V DC från Amiga är en belysningslösning för olika typer av projekt. Den nya Halo är en flimmerfri och snabbinstallerad slinga som är fäst vid en aluminiumprofil för att maximera ljusspridning. Användaren kan fästa Halo i en fördragen RKUB-kabel i taket med Wago snabbfäste. I en pall får man plats med sju gånger fler Halo än en traditionell bojlampa, enligt Amiga. Övriga fördelar är effektivare transport; förenklad montering, hantering och förvaring; och en robust konstruktion som tål tuff hantering och blöta förhållanden. Det går att dimra och styra belysningen på byggarbetsplatser under kvällar, nätter och helger för att visa hänsyn till byggarbetsplatsens grannar och spara på energikostnader. Fem punkter som Amiga lyfter fram som argument till att använda 48V-belysning inkluderar en säker installation; kostnadseffektivitet då användaren kan ha belysning i alla rum och korridorer till en låg driftskostnad; enkel installering då användaren bara behöver hålla ordning på plus och minus; och att RKUB-kabeln kan gjutas in i betong, klämmas mellan reglar, monteras i befintliga takdosor, med mera.

 

Nya byggstriptillbehör och trappcentraler från Bygg-Ström

Bygg-Ström presenterar flera nyheter för hösten 2023. Dessa inkluderar flera praktiska tillbehör till Bygg-Ströms byggstrip som kommit att bli en populär produkt. Sedan tidigare har Bygg-Ström presenterat flera tillbehör med förgreningar, batteribackup och korta slingor. Nu finns även utrymningsslinga i grönt ljus, vilket kompletterar helheten i produktserien. På byggkraftssidan har Bygg-Ström lanserat nya trappcentraler, som utmärker sig för sin smidighet vad gäller storlek och vikt. Det går att stapla dem vid både användning och förvaring, och produkten går även att vägghänga. Inom klimatkategorin har Bygg-Ström bytt sitt sortiment av avfuktare till en ny modellserie. Denna serie har enligt Bygg-Ström en hög kapacitet och energieffektivitet. Modellerna är numera i plåt samt i en utformning med större hjul för förenklad förflyttning. Utöver dessa egenskaper är handtaget vikbart för smidig förvaring vid transport. Eftersom att handtaget är vikbart så går produkten att stapla vid längre förvaring.

 

Mast med ultraasymmetrisk ljusbild från El-Björn

El-Björn presenterar sin Digitower 173 600lm 1200W, en mast med uppkopplad ljusstyrning och Dark Sky avbländande armaturer. Masten inkluderar även ett Triple Drop Prevention säkerhetssystem. Modellen använder sig av en hybridoptik som kallas ultraasymmetrisk ljusbild, vilket innebär att armaturerna kan riktas mot marken och samtidigt kasta ljuset framåt. Det ger hög ljusstyrka på långt avstånd samt minimal bländning, enligt El-Björn. Masten har en roterbar krona, justerbara och ergonomiska handtag, och låsbart regn- och stötskydd för instrumentpanelen. Övriga funktioner är jockeyhjul, vajerskydd, samt elvinsch och manuell dubbelvinsch. Det finns även smörjnipplar och gaffelhål på 160 x 80 mm. Masten klarar vindlaster på 30 m/s. Nattsänkning av ljus minimerar störning i trafik och bostadsområden. Det är möjligt att styra, dimra och schemalägga belysningen på distans via EB Solution-plattformen, samt minimera energianvändningen. Modellen har även en kompakt design, samt ljusstyrning med Plejd och ljussensor. Den kompakta designen resulterar i 46 procent mindre lagringsutrymme jämfört med tidigare generationens mast.

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×