Dags för EXPOLIFT 2023

Publicerad 1/9, 2023 kl. 14:07

Äntligen är det dags för den första nordiska branschmässan för accessutrustning i alla dess former, Expolift 2023. Mässan går av stapeln den 14-15 september på Inframässan i Bredden norr om Stockholm.

Det tog ganska lång tid att sjösätta nya branschmässan Expolift. I de första planerna skulle den ligga på hösten 2020. Men vi vet alla vad som hände och en pandemi omkullkastade planerna. I hopp om att Covid skulle blåsa över hyfsat snabbt flyttades mässan till hösten 2021. I takt med pandemins acceleration flyttades den till 2022 för att slutligen flyttas till 14-15 september, 2023.

 

Allt inom accessutrustning

Och här står vi nu, i startgroparna att arrangera Sveriges och hela nordens första renodlade branschmässa för accessutrustning.  Arrangör är företaget SCOP AB som sedan 2001 ger ut branschtidningen Svensk Rental. Under åren har vi som publicist märkt hur accessutrustningsmarknaden kraftigt växt i omfattning från år till år. Produkterna och modellerna har breddats snabbt och användningen har ökat inom många olika sektorer. Idag finns en rad olika tillverkare och leverantörer. Vår bedömning redan för några år sedan var att det fanns underlag för en egen branschmässa för den här typen av utrustning.

 

Och vilka produkter pratar vi då om när vi skriver accessutrustning?

Den kanske mest omfattande produkttypen inom segmentet accessutrustning är liftarna. Här finns mängder av olika typer av liftar som bomliftar, saxliftar, pelarliftar, spindelliftar, glasliftar, släpvagnsliftar, lastbilsmonterade liftar med mera. Sedan har vi kranarna, stora som små och här har framförallt minikranarna haft en snabb framfart i Sverige. Men här finns också de stora mobilkranarna, släpvagns- och trailerkranarna som ökar i Sverige. De stora mobilkranarna har fått konkurrens av mindre och kompakta kranar som kan ta sig in i trånga utrymmen och som är lätta att etablera. Till detta skall även teleskoplastarna läggas som idag även kan lyfta personer i sina korgar. Till accessutrustningen hör naturligtvis även olika typer av materiallyftar och andra hjälpmedel som underlättar arbetet på arbetsplatsen. Hit hör också person- och materialhissarna, klätterställningar, arbetsplattformar, traditionella byggställningar samt rull- och hantverkarställningar med mera. En annan viktig aspekt vid arbete med utrustning på hög höjd är fallskyddet och framförallt utbildning hur man använder all typ av accessutrustning. Något som drivit på utvecklingen av olika typer av accessutrustningen är dels behovskraven och nya regelverk. Här spelar våra branschorganisationer och utbildande företag en viktig roll i sammanhanget. Svensk Rental har sedan länge ett nära samarbete med branschföreningen Rentalföretagen och LUR, Liftutbildningsrådet samt den internationella federationen IPAF som utbildar i liftanvändning. Det känns fint att dessa aktörer även är med på mässan Expolift och stöttar genomförandet av den.

Till premiären av mässan Expolift som hålls den 14-15 september på Inframässan i Bredden norr om Stockholm är cirka 35 leverantörer av accessutrustning anmälda. Merparten av utställarna är svenska leverantörer men det finns även en handfull utställare från Danmark och Norge. Mässan hålls i Inframässan som ligger i samma fastighet som Scandic Hotell Infracity. Tidigare hette hela området Infracity men har nu bytt namn till Bredden som är en del av Upplands Väsby norr om Stockholm.

Anläggningen ligger väldigt bra till alldeles intill motorvägen E4 med tio minuter till Arlanda flygplats och ungefär 15 minuter från Stockholm city. I området finns många hotel och restauranger men det kanske mest bekväma är att som både utställare och besökare bo på Scandic Hotel Infracity. Hotellet har direkt anslutning till mässhallen och i anslutning till mässhallen finns även ett konferenscenter om så önskas. Expolift håller öppet mellan kl 09.00 till 17.00 torsdagen den 14 september och från 09.00-16.00 fredagen den 15 september.

I mässhallen kommer en central mässbar att anordnas mitt på mässgolvet där besökare och utställare kan samlas. I hallen finns också ett mässkafé med olika typer av rätter. På torsdag kväll planeras för en gemensam men inofficiell middag på restaurang Nonno's, som ligger på gångavstånd från Scandic. Mer information om mässan hittar du på mässans officiella hemsida.

www.expolift.se

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×