DEMCON drar fullt hus igen

Publicerad 3/10, 2016 kl. 11:01

DEMCON, den verkliga mötesplatsen och festen för demoleringsbranschen närmar sig. 29-30 september är det dags igen när proffsen möts. Du är väl med?

Nu är det dags igen. Den 29-30 september öppnar portarna för årets upplaga av DEMCON, mässan för hela demoleringsbranschen. Det vill säga betonghåltagning, rivning i alla dess former, sanering, återvinning, slipning och polering av betonggolv, hantering av byggdamm och betongslam, vattenbilning, utlastning och transport och mycket mera.

 

Branschmässa sedan 1998

DEMCON är världens enda renodlade mässa av sin typ vilket gör att den inte bara lockar utställare och besökare från Sverige utan från hela Europa. Trots att mässan spänner över många olika sektorer så är det en mycket smal och nischad mässa för de verkliga proffsen inom de områden mässan omfattar. “DEMCONs signum har sedan starten varit en smal och ganska liten mässa. Och det är precis det jag tycker är det fina med den. Det är inga hög besökarsiffror och har aldrig varit. Men det är mycket hög kvalitet besökarna genom att det är de verkliga proffsanvändarna som kommer till mässan. DEMCON är en verklig branschfest där snudd på alla känner varandra”, berättar mässans projektledare Jan Hermansson.

DEMCON arrangerades för första gången redan 1998 men på den tiden hette mässan Demotech. Men platsen för eventet, Infracity i Bredden norr om Stockholm, har alltid varit detsamma.

 

Årets startfält

I år ställer dryga 30 företag ut på mässan. De flesta av utställarna är mycket välkända i branschen, i vissa fall både i Sverige och utomlands. Ingen som är aktivt i bygg- och anläggningsbranschen har väl missat det stora utbudet av mässor i landet. Det här ställer till lite problem både för arrangörerna och besökarna. När DEMCON arrangerades 2014 krockade mässan med en bygg- och anläggningsmässa i Västsverige. Efter som DEMCON är en smal mässa drog man kortaste strået den gången och några utställare valde den andra större mässan. Det är svårt för en leverantör att vara med på två mässor som infaller på samma datum. Resultatet blev att DEMCON beslutade att senarelägga årets mässa till i slutet av september månad, det vill säga 29-30 september. Resultatet blev att utställare som Amas Svenska AB, Lifa med Rammer, PG Export med flera ställer ut på årets DEMCON. Lite längre fram i den hör artikeln hittar du en förteckning över alla utställare på mässan med företagsnamn, hemsidesadress och var du hittar dom på mässan. Helt nya utställare på DEMCON i år är Hultins System, CEJN, DROME, Rotar, JR Trading med flera.

 

Det Svenska Demoleringspriset 2016

Sedan 2010 delas branschutmärkelsen Det Svenska Demoleringspriset ut i samband med DEMCON. Priset ges ut i samarbete med Håltagningsentreprenörerna och Riv- och Saneringsentreprenörerna inom Sveriges Byggindustrier. “Priset har blivit mycket uppskattat och som det verkar ett värdefullt mått på våra entreprenörers och tillverkares kunnande och kvalitet. Många använder priset i sin marknadsföring. Däremot tycker jag att många fler skulle nomineras inför priset. Det finns så många duktiga entreprenörer, tillverkare och leverantörer i Sverige som är värda att uppmärksammas. Det är bara att gå in på www.professionelldemolering.se och anmäla sig”, säger Jan Hermansson.

Det Svenska Demoleringspriset omfattas av en rad olika kategorier såsom Årets Håltagare, Årets Demoleringsentreprenör, Årets Sanerare, Årets Håltagningsprojekt, Årets Rivningsprojekt, Årets Tillverkare, Årets Innovation, o s v. Mer information finns på hemsidan.

Utmärkelserna delas som sagt ut i samband med DEMCON-kalaset som är en middag som arrangeras på kvällen den första mässdagen den 29 september. “DEMCON-kalaset är en festlig tillställning som brukar locka en hel del folk från branschen. Det brukar alltid bli fullt i Ballroom på Infracity som tar dryga 300 personer. Det blir god mat, fin stämning, en del branschtal, prisutdelning och musikunderhållning med till och med dans för de som önskar”, säger Jan Hermansson.

 

Många nyheter på mässan

Även i år är det påställt ordentligt med mässor i branschen. I runda slängar arrangeras omkring åtta bygg- och anläggningsmässor bara i Sverige och till det skall lägga internationella mässor som World of Concrete och Bauma. För DEMCONs del brukar det inte vara en belastning att mässan arrangeras på samma år som World of Concrete och Bauma. På dessa stora internationella mässor introducerades en rad nya produkter som nu kommer att visas på DEMCON och för första gången i Sverige. Många av utställarna ställer endast ut på DEMCON bland svenska mässor. Ett bra exempel är Husqvarna Construction Products som lanserade en rad nyheter både på World of Concrete och Bauma och dessa nyheter kan alltså nu beskådas och testas på DEMCON. Men det är inte bara Husqvarna som visar nyheter många intressanta nyheter finns bland annat i montrar som HTC, Pentruder, Bobcat, Jack Midhage, Tyrolit, SDC, Hilti, Amas, Scanmaskin med flera.

Årets utgåva av DEMCON innehåller också en hel del aktivitet utomhus. Ett antal utställare kommer att demonstrera eller visa sina produkter utomhus såsom Husqvarna, Tyrolit, Hilti, Bobcat, Thovo, HTC, Scanmaskin med flera

 

Mässans sponsorer

Årets sponsorer av DEMCON är flera välkända namn i branschen. Exclusive Platinum Sponsor är Husqvarna Construction Products som även sponsrar Det Svenska Demoleringspriset. Gold Sponsors är Bobcat Svenska AB och Pentruder AB och Bronze Sponsors är Jack Midhage AB och Tyrolit Sverige AB. Mässans sponsorer kommer att vara väl synliga med sina logotyper på skyltar och banderoller på mässan samt på annan dokumentation.

 

Tyrolit Concrete Cutting Competition

Sedan närmare sju år tillbaka arrangerar österrikiska tillverkaren Tyrolit något man kallar Tyrolit Concrete Cutting Competition. Tävlingen är en internationell tävling där håltagare från olika länder ställs mot varandra i tre olika tävlingsmoment, väggsågning, kärnborrning och kapning med handhållen klingkap. Allt sker på tid och bäste man vinner. Den stora finalen kommer att hållas i Innsbruck, Österrike i början av 2017 men innan dess genomförs en rad deltävlingar runt om i Europa. I Norden har deltävlingar genomförts i samtliga nordiska länder och den nordiska finalen kommer att hållas på DEMCON på torsdag den 29 september i Tyrolits utomhusmonter. Det här brukar vara ett uppskattat inslag på mässan med tävlande och supporters från hela Norden. Den som besöker mässan bör inte missa finalen i Tyrolits stora tält utomhus.

 

En mötesplats för branschen och branschföreningarna

DEMCON 2016 har föregåtts av en massiv marknadsföring både nationellt och internationellt. Man väntar också en del internationella gäster främst från Europa. Den internationella branschorganisationen IACDS (International Association of Concrete Drillers & Sawers) kommer att närvara vid mässan och likaså representanter från EDA (European Demolition Association). Båda organisationerna är supporters av mässan. Under mässan kommer även de svenska branschorganisationerna Håltagningsentreprenörerna och Riv- & Saneringsentreprenörerna hålla föreningsmöten i anslutning till mässan. Faktum är att de båda föreningarna planerar att gå samman och det första instiftande mötet för den nya sammanslagna föreningen kommer att hållas på DEMCON. Det finns mycket att säga om DEMCON 2016 på Infracity. Men den bästa lösningen för branschfolk är att vara med under de två dagarna. Att gå in på mässan är gratis men man måste registrera sig på www.demcon.se och skriva ut sin biljett som sedan lämnas i entrén till mässan. Önskar man bo på Scandic Infracity intill mässhallen erbjuder arrangören av mässan specialpris på rummen. Bokningskod för specialpriset hittar man på DEMCONs hemsida under rubriken Infracity och Hotell.

 

Utställare på Demcon 2016

AMAS Svenska AB

Monter nr: 22, 23, 24, 25

www.amas.se

 

Andersen Contractor AB

Monter nr: 42, 43

www.andersen-contractor.se

 

Au Tour du Beton

Monter: 42

www.autourdubeton.com

 

Bobcat Svenska AB

Monter nr: 18, 19, 20, 21, UO3B

www.bobcat.se

 

Brokk AB

Monter nr: 30

www.brokk.com

 

CEJN AB

Monter nr: 13A

www.cejn.se

 

DROME AB

Monter nr: 35C

www.drome.se

 

Dr Schulze GmbH

Monter nr: 38A

www.dr-schulze.de/en

 

Dustcontrol AB

Monter nr: 35A, 39A

www.dustcontrol.se

 

EPOX Maskin AB

Monter: 35B

www.epox.se

 

Hamatic / Swediatec / Bentonikoneet Oy

Monter nr: 15

www.hamatic.se

 

Hilti Svenska AB

Monter nr: U04A, U05A

www.hilti.se

 

HTC Sweden AB

Monter nr: 17, U05B

www.htc-floorsystems.se

 

Hydroscand AB

Monter nr: 36

www.hydroscand.se

 

Husqvarna Construction Products

Monter nr: 44, 45, U04B

www.husqvarnacp.se

 

Hultdins System AB

Monter nr:

www.hultdins.se

 

Jack Midhage AB

Monter nr: 33

www.midhage.se

 

Jerneviken Maskin AB

Monter nr: 41

www.jerneviken.se

 

JR Trading

Monter nr: 38C

www.jrtrading.se

 

 

Kvickaccess

Monter: U06A

www.kvickaccess.se

 

LIFA AB

Monter nr: 38B

www.lifa.se

 

Nordfarm AB

Monter nr: 31

www.nordfarm.se

 

OP System AB

Monter nr: 27

www.opsystem.se

 

Pentruder AB

Monter nr: 50

www.pentruder.se

 

PDa Magazine

Monter nr: 10

www.pdamericas.com

 

PDi Magazine

Monter nr: 10

www.pdworld.com

 

PG Export AB

Monter nr: 36B

www.pg-export.se

 

Pullman Ermator AB

Monter nr: 47, 48

www.pullman-ermator.se

 

Professionell

Demolering

Monter nr: 10

www.professionelldemolering.se

 

ROTAR

Monter nr: 13B

www.rotar.com/en

 

Scanmaskin Svenska AB

Monter nr: 36C, U05C

www.scanmaskin.se

 

Skandinaviska Entreprenadmaskiner, SEMAB AB

Monter 32

www.semab.org

 

SDC, Swedish Diamondtool Consulting AB

Monter nr: 49

www.sdcab.se

 

SILA AB

Monter nr: 12

www.silproducts.se

 

SMC AB

Monter nr: 14

www.demolering.se

 

Svensk Rental Tidning

Monter nr: 10

www.svenskrental.se

 

Thovo AB

Monter nr: U03A

www.thovo.se

 

Tyrolit AB

Monter nr: 34, 40, U01A, UO1B, UO2A, UO2B

www.tyrolitdiamant.se

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×