Det går bra för Rental!

Publicerad 7/12, 2017 kl. 16:46

På sidan 8 i den här utgåvan finns intressant läsning från Europas branschorganisation European Rental Association, ERA. ERA släppte nyligen sin marknadsrapport för 2017 som innehåller både intressanta och positiva siffror för branschen.

I tidningen publicerar vi bara en kort sammanfattning av rapporten men vill du läsa i detalj finns den att köpa från www.erarental.org.  Som ERA-medlem kostar den fulla rapporten €300 och är du inte medlem kostar den €900. Här kan man läsa i detalj om rentalbranschens utveckling under 2017 i de femton länder som ingår i rapporten. Dock finns den endast på engelska. Sverige placerar sig som femte största marknaden i utveckling under 2017 och leverar siffran 3,8 procent tätt följt av Finland på 3,6 procent, Norge på 2,9 procent och Danmark på 2,8 procent. Den marknad som ökat mest är Spanien med hela 5,4 procent tätt följt av två Frankrike på 5,0 procent. Däremellan placerar sig Nederländerna på 4,3 procent och Tyskland strax ovan Sverige på 3,9 procent. Den genomsnittliga beräknade ökning för hela Europa under 2018 uppskattas till 2,8 procent vilket är lysande information. Det går således mycket bra för uthyrningsmarknaden.

Visst märker vi av denna utveckling rent praktiskt också. Många uthyrare har haft bråda dagar under hela året och har brottats med problemet att det saknas maskiner och utrustningar att hyra ut. Många tillverkare har dessutom kämpat med långa leveranstider. En sektor där det snurrat på riktigt bra är för tillverkarna av liftar. Allt som tillverkas levereras omedelbart och näst intill inga modeller finns i lager. I den här utgåvan publicerar vi vårt årliga tema om nya liftar som lanserats under året. Vi publicerar även vårt ställningstema där det dock inte hänt så mycket på nyhetssidan förutom hos Ställningsgrossisten. Inom denna produktsektor finns dock betydligt färre leverantörer om man jämför med liftsektorn. I detta nummer skriver vi också om nya teleskoplastare som är en sektor, likt liftarna, med många tillverkare och leverantörer. Du hittar även en del reportage i detta nummer som det om Jerneviken Maskin i Göteborg som numera på allvar tänker ge sig in på rentalmarknaden. En produktsektor som man tror mycket på för rentalbranschen är utrustning och maskiner för slipning och polering av betonggolv. Här är Jerneviken aktuella med nya amerikanska agenturen SASEs maskiner och verktyg för golvbehandling. Som vanligt är SRT fulladdat med intressanta nyheter och du hittar även som vanligt en hälsning från våra branschorganistioner Hyreskedjan och Swedish Rental Association.

I vanlig ordning så här i slutet av året vill jag passa på att tacka alla våra läsare, annonsörer och övriga samarbetspartners för ert stöd. Jag vill också till önska er en riktigt God jul och ett Gott Nytt År. Om vi inte ses direkt på nyåret så finns goda möjligheter att vi ses i samband med mässan Nordbygg som arrangeras vid Stockholmsmässan, 10-13 april.

 

Jan Hermansson, Redaktör

jan.hermansson@svenskrental.se

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×