Elverktyg 2021

Publicerad 17/3 kl. 13:44

Varje år publicerar vi i Svensk Rental Tidning en temaartikel inriktning på handhållna elverktyg. Tillverkarna inom denna sektor är synnerligen flitiga på att utveckla och lansera nyheter löpande och just i år lanseras en stor mängd nyheter. Vinkelslipar, tigersågar, borrskruvdragare – läs om det och mycket mer i årets utgåva av vårt elverktygstema.

Först ut är Festool som släpper en ny generation sänksågar, nämligen batterisågen TSC 55 K och nätdrivna TS 55 F, som sågar dubbelt så fort som föregångarna. ”Tack vare den nya generationens sågklingor och den ökade genomdragskraften hos nya TSC 55 K går det att arbeta upp till dubbelt så snabbt som tidigare – samtidigt som batteriets kapacitet är högre”, säger Boris Seyfried, produktchef Festool. ”Kombinationen av den senaste generationen av borstlös EC-TEC-motor och dubbla batterier (2 x 18 V) gör nya TSC 55 K lika kraftfull som en nätdriven maskin, samtidigt som man har full rörlighet.” De nya sågklingor har minskad snittbredd, nya tandformer och nya tänder av hårdmetall. I Festools sågsystem ingår tillbehör såsom styrskenor, samt detaljer såsom splitterskydd.

Festool släpper även nya skruvdragare, Quadrive TPC och TDC 18/4, med fyra växlar och ett växlingskoncept som gör att användaren kan växla från vilken växel som helst till en annan utan mellanlägen. Quadrive TPC 18/4 har ett tillkopplingsbart axiellt slag som gör att den enligt Festool kan borra i murverk. Modellerna är utrustade med en egentillverkad, borstlös EC-TEC-motor med högre vridmoment och varvtal vid belastning än tidigare. EC-TEC-motorn klarar enligt Festool alla skruv- och borrarbeten med stora diametrar och jobbar effektivt vid mindre borrdiametrar. Den klarar enligt Festool att skruva med upp till 75 Nm på första växeln till att borra med 3600 varv/min på fjärde växeln. På andra växeln ger de nya skruvdragarna 40 procent högre vridmoment än de tidigare modellerna PDC och DRC, och har full dragkraft för 8 mm-skruvar. Mikroprocessorer övervakar och styr temperaturen, spänningen och strömförbrukningen för motorn, elektroniken och batteriet. Med FastFix-systemet byter man tillsatser utan verktyg. Med djupanslag och excentertillsats kan man skruva till ett visst djup och nära kanter eller väggar. Både den nya vinkeltillsatsen (AN-UNI) och excentertillsatsen (EX-UNI) har snabbjustering av vinkeln, som utförs genom att man vrider på den gröna ringen. Tillsatsen behöver då inte lossas från maskin. Med Work-appen och ett Bluetooth-batteri får maskinerna extrafunktioner såsom ställbar ljusstyrka och möjlighet att göra programuppdateringar.

TSC 55 K och skruvdragarna har båda ett Kickbackstopp mot farliga rekyler. ”Skulle arbetsobjektet slå tillbaka när man börjar såga eller under sågningen, så stannar det unika Kickback-stoppet sågklingan blixtsnabbt”, säger Boris Seyfried om sänksågen TSC 55 K. Kickbackstoppets avkänningskil ligger an mot styrskenan eller mot materialet som bearbetas. Om verktyget sjunker ned i arbetsobjektet eller om rekyl uppstår under sågningen, så registreras det av avkänningskilen och en snabbromsning aktiveras. Sänksågens bakåtrörelse mot användaren stoppas och skaderisken minimeras. Hos skruvdragarna motverkar Kickbackstoppet vridning i handleden. En sensor i elektroniken övervakar rotationsrörelsens hastighet och vridvinkeln. Om insatsverktyget blockeras stängs maskinen av i kritiska tillstånd.

Festool släpper även en ny utsugsklämma för deras MX-omrörare. Utsugsklämman kläms fast på hinkkanten och ser till att dammet hamnar i dammsugaren. MX-omröraren har ErgoFix, en anpassningsbar höjdjustering för arbete stående. Med FastFix snabbytessystem kan användaren ta bort vispen från omröraren utan verktyg. Festool har även utrustat omröraren med en motor med effektelektronik. Omröraren har även skyddande gummihörn, mjukstart och skyddsbygel.

 

Milwaukee släpper nyheter inom M18 Fuel-sortimentet

Milwaukee släpper flera produktnyheter, bland annat en kompakt M18 Fuel-mutterdragare lämpad för trånga utrymmen, med en längd på 124 mm och ett vridmoment på upp till 339 Nm. Den kolborstfria PowerState-motorn kan avlägsna fästelement och RedLink Plus-elektroniken skyddar verktyget mot överbelastning, överhettning och överurladdning. Drive Control med fyra lägen har förinställda nivåer av varvtal och slag per minut. Genom att läge 4 väljs när verktyget är i framåtriktning, applicerar den automatiska avstängningsfunktionen ett vridmoment på maximalt 34 Nm för åtdragningsapplikationer med handhållna verktyg för att förhindra för hård åtdragning. När verktyget är i bakåtriktning ger läge 4 kontroll vid bultlossning med fullt utgående vridmoment och minskar därefter varvtalet per minut när bulten har lossats för att förhindra att fästelement tappas. Mutterdragarna finns i två versioner (med friktionsring och med låspin). Verktyget levereras med M18 RedLithium-batterier. Milwaukee släpper även en ny batterdriven 1” mutterdragare med D-handtag, friktionsring, kort städ och One-Key. Den har ett lossningsmoment på upp till 2711 Nm och ett åtdragningsmoment på upp till 2576 Nm. Även denna mutterdragare har PowerState, RedLink Plus, M18 RedLithium och Drive Control. Med ett M18 RedLithium High Output 12.0-batteri har mutterdragaren en drifttid som räcker för att montera upp till 200 stycken M22-skruvar, enligt Milwaukee. Verktygets One-Key-funktion gör det möjligt att anpassa, spåra och hantera mutterdragaren samt ställa in ett vridmoment som kan upprepas. I One-Key-appen kan användarna ändra ett av fyra lägen som kan anpassas för vanligt förekommande applikationer.

Milwaukees M18 Fuel-mellanmutterdragare har ett lossningsmoment på upp till 881 Nm och en vikt på 2,3 kg. Den är kortare men har högre vridmoment än sin föregångare. Tack vare kompaktheten kan den komma åt bultar i utrymmen som större mutterdragare inte klarar, enligt Milwaukee. Det fjärde läget i Drive Control är ett precisionsläge som förhindrar för hård åtdragning av bultar. Samma läge vid lossning sänker varvtalet så fort bulten lossnat för att minska risken för att tappa bultar. Maskinen har PowerState, RedLink Plus, M18 RedLithium och LED-lampor. Milwaukee släpper även en ny M18 Fuel-metallcirkelsåg som enligt Milwaukee är den första batteridrivna 18 V-metallcirkelsågen med 66 mm kapdjup och 1800 W nätdriven prestanda. Maskinen kan anslutas direkt på Milwaukees styrskena. Belastningsindikatorn indikerar när verktyget pressas för hårt, och den elektriska bromsen stannar klingan på en sekund. En spånuppsamlare fångar upp skräp som produceras, och en dubbelbrytare förhindrar oavsiktlig start. Maskinen har verktygsfri djupjustering, PowerState, RedLink Plus och M18 RedLithium. Ytterligare en ny produkt är M18 Fuel-multiverktyget med justerbar hastighet mellan 10 000 och 20 000 opm. Maskinen har PowerState, 4,2° oscillering, LED-belysning, samt Fixtec-verktygslöst bladbyte med adapter för att acceptera blad från flera leverantörer. Vikt med batteri är 1,9 kg. Maskinen levereras med bland annat instickssågblad OSC 112, slipplatta, 5 x slippapper och DEK26 dammskydd i staplingsbar HD Box.

Milwaukee släpper även ny M18 Fuel Sawzall-tigersåg, som finns tillgänglig med eller utan One-Key. Motorn levererar 3000 slag per minut och har en slaglängd på 32 mm. Denna maskin kommer med uppgraderad vevmekanism, sågbladsklämma med anti-korrosionsegenskaper, en uppgraderad funktion för sågbladsbyte, samt en metallförstärkt batterianslutning. Med One-Key är det möjligt att välja prestanda för applikationer, till exempel justering av hastigheten för smidigare start av sågningen och aktivering av en sågbroms. Den automatiska bromsen stoppar klingan när materialet bryts igenom vilket förhindrar oavsiktliga kapningar i intilliggande material. Användarna kan skapa egna driftlägen och växla mellan upp till tre sparade lägen. När verktyget har ställts in behövs inte längre appen. Med One-Key går det även att spåra verktyget, få servicemeddelanden och hantera lager. Maskinen har RedLink Plus och RedLithium.

 

AGP utökar för borring i både vått och torrt

Drome vill trycka på AGPs DM8P som en optimal handhållen treväxlad borrmaskin med en stark motor på 2500W. Borrmaskinen har en kompakt konstruktion som är framtagen för våtborrning upp till 202mm. Motorhus och växellåda är tillverkad i magnesium för minimal vikt kombinerat med maximal styrka. DM8P är dessutom utrustad med inbyggda vattenpass horisontellt och vertikalt samt sidohandtag för utmärkt borrkontroll. Motorn är utrustad med överbelastnings- och överhettningsskydd. Borrmaskinens sidohandtag linjerar med axeln för bra kontroll och rätt ergonomi.

En annan handhållen och eldriven borrmaskin som Drome vill lyfta fram i detta tema är AGP DM62 som är en tvåväxlad stark borrmotor på 2000W med en kompakt konstruktion, framtagen för torrborrning i armerad betong upp till 162mm. Motorhuset är tillverkat i magnesium för minimal vikt kombinerat med maximal styrka. DM62 är dessutom utrustad med inbyggda vattenpass horisontellt och vertikalt, anslutning för dammsugare samt sidohandtag för utmärkt borrkontroll. Motorn är försedd med en avstängningsbar slagfunktion naturligtvis även överbelastnings- och överhettningsskydd

Väl värt att nämna i sammanhanget och som vi nämnt tidigare i SRT är AGP övriga och befintliga sortiment av eldrivna borrmaskiner, handhållna sågar samt ringsågar. Till detta kommer också AGPs spårsågare och betongslipar, AGP BG125, AGP BG5, AGP G125 AGP G5. 

Eldriven, ultralätt giraffslip från AGP

En intressant nyhet från AGP är deras nya giraffslip AGP SB9. Giraffslipen är branschens lättaste och en supereffektiv 225mm tak/väggslip för maximal produktivitet och minimal ansträngning. Maskinen väger endast 2.8 kg och utrustad med en borstlös 450W motor.

SB9 garanterar jämn hastighet för perfekt finish. SB9 har ett följsamt sliphuvud och uppfällbar kantlist som effektivt bearbetar övergången mellan vägg och tak.  Vikten är noggrant balanserad mellan sliphuvud och motor för bästa kontroll. Giraffslipen är 143 cm och har en slipdiameter på 225 mm. Slipen har sex olika hastighetsnivåer som erbjuder en jämn hastighet för perfekt finish och går att anslutning till dammsugare för att minimera dammspridningen. Maskinens borstlösa motor kräver minimalt underhåll.

www.drome.se
www.agp-powertools.com

 

Ny borrskruvdragare från HiKOKI

HiKOKI lanserar den kompakta borrskruvdragaren DS18DD, en 18-voltmaskin som enligt HiKOKI har samma storlek som ett 12-voltsverktyg. DS18DD kommer med kolborstfri motor vilket möjliggör applikationer i bland annat trä, stål och gips. Modellen har fått en mindre och kompaktare design tack vare den kolborstfria motorn, och verktyget är enligt HiKOKI mer eller mindre underhållsfritt. Borrskruvdragaren är utrustad med motorbroms, steglös höger- och vänstergång med konstant kraft, samt spindellås för enkelt verktygsbyte. Verktyget har även gummerat ergonomiskt grepp och integrerat LED-ljus. Tack vare HiKOKI:s batteriteknik är DS18DD kompatibel med hela batteriplattformen inom voltstyrkan, exempelvis 1,5 Ah, 2,5 Ah, 3,0 Ah, 5,0 Ah samt Multi Volt-batteri. Borrskruvdragaren finns som tre alternativ: 1) Med 2 st 5,0Ah Li-ionbatterier, batteriladdare (14,4V-18V/Multi Volt) och förvaringsväska, 2) med 2 st 3,0 Ah Li-ion-batterier (kompaktbatteri), batteriladdare (14,4V-18V/Multi Volt) och förvaringsväska, samt 3) “tool only”, utan batterier och laddare men med förvaringsväska. HiKOKI tillämpar tre års garanti på verktyg, batterier och laddare som gäller från inköpsdagen, utan föregående registrering.

HiKOKI satsar på mobilitet på arbetsplatsen och en sladdlös arbetsdag. Det görs genom det nya 36 V Multi Volt-verktyget och batterier som enligt HiKOKI har samma storlek och vikt som dagens 18 V. HiKOKI har haft som målsättning att kombinera 18 V-maskinernas mindre storlek med kraften från de större 36 V-maskinerna. Multi Volt-batteriet passar både 18 V och 36 V-verktyg med slidebatterifäste och anpassar också volttalet beroende på vilket verktyg det används i.

 

Flertalet nyheter från Flex Scandinavia

Flex Scandinavia släpper ett flertal nyheter, däribland vinkelslipssystemet Flex DCG I 26-6 230 (enfas, 2600 W) som fokuserar på dammupptagning. Den är startklar vid leverans med förmonterad utsugskåpa, som kan avmonteras för användning som konventionell vinkelslip. Maskinen har bland annat mjukstart, överlastskydd och vridbart handtag (180°), och går att anslutas med Flex-dammsugare via Flex Clip. Vinkelslipen finns i två varianter, med eller utan styrskena. Flex Scandinavia släpper dessutom fyra andra vinkelslipar – L9-11 125 (900 W), L12-11 125 (1200 W), L15-11 125 (1500 W) och LE15-11 125 (1500 W) – som alla har fast varvtal, förutom LE15-11 125 som har ställbart. Modellerna har bland annat mikroprocessorkontroll, dammskydd och anti-kickback. Modellerna L15-11 125 och LE15-11 125 har avvibrerat SoftVib-handtag med patenterad spännmutternyckel. En annan nyhet, batterivinkelslipen LBE125 18.0-EC, har ett elektroniskt styrsystem, EMS, som bland annat förlänger livslängden, enligt Flex Scandinavia. Maskinen har bland annat variabel hastighet, elektronisk varvtalskontroll, samt elektrisk broms som stoppar verktyget inom tre sekunder. Den sladdrivna och borstlösa vinkelslipen L 13-10 125-EC 230/CEE (1300 W) är en universell vinkelslip, anpassad för stål- och metallytbehandling. Maskinen har bland annat anti-kickback, dammskydd, och lutande sidohandtag.

Flex Scandinavia erbjuder även nyheter på betongslipfronten. LD16-8 125R är lämpad för planslipning på mineraliska underlag. Dammutsuget skyddar mot aggressivt damm och håller betongspåren öppna. Maskinen har bland annat 1600 W motor, dammutsugskåpa med borstkrans, svängbart kantsegment, fast slanganslutning (Flex Clip), spindellåsning (försänkt i vinkelhuvudet) och Turbo-Jet-slipskål. Flex Scandinavia släpper även en ny kompakt betongslipmaskin, LDE 16-8 125 R, Kit TH-Jet, utrustad med variabel hastighet för bättre kontroll vid finbearbetning med mindre tryck. Modellen är lämpad för exempelvis bearbetning av väggar. Maskinen har bland annat svängbart kantsegment och justerbart varvtal (1450 W, 125 mm), elektronisk varvtalskontroll, samt svängbart kantsegment (reglerbar i höjd för anpassning till olika slipskålar). Den nya batterislipen SE 125 18.0-EC/5.0 Set (SupraFlex 18,0 V) är lämpad för bland annat lackerade ytor, trä, sten och metall. Maskinen har bland annat varvtalsval med fyra nivåer, konstant varvtal med hjälp av tachometer, samt olika planet- och vinkelväxlar för bullerreducering och vridmoment.

Övriga nyheter innefattar batteristicksågen JSB 18.0-EC med bygelhandtag, som har vibrationer på 3,4 m/s². Modellen använder sig av en ny generation borstlösa motorer. Den har bland annat steglös inställning av såghastigheten med potentiometerhjul med uppstartsautomatik i läge A, pendelslag i fyra steg, byte av sågblad utan verktyg med snabbspännsystem och utkastningsfunktion, sågbladsstyrning med dubbla rullar och sågbordsinställning för geringssågning upp till 45°, 0-spärr (kan förskjutas bakåt för sågning intill kanten), EMS, fotplatta, avtagbar glidsko och utsug Ø 27 mm. Flex Scandinavia släpper även en ny excenterslipmaskin med variabelt varvtal, ORE150 EC, en enhandsmaskin utrustad med ett speciellt balanseringssystem för minskade vibrationer. Maskinens sliphastighet kan anpassas efter material, och maskinen är lämpad för bland annat finbearbetning av ytor. Det är möjligt att ansluta extern industri- och säkerhetsdammsugare. Maskinen har Soft-Grip-material för ett halkfritt grepp, slagtålig filterpatron med utbytbart PES-filter, skivbroms, samt stödrondell med 15-hålsdesign. Maskinen finns i följande varianter med två olika excenterrörelser, 3 mm eller 5 mm: ORE150-5 EC (i och utan set) och ORE150-3 EC (i och utan set). Flex Scandinavia lanserar dessutom en ny sladdriven och mer kraftfull variant av dammsugaren VC6-LMC 18.0. Denna kompaktsugare har manuell filterrengöring (6 liter, klass L) som avlägsnar dammet i filtret genom en riktad tryckvåg av luft. Modellen har kompaktslang Ø 32 mm med 0,5 meter längd som kan dras ut till 2,5 meter. Dammsugaren är lämpad för bland annat arbete vid slutmontering. Maskinen har bärsele, flatveckfilter, hjulstativ och förvaring av tillbehör med integrerade hållare vid sughuvudet. Maskinen kan anslutas med Flex-elverktyg med Flex Clip för utsugsarbeten.

Mutterdragaren IW3/4” 18.0-EC har ett max vridmoment på 1.060 Nm och lossmoment på 1.680Nm. IW 3/4" 18.0-EC har flera funktioner, bland annat belysning för att kunna jobba i mörker, och skydd i gummi för att skydda batteriet. Maskinen har ett dämpningselementet som skiljer handtaget från motorn, vilket ger en vibrationsreducering. Maskinen har bland annat steglös varvtalsreglering, steglös brytare med spärrknapp, och hus av gjutaluminium. Verktygsfäste 3/4" för slaghylsor. En annan nyhet, saneringsfräsen RE16-5 115 (multislipmaskin RetecFlex), har ett verktygssystem som kan anpassas för flera tillämpningar. Maskinen är lämpad för arbete med små ytor och även för kanterna av de större jobben. Modellen har en specialväxel som enligt Flex Scandinavia ger högt moment i medelhöga/låga varvtal. Fräsen har spindellåsning och är utrustad med 12 spetsiga hårdmetalltrissor. Maskinen har bland annat varvtalreglering, konstant varvtal, inkapslad elektronikmodul och en tre gånger lindad rotor. Utsugskåpan har steglös höjdinställning. Modellen är lämpad för borttagning av ytbeläggningar av exempelvis hårt spackel. Anslutning görs med Flex Clip.

Övriga nyheter från Flex Scandinavia innefattar en batteridriven fräsmaskin för hängrännor (18 V), RFE40 18.0-EC/5.0 Set, med fyra vändskär av snabbstål som är vändbara fyra gånger; basmotorn Trinoflex BME18.0-EC C med verktygsfäste med snabbkoppling; vägg- och takslipmaskinen Handy-Giraff GCE6-EC C med utbytbart huvudsystem; samt den batteridrivna vägg- och takslipen GEMH 18.0-EC (Giraffe) med utbytbart huvudsystem.

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×