En overklig värld

Publicerad 7/4, 2020 kl. 15:01

Hela världen är i undantagstillstånd. I det moderna samhälle som större delen av världen lever i händer allt snabbt både i positiv och negativ bemärkelse.

Vi reser betydligt mera nu än för exempelvis 50 år sedan, vilket innebär betydligt mera ökade kontakter med andra människor. Då sprider sig ett virus betydligt mycket snabbare också som vi blivit varse de senaste veckorna. Nyhetsbevakningen ser också helt annorlunda ut idag än förr. Det både skrämmer oss lite mera än nödvändigt men ger oss också nyttig information hur vi ska agera. Medicin-världen och forskningen ser helt annorlunda ut också. Vi är snabba på att ta fram riktlinjer hur vi ska bete oss, göra snabbtester och även nu kunna bedöma hur många som varit smittade utan att de märkt det vilket kan ge oss ett hum om hur många kommer att insjukna om det bryter ut igen. Jag kommer ihåg att på 1960-talet gick Hong Kong-influensan och jag och mina föräldrar blev drabbade. Under drygt en vecka var vi totalt utslagna. Men det var väldigt lite information om influensan i medierna. Numera vet vi att cirka en miljon människor i hela världen avled på grund av influensan. Ännu värre var det med Asiaten några år tidigare som tog när fem miljoner människors liv. Även denna gång skral bevakning i media på grund av färre utrikeskorrespondenter och färre internationella nyhetsstationer. Vad är värst, att veta eller att inte veta? När jag och mina föräldrar till slut kravlade oss upp ur sängarna och livet återvände så sakteliga efter Hong Kong, hade vi ingen aning om hur många liv influensan hade härjat. Covid-19 är i nuläget inte i närheten av Hong Kong-virusets utbredning och verkan, som för övrigt även det kom från Kina ursprungligen, men vi är bara i början. Vi får bara hoppas att vi med den expertis vi har idag och varje människas beteende för att minska smittspridningen ska ge effekt.

För oss tidningspublicister är Corona-viruset ett hårt slag. Vi är alla ganska små bolag, helt beroende av annonsintäkter. Ett sådan krisläge som vi har i dag behöver inte pågå särskilt länge förrän reserverna är slut.

Men än så länge kämpar vi vidare och i handen har du ett nytt nummer av Svensk Rental Tidning. Förutom en hel del intressanta nyhetsreleaser och reportage publicerar vi tre temaartiklar. En om nya transportbilar på marknaden, en om länspumpar och den tredje om bodar på arbetsplatsen. I dessa tider då behovet av tillfälliga vårdplatser ökar kanske en idé skulle vara att satsa på tillfälliga intensivvårdslokaler? Sköt om er där ute och håll avstånd till varandra. Särskilt era gamla föräldrar.

  

Jan Hermansson, Redaktör
jan.hermansson@svenskrental.se

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×