En paus från oron i Europa

Publicerad 6/3 kl. 13:23

Nu har vi kommit en bit in i 2023 och vi börjar att se tecken på att våren är på väg i vissa håll av landet. Men rent symboliskt så blåser det snålt och kallt i stora delar av Europa. Och orsaken till det vet vi alla vad det är.

Rysslands krig mot Ukraina fortsätter och stora delar av världens nationer ger materiell hjälp till Ukraina för att kunna försvara sig och slå tillbaka mot inkräktarna. Efter ganska många år av högkonjunktur och en gynnsam marknad i Sverige kan vi nu konstatera att vi lever i en lågkonjunktur. Inflationen håller fortsatt i sig och räntorna fortsätter att stiga. Byggmarknaden i landet har bromsat in men fortsatt finns behovet av bostadsbyggande då behovet av bostäder långt ifrån är mättat. Men det är riskabelt att satsa framåt i lågkonjunktur och det kräver ekonomiska muskler och att man “sparat i ladorna” som Magdalena Andersson som bekant brukade uttrycka sig.

Under nästan fyra veckor från slutet av januari och nästan hela februari hade jag förmånen att vistas i Brasilien, ett land som jag besökt många gånger sedan 1985. Brasilien är ett fantastiskt land på många vis men under de nästan 40 år som jag besökt landet har inte så mycket förändrats som man skulle tro. Brasiliens befolkning är till största delen fattig med några procent som är stormrika och som äger merparten av tillgångarna. Trots detta så har medelklassen fått det betydligt bättre under de senaste två decennierna. För några månader sedan vann Ignacio Lula da Silva presidentvalet över Jair Bolsonaro. Men Lula vann inte med så stor övervikt. I de södra delstaterna av landet har Bolsonaro fortsatt ett starkt stöd. Men det råder ingen tvekan om att det nu råder en optimism i Brasilien. Den brasilianska realen börjar att stärkas och upprustningen av infrastrukturen och byggandet av bostäder och kommersiella fastigheter har ökat. Bland annat besökte jag ett stort brobyggen mellan Brasilien och Paraguay över floden Iguaçu. Ett projekt som bekostas av det stora vattenkraftverket Iguaçu i Foz do Iguaçu. Veckorna i Brasilien blev en välbehövlig laddning av batterierna både tack vare vädret men också att jag kom lite längre ifrån oron i Europa med kriget i Ukraina och pågående lågkonjunktur. I Brasilien pratas det ganska lite om kriget och rapporteringen i medier är ganska sparsam. Jag är dock fullt medveten om att våra bröder och systrar i Ukraina inte har förmånen att göra det valet att resa bort som jag kunde. De tvingas att leva mitt i ett rasande krig.

Jan Hermansson, Redaktör
jan.hermansson@svenskrental.se

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×