Ett bedrägeri varannan minut, men 365id har lösningen

Publicerad 1/4, 2019 kl. 12:41

Stölder av maskiner har länge varit ett svårbemästrat problem. Kriminella kopierar identitetshandlingar och hyr maskiner under falsk identitet. Nu presenterar företaget 365id en lösning där man tillsammans med landets maskinuthyrare snabbt kan avslöja falska id-handlingar.

Marknaden har sedan länge brottats med stora problem gällande förluster av utrustning genom att obehöriga personer som hyr maskiner med falska id-kort. Nu finns utrustningen för att göra identifieringen säkrare och företaget 365id har utvecklat en produkt som direkt avslöjar om en id-handling är falsk.

 

ID-systemet som inte går att lura

Med hjälp av en 365id-Scanner kan nu körkort, pass och id-korts äkthet kontrolleras på några sekunder. Internetuppkoppling, ett strömuttag och en id-scanner från 365id är allt som behövs för att sätta stopp för Sveriges snabbast växande kriminella verksamhet, id-bedrägerier.

“Vår tjänst gör att falska identitetshandlingar inte längre kan användas för att begå id-bedrägerier. Så fort en bedragare försöker hämta ut varor med en falsk id-handling signalerar systemet omgående”, säger Johan Hagelin, vd för 365id.

Under 2018 genomfördes 250 000 bedrägerier till en kostnad av flera miljarder kronor där svenska butiker och företag står för majoriteten av kostnaden. Under årets två första månader anmäldes det över 43 000 bedrägerier, vilket ger ett bedrägeri varannan minut. 

Bedrägerierna möjliggörs till stor del av falska id-handlingar och fram tills nu har det inte funnits något effektivt och fungerande sätt att kontrollera id-handlingar på. Med en 365id-Scanner kontrolleras äktheten på några sekunder och en bild på den skannade id-handlingen kan lagras.

För personal som dagligen genomför id-kontroller, är systemet mycket smidigt, snabbt och enkelt att jobba med. Kontrollen genomförs genom att placera pass, körkort eller id-kort i en 365id-Scanner. 365id-Scannern tar ett antal bilder som analyseras och några sekunder senare presenteras svaret äkta eller falskt med tydliga symboler på själva scannern. 

365id-Scannern erbjuds i abonnemang där både id-scanner och systemtjänster ingår. Utöver dessa behövs endast en internetuppkoppling och ett vanligt strömuttag. 

“Det vi erbjuder är id-säkerhet i form av form av ”Plug & Scan”. Enkelhet, snabbhet och ett mycket tillgängligt pris i kombination med hög tillförlitlighet är vi först i världen med. Tidigare verifieringssystem har inneburit omfattande och kostsamma installationer av hårdvara, programvara, systemintegration och utbildning av personalen. Inget av det behövs med vår tjänst”, säger Hagelin.

“Bilderna på id-handlingar som scannas kan lagras hos 365id, vilket kan vara mycket behändigt för att kunna komplettera polisanmälan eller underlätta eventuella försäkringsärenden. Systemet är framtaget tillsammans med företag och aktörer som dagligen drabbas av eller hanterar id-bedrägerier. 365id erbjuder precis det som marknaden har efterfrågat, ett snabbt, pålitligt och tillgängligt kontrollsystem för alla typer av id-handlingar vilket kommer att minimera antalet id-bedrägerier.”

 

Nyttan av 365id

De som ser störst direkt nytta av 365ids nya tjänst är alla banker, handels- och biluthyrningsföretag som sammantaget kan spara miljardbelopp. En ny viktig och växande kundskara är maskinuthyrarna. Det kommer var och varannan vecka rapporter om förluster av maskiner som följd av förfalskningar. Senast var det ett bolag i Stockholmstrakten som förlorade en maskin till ett värde av 450 000 kr. Med en 365id-Scanner är man skyddad mot denna typ av brott. Det slarvas en del med legitimering ute på hyresdepåerna. Idag är det inte alltid att hyrestagarna behöver legitimera sig vid hyra av en mindre maskin som kanske kostar några tusenlappar. Om kunden upprepade gånger hyr för mindre summor utan någon direkt incident och anses som känd är det heller inte säkert att legitimering krävs vid en större hyra på kanske flera hundra tusen kronor. Försvinner sedan kunden med maskinen han hyrt är katastrofen ett faktum. “Med vår smidiga id-scanner kan varje kunds legitimation scannas på någon sekund och eventuella kriminella element elimineras redan vid hyrestillfället”, berättar Anders Green, 365id:s försäljningschef.

365id har sedan en tid tillbaka ett samarbete med Hyreskedjan och flera av Hyreskedjans medlemmar har valt att bli valideringspartners åt ID06 med hjälp av 365id-Scanners. De krafttag ID06 tagit med det nya kortet innebär bl a att man måste identifiera sig med BankID eller validera sitt pass i en 365id-Scanner hos en valideringspartner dvs. till exempel en maskinuthyrare. Detta kan innebära ökade intäkter för de maskinuthyrare som väljer att bli ID06 valideringspartners, bl a genom en avgift för tjänsten samt ökad tillströmning av kunder till butiken. Under Hyreskedjans höstmöte i november presenterade 365id:s försäljningschef Anders Green fördelarna med systemet. 

www.365id.com
www.id06.se/partner

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×